Lækre karameller

I sidste uge var jeg et smut forbi Karamelleriet i Jægersborggade i København, som laver alverdens lækre flødekarameller og fudge. Jeg fik en længere snak med karamelmageren og kom i den forbindelse til at tænke på de karameller, jeg plejer at lave. Karamellerne er også super lækre og bløde og chewy, og opskriften er  enkel, da den ikke kræver ikke sukkertermometer for at lykkes. Det eneste svære er at vente på, at karamelmassen stivner på køl, inden man kan skære den ud til små karameller – og smage dem.

Opskriften er:

1 dåse kondenseret mælk, ca. 395 g

120 g smør

2 spsk honning

150 g rørsukker

(hakkede smuttede mandler, rosiner, peanuts, pistacienødder, you name it..)

Smelt alle ingredienserne langsomt sammen i en gryde over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Her skal røres konstant. Skru derefter op for varmen og bliv ved med konstant at røre i 10-15 min, indtil karamelmassen har fået en mørkere farve. Tilsæt nu fyld efter lyst. Hæld massen ned i en firkantet form foret med bagepapir og køl ned. Skal i køleskabet mindst 4 timer, inden man kan skære karamellerne ud.

Her efter kan man jo vælge at overtrække dem med chokolade. Jeg hakker dem også nogle gange og bruger dem sammen med hjemmelavet vanilleis og chokolade som her på billedet:

caramelis

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , . Bogmærk permalinket.

146 kommentarer til Lækre karameller

  1. Stine skriver:

    Kære Anne.

    Jeg faldt over din opskrift sent i aftes, og skyndte mig ud til den lokale grønthandler og købte en dåse kondenseret mælk – for jeg måtte bare prøve denne opskrift!

    Karamelmassen har stået på køl hele natten og er stadig helt utrolig blød – jeg går så ud fra, at massen ikke har stået længe nok på kogepladen (den stod der 14 min). Er det meningen, at massen skal koge i alle de 10-15 min? For min masse stod bare på højere varme end under sukkersmeltningen, og kogte kun det sidste minut. Ville gerne give det et ekstra skud.

    God jul!

  2. Stine skriver:

    Kære Anne.

    Har tidligere i dag prøvet at poste, men da den ikke er kommet på siden endnu, prøver jeg igen. Jeg faldt over denne herlige opskrift i går, og gik straks i gang med karamel-projektet. Massen har stået på køl hele natten, og er desværre så blød, at jeg ikke kan skære nogle stykker ud. Jeg går derfor ud fra, at massen ikke har stået længe nok på blusset. Derfor vil jeg høre om det er meningen, at massen skal koge i de 10-15 minutter? Jeg skruede op for varmen efter at sukkeret var smeltet og rørte rundt i 14 min., men det var kun det sidste minut at massen kogte. Så er det måske her, at fejlen ligger? Jeg vil nemlig gerne kaste mig ud i endnu et forsøg.

    Mvh. Stine

  3. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Stine,

    Jeg har desværre ikke haft tid til at svare på din kommentar før nu. Har jo også et fuldstidsarbejde og andre ting at se til, så kan ikke være på bloggen hele tiden.

    Den skal simre hele vejen igennem. Dvs. med små bobler hele tiden. Prøv igen :)

    kh Anne

  4. Stine skriver:

    Kære Anne.

    Det er klart! :-) Jeg skrev kun igen fordi jeg troede, at den ikke var blevet postet (troede sådan noget skete helt automatisk). 1000 tak for svar – jeg kaster mig over endnu en omgang.

    Mvh. Stine

  5. Kathe - Rav food skriver:

    Hejsa
    Jeg skal lave karamellerne imorgen. Kan man lave karamelprøven ( 1 dråbe karamelmasse i koldt vand, der skal kunne trilles til en kugle) som, når man laver flødekarameller af piskefløde?

  6. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Kathe
    Det tror jeg godt, at du kan, men jeg gør det aldrig :)

    Kh Anne

  7. Pingback: Flødekarameller på 20 minutter « Rav Food

  8. Pingback: En på karamellen « Dig og Mig og MAD

  9. dorthe hansen skriver:

    Hej anne.
    Kan man bruge sædet kondenceret mælk til karamel opskriften.
    Hilsen Dorthe.

  10. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Dorthe,
    Det er sødet kondenseret mælk, der bruges :)

    kh Anne

  11. Michelle skriver:

    Hej Anne.

    Kan man bruge almindelig sukker i stedet?

    KH Michelle.

  12. Michelle skriver:

    Hej Anne.

    Kan man bruge almindelig sukker i stedet?

    KH Michelle.

  13. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Michelle

    Det kan du tro ja :)

    kh Anne

  14. Victoria skriver:

    Skal karamellerne opbevares på køl?

  15. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Victoria,
    Ja det skal de :)

    kh Anne

  16. Sara Christensen skriver:

    Uhm de ser lækre ud :-)
    Tror du at honningen kan udskiftes med lakridssirup?

  17. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Sara,
    Ja, det kunne sagtens tænkes :)
    Kh Anne

  18. Malene skriver:

    Har netop prøvet din super opskrift. De blev vildt lækre. Både med og uden chokoladeovertræk :-)
    Lavede også en portion med lakridssirup i stedet for honning. Smagen var fin, men de smuldrer og er kit træls i konsistensen :-/
    Men de andre skal helt sikkert laves igen!!
    Tak en dejlig nem opskrift :-)

  19. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Malene
    Tak for tilbagemeldingen :)
    Kh Anne

  20. Henriette skriver:

    Hej Anne!
    Kan man putte chokolade-stykker i som fyld uden at det smelter helt? :) og har du en knaldgod opskrift på fransk nougat?
    De bedste hilsner

  21. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Henriette,
    Det har jeg ikke prøvet. Umiddelbart vil jeg nok anbefale at nøjes med at overtrække dem med chokolade. Ingen opskrift på fransk nougat – endnu :)
    Kh Anne

  22. Rikke Aldahl Brunsgaard skriver:

    hejsa kan jeg lave disse karameller uden honning da jeg ikke kan lide smagen.
    hilsen Rikke

  23. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Rikke,
    Jeg har ikke prøvet det, men du er mere end velkommen til at prøve – evt. men en anden form for sirup i stedet.
    Kh Anne

  24. Lovisen skriver:

    De skal altså bare prøves, lyder så lækkert… Og vil nok også prøve med noget lakrids i…
    Men, jeg er lidt i tvivl, skal den kondenserede mælk koges alene først? Andre opskrifter med det, synes jeg jo skal koge en 3 timer før det bliver karamel.

    hilsen Lovisen

  25. Gurli skriver:

    Kære Anne
    I bedste effektive husmorstil, vil jeg spørge,hvor længe karamellerne kan holde sig i køleskabet? Glædelig advent
    Kh Gurli

  26. Mia Bastrup skriver:

    Hvor stor skal formen være – sådan cirka?

  27. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Mia
    Ca. 15 x 15 cm
    Kh Anne

  28. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Gurli
    God stil! :) Ca. i en uge!
    Kh Anne

  29. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Lovisen
    Nix, den skal koge sammen med de andre ting :)
    kh Anne

  30. kristina skriver:

    Hmm synes aldrig jeg får bløde karameller… de bliver altid hårde lige meget hvordan jeg gør det…. følger ellers opskriften slavisk :(

  31. Astrid skriver:

    Hej Anne :)

    Har lavet disse fantastiske karameller adskillige gange nu og får ros hver eneste gang! :)

    Skulle lave dem igen i dag (til juleaften imorgen, det bliver så lækkert!) og stod med en opskrift jeg havde printet ud for længe siden. Ville lige kigge her på siden for at tjekke om alt var “up to date”. Kunne se at du har lavet “150 g farin eller rørsukker” om til “150 g rørsukker”.
    Er det fordi det bliver bedst med rørsukker eller på en eller anden måde er nemmest med rørsukker? (har brugt farin i mine hver gang så har faktisk slet ikke prøvet med rørsukker).. Bare lige så jeg ved hvad jeg skal bruge næste gang :)

    Mvh Astrid

  32. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Astrid
    Tusind tak for din søde hilsen. Jeg var lige i New York over julen og tjekker derfor først ind igen på bloggen.
    Jeg håber, at du fandt ud af det med karamellerne :)
    Jeg mener nu altid at have brugt rørsukker.
    Kh Anne

  33. Anne Cathrine Kristensen skriver:

    Hej Anne!

    Har lige lavet disse lækre karameller og de er sat på køl nu håber jeg denne gang blir lykkens gang for mig! Lige et enkelt spørgsmål: skal der ligges noget over karamel massen mens de står i køleskabet?

    På forhånd tak!

  34. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Anne Cathrine,
    Hvordan blev karamellerne? :)
    Kh Anne

  35. Pingback: Opskrift: karameliseret chocolate chunk brownie | csnabela

  36. Trine skriver:

    Hej Anne

    Jeg faldt lige over den opskrift, da jeg har en dåse kondenseret mælk til at stå, som jeg ikke lige ved, hvordan jeg skal få brugt.

    Jeg har dog lige et enkelt spørgsmål til opskriften. Den honning der bruges, er det den sirups-agtige, som kommer ud af en tube (ex. Akaciehonning), eller kan der bruges alm. Honning fra glas? Hvis ikke kan det så erstattes med mys sirup?

    Hvor mange karameller får du ud af opskriften?

    På forhånd tak for svar og en skøn blog.

    Kh. Trine

  37. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Trine
    Jeg beklager det sene svar. Jeg bruger normalt honning fra glas :) Men tror også at honning fra tube kan bruges.
    God fornøjelse :)
    Kh Anne

  38. Emilie skriver:

    Hej,
    Kan man bruge normal mælk istedet for kondenseret? Og hvad er Kondenseret mælk overhoved? :)

  39. Camilla Berthelsen skriver:

    Hej Anne
    Kan der bruges tørret jordbær i karamellerne? Og skal man måske putte lidt mindre lakridssirup i, end honning? :) da jeg vil prøve at lave dem..

    Knus Camilla.

  40. hans skriver:

    det er altid en god ide at lave en “grundkaramel” og så røre de tørre ingredienser i efter kogningen. nødder, kakao tørret frugt osv. jeg har arbejdet som karamelkoger i 6 år

  41. Tanja skriver:

    Hej Anne,
    Tror du jeg kan bruge lakridspulver istedetfor sirup i karamellen fra kondenseret mælk.?
    Jeg vil prøve at fylde mine muffins inde i midten med denne masse, men er desværre ikke så meget for denne høje karamelsmag.!
    Tror du den kunne blnede med pulveret på en stadig flydende måde….og samtidig være /blive karamel/lakrids lavet af pulver?

    Vh Tanja

  42. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Tanja,
    Jeg har aldrig prøvet det men tror godt, at det vil kunne lykkes, når du bager massen ind i en muffin.
    Held og lykke og god fornøjelse. Fortæl gerne om resultatet :)
    kh Anne

  43. Emilie skriver:

    Kan man putte kokosmel i karamellerne?

  44. Anne au Chocolat skriver:

    Kære Emilie,
    Ja det tror jeg godt, at du kan :)
    Kh Anne

  45. Malene skriver:

    Hej Anne.
    Først, tak for en masse lækre opskrifter og skøn inspiration.
    Elsker disse karameller!! Dog kunne jeg godt ønske mig at de holder længere.
    Hvis jeg pakker dem ind enkeltvis i cellofan, kan de så holde lidt længere, og i så fald hvor længe?
    Det vil selvfølgelig være en forudsætning at vi kan holde snitterne fra dem, hvilket bliver svært ;-)

    Venligst Malene

  46. Anna skriver:

    Hej Anne!

    Først tak for alle de lækre opskrifter du deler – der er så meget at vælge mellem og jeg vil prøve det hele!
    Nu har jeg dog valgt disse karameller, og har prøvet 3 gange uden held!
    Første portion blev for blød (op i gryden igen), anden omgang blev grynet (i gryden igen) og denne sidste portion blev for hård! Suk!
    Det er lidt af en kamp, men mit spørgsmål går egentligt på hvordan du undgår at de klistrer fast til bagepapiret? Hver gang har jeg måtte pille papiret af i små stykker, fordi karamellerne ikke ville slippe det.
    Smører du det med olie eller smør, eller er det en bestemt form for bagepapir, eller den ene side frem for den anden der skal være opad?

    Hilsen en frustreret, men stædig amatør :D

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>