Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade

For et stykke tid siden var jeg forbi Meyers Deli på Gammel Kongevej, hvor min kære veninde Laura er kok. Egentlig var det bare meningen, at jeg lige skulle sige hej til Laura og så spise lidt let og hurtigt. Men da det begyndte at sne, gav jeg mig selv lov til at bestille en dessert og en kop kaffe og kigge i nogle af Deliens kogebøger. Mit besøg i Delien fandt sted i perioden med Årets Kage, Årets Chokolade og Chokoladefestivalen, hvilket var årsagen til, at jeg indledningsvist havde tænkt, at jeg ikke skulle slutte dagens aftensmåltid af med en dessert. Men hvor var jeg glad for, at jeg bestilte Deliens panna cotta med skyr, og at jeg fik Laura til at lave den til mig.
Jeg har tidligere erklæret min kærlighed til denne italienske dessert på kogt fløde. I Delien kan de også lide kogt fløde, men de har med rette givet den et nordisk twist i form af skyr, som er et islandsk syrnet mælkeprodukt. Genialt.
Panna cottaen blev serveret i en rund skål og var toppet af med små tern af pære, dulce de leche, karamelliserede rugbrødstern og en pæreskum. Mens jeg hyggede i Delien, forelskede jeg mig i desserten. Skyrens syrlighed sammen med den fuldfede fløde og den søde vanille var en skøn kombination, og “toppingen” fuldendte desserten. Pæreternene var søde og sprøde, dulce de lechen (karamellen) var en smule salt, og rugbrødsternene let bitre. Normalt er jeg ikke så vild med skum, men pæreskummen tilføjede her positivt en ekstra dimension i panna cotta-landskabet.
Jeg blev nødt til at spørge Laura, hvordan panna cotta var lavet. Hun havde travlt ude i køkkenet og fortalte derfor ultrahurtigt fremgangsmåden, og jeg skrev det bag øret. Men jeg fik aldrig skrevet det ned. Så da jeg her en månedstid efter havde lyst til panna cotta med skyr, måtte jeg bare prøve mig ad.

Jeg lavede altså min egen version af nordisk panna cotta ud fra, hvad jeg mente, Laura havde fortalt mig. Jeg satsede lidt, men det gik godt.

Opskriften på Panna Cotta med skyr

3, 5 dl piskefløde
125 g lys rørsukker
1 vanillestang
2,5 blad husblas
350 g skyr

Bring piskefløde, rørsukker, vanillestangen tømt for korn, samt kornene i kog i en gryde. Lad den søde fløde hvile lidt, inden vanillestangen fjernes. Sigt vanillefløden over i en skål og put den tilbage i gryden igen. Udblød husblas i vand. Bring vanillefløden i kog igen og rør husblasen ud i fløden. Hæld fløden tilbage i skålen og pisk skyr i. Hæld panna cottaen i 5-6 portionsskåle, køl af og stil den i køleskabet i 3-4 timer, indtil den er stivnet helt.

Jeg valgte min egen topping i form af ananas og lys chokolade (bitter lactée fra Valrhona), men beholdt idéen med de karamelliserede rugbrødstern, som jeg lavede sådan:

Karamelliseret rugbrød
2 skiver rugbrød, i små tern
20 g smør
25 g lys rørsukker

Smelt smørret på en panden og rist rugbrødet deri. Tilsæt sukker og rist videre ved svag varme, indtil ternene har fået en fin gylden farve. Køl af og opbevar ternene i en lufttæt beholder.
Disse karamelliserede tern er lettest at lave, hvis rugbrødet er lidt tørt og gammelt. Hvis rugbrødet er frisk og blødt, tager det længere tid. Mit var frisk og blødt, men jeg har heldigvis aldrig noget imod at bruge lidt længere tid ved panden.

På ovenstående billede glædede jeg mig meget til at sætte tænderne i panna cottaen (med min farfars maleri i baggrunden). Glæden blev indfriet lige bagefter, billedet var taget. Jeg elsker nordisk panna cotta!

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

12 kommentarer til Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade

 1. Pingback: Panna Cotta med skyr – ananas, karamelliseret rugbrød og chokolade

 2. Julie skriver:

  Nej nej nej, hvor lyder det bare godt. Må testes inden for overskuelig fremtid. Kan kun forestille mig hvor godt skyren passer ind (især måske for sådan en som mig, der godt kan synes at klassisk panna cotta bliver lige vel sød).
  Tak for inspiration!

 3. Anne au Chocolat skriver:

  Kære Julie,
  Lige præcis! Skyren giver desserten et syrligt og let præg, som passer perfekt til den søde vanille og fløde :) Glæder mig til at høre hvad du synes!

 4. Marie skriver:

  Hehe nordisk panna cotta med et mexicansk twist! Det kan man da kalde fusionskøkken. Ser rigtig lækkert ud, jeg elsker selv skyr i panna cotta – især med en efterårskompot med æbler, tørret frugt og masser af krydderier! :)

 5. Anne au Chocolat skriver:

  Kære Marie
  Det lyder også super lækkert med æbler og de varme krydderier! :)
  Kh Anne

 6. skye skriver:

  Skyr! nice!

 7. Rikke skriver:

  Ej hvor er det her dog en fantastik (og farlig) blog.. Sidder og har lyst til at lave det hele, har desværre bare 14 dage uden slik, og er kun igennem 5 dage..
  Synes bare lige jeg ville sige at, man da kun kan ELSKE din blog..

 8. Anne au Chocolat skriver:

  Kære Rikke
  Tak for en fin kommentar :) Når du er færdig med dine sukkerfrie dage, må du i gang med at lave nogle af de søde sager her på bloggen! Man må jo godt synde af og til!! Alt godt, Anne

 9. eva skriver:

  Den smager ikke mindre end fantastisk!!! jeg lavede dog en æble kompot med kanel til istedet, så lækkert…

 10. Lene skriver:

  Den er så fantastisk, lavede en dejlig æblesmør til i stedet for anasen – super lækkert. Servede den til min fødselsdag og familien var meget begejstrede. Linket til siden her er blevet sendt rundt – så er sikker på at jeg nok skal få den serveret andre steder nu…

 11. Anne au Chocolat skriver:

  Kære Lene
  Det lyder virkelig skønt! Tak for et godt tip med æblesmørret :)

 12. Michael skriver:

  SUPER opskrift Anne.
  Jeg lavede det ristede rugbrød samt pæretern, karamelliseret i sukker og honning som topping.
  MUMS – alle gæster var henrykte!
  I øvrigt en fed blog du holder dig :-)

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>