Disse æltefrie, koldhævede gulerodsboller har jeg bagt de sidste par dage om morgenen til stor glæde for drengene. De er virkelig også lækre. Kaj var med til at røre dem sammen, og det var hans idé at tilsætte gulerødder til dejen:)
Bollerne er fantastisk luftige, sprøde udenpå og virkelig bløde og saftige indeni takket være de revne gulerødder, som også tilfører ekstra smag.
Æltefrie koldhævede gulerodsboller
10 stk
500 g koldt vand
8 g gær
10 g sukker
75 g fuldkornsrugmel
400 g hvedemel
10 g salt
65 g finvalsede havregryn
25 g solsikkekerner
25 g hørfrø
25 g græskarkerner
100 g gulerod, skrællet og fintrevet
Blå birkes og havregryn til toppen
Kom vand i en skål eller plastikbøtte med rigelig plads. Smuldr gær ud i vandet, tilsæt sukker og rør rundt med en ske, til det er opløst. Rør de øvrige ingredienser i til en ensartet bolledej. Dæk skålen med film eller bøtte med låg, og lad den stå på køkkenbordet i en 1 time. Stil den derefter i køleskabet natten over.
Hæld dejen ud på køkkenbordet, og lad den ligge og stuetemperere, mens ovnen opvarmer. Varm ovnen til 240 grader varmluft med en bageplade i. Hak dejen ud til boller med en dejskraber/dejhakker. Dyp gerne dejskraberen i lidt vand, mellem bollerne hakkes ud. Så sidder dejen ikke fast til dejskraberen. Kom bollerne over på bagepapir på en metalplade/skærebræt og drys bollerne med blå birkes og havregryn. Tag den varme plade ud af ovnen og træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade. Stil straks bagepladen i ovnen igen. Stil et ildfast fast med vand i bunden af ovnen for at skabe damp samtidig med at bollerne kommer i ovnen. Bag i ca. 12-14 minutter. Jeg bager én plade ad gangen – to plader i alt. Afkøl bollerne let på en bagerist inden servering.
Skriv et svar