E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Luftige og sprøde koldhævede boller

11. marts 2013 af Anne au Chocolat 92 kommentarer

I går kom der friskbagte boller på morgenbordet. Hjemmebagte af slagsen, og noget så luftige, saftige og sprøde. Tjek lige de smukke lufthuller. Bollerne er en variant er guldblommebollerne, som min ven Jonas bagte til mig og bloggen i sin tid. Hvis I tjekker indlægget ud, inden I går i gang med disse boller, er I lidt bedre rustet. Der er nemlig en fin step-by-step i billeder med Jonas og guldblommebollerne.
Bollerne her er helt tosset nemme at lave, men de kræver en god røremaskine, da dejen skal æltes forholdsvis længe. Min dej kørte i næsten en halv time.
Efter en god nats kølig hvilen er bollerne klar til at komme en tur i ovnen. Inden dette dryssede jeg bolledejen med birkes, da jeg ELSKER smagen af birkes – og særligt kombineret med bagværk –  men man kan sagtens nøjes med mel, eller man kan drysse havregryn på.

10-12 boller:

500 g hvedemel, gerne fra Grupe&Meyer
100 g rugmel, gerne fra Grupe&Meyer
600 g vand
10 g gær
10 g salt

Drys på toppen: ekstra mel og birkes

Bland ingredienser sammen i en røreskål og kør på røremaskine, indtil glutenprøve afslører, at dejen er æltet tilstrækkeligt.
Glutenprøven foregår sådan: Dyp hænderne i vand og tag en klump dej op af skålen. Stræk dejen mellem din hænder. Dejen skal gerne kunne strækkes og blive nærmest gennemsigtig uden at gå i stykker. Æltningen kan godt tage op til 20 min. (NB: Kære Jonas, jeg lavede ingen glutenprøve denne gang, men efter 25 minutter i røremaskinen, satsede jeg på, at dejen var god nok – det var den!)
Smør med rapsolie en plastikbøtte eller skål, der tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv 12-24 timer. Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og birkes og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen. Direkte i ovnen på min. 240°C varmluft til de er færdige – det tager 10-15 minutter.

Nyd dem friskbagte og gerne med smør og CHOKOLADE! 🙂

Skrevet i: Brød og boller Tags: boller, hjemmebagte boller

Previous Post: « Konkurrence: Vind Camilla Plums bog “Helt i kage”
Next Post: Masterclass med Diego Badaró fra AMMA i Meyers Madhus »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Chris skriver

    11. marts 2013 kl. 09:11

    Kære Anne,
    De ser jo intet mindre end fantatiske ud, jeg kunne VIRKELIG godt sætte tænderne i sådan en med et godt lag smør her til morgen! Jeg må vidst ud og investere i en røremaskine – og det kan kun gå for langsomt! 🙂

    God dag,
    Chris

  2. Maj-Britt skriver

    11. marts 2013 kl. 09:21

    Jeg har kun prøvet koldthævet boller en enkelt gang før og det var ingen succes. Måske jeg forsøger mig med disse i weekenden 🙂

  3. Fototosse.blogspot.dk skriver

    11. marts 2013 kl. 09:46

    De ser simpelthen så lækre ud… men æltning i min. 20 min (UDEN at have en røremaskisne), så tror jeg desværre jeg giver op. Men lækre billeder. OG selvfølgelig skal der chokolade på, he he.

  4. Pia J. skriver

    11. marts 2013 kl. 12:46

    Hvor ser de bare lækre ud. Især med chokolade på:) Elsker koldhævede !! Nammenam!!!!

  5. Karen skriver

    11. marts 2013 kl. 14:07

    Hvor ser de bare go’e ud. Hvis man nu ikke er vild med chokolade til morgenmad (ja, ja – jeg ved godt, det næsten er gudsbespottelse), tror jeg også, de kan spises med ost 🙂 Vil prøve dem – helt bestemt.

    vh/Karen

  6. Julie skriver

    11. marts 2013 kl. 14:59

    Hej Anne! De boller ser godt nok lækre ud. Men jeg er forvirret! Jeg har altid lært, at koldhævning gør omfattende æltning overflødig, fordi den lange hævetid “gør arbejdet” for en, og arbejder med glutenet i melet. Jeg kunne godt tænke mig at høre din synspunkt. Måske æltningen kunne mindskes lidt og stadig få et godt resultat? Jeg har nemlig ikke nogen køkkebmaskine.

  7. Kristina skriver

    11. marts 2013 kl. 17:05

    Skønt – et lille tip: sæt mængden af gær ned til 3 gram og lad dejen hæve på køkkenbordet i 8-10 timer i stedet for køleskabet.
    Lover, at de blir endnu bedre ;o)

  8. Kamilla Vinther skriver

    11. marts 2013 kl. 21:36

    Nøøøøøj, hvor ser det lækkert ud! Har ingen røremaskine, heller ej tålmodighed til at ælte i hånden, så jeg må fluks til bageren imorgen tidlig!

  9. Louise Petersen skriver

    12. marts 2013 kl. 13:37

    Hvor ser de gode ud! forstår bare ikke det sidste af opskriften “Vend bøtten ud på et meldækket bord, drys med mel og birkes og hak dejen ud med en malerspartel” så de skal ikke formes til boller eller? Er det så ikke lige så nemt bare at tage klatter op på bagepapiret med det samme? Eller

  10. anna skriver

    12. marts 2013 kl. 14:11

    hej anne
    hvor sætter jeg stor pris på dette indlæg!
    jeg var en af dem på instagram der skrev til dig at jeg ville have en opskrift. så jeg takker 😀
    jeg har lige nu en portion af dejen i køleskabet og gud hvor jeg glæder mig til et færdigt resultat. jeg havde dog ikke nok hvedemel, så der er kommet mere rugmel i, og så har jeg også tilsat lid havregryn.. så det skal nok blive spændende. jeg elsker koldthævet og det bliver en succes hver gang..

  11. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:34

    Søde seje Chris,

    De smagte også himmelsk! Ja, du kan vist ikke klare dig uden sådan én efterhånden?

    Kram fra mig

  12. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:34

    Kære Maj-Britt

    Det synes jeg bestemt, at du skal gøre! 🙂

    Kh Anne

  13. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:35

    Kære Fototosse

    Ej, det forstår jeg godt 🙂

    Kh Anne

  14. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:35

    Kære Pia J

    Jeg er helt enig!

    Kh Anne

  15. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:35

    Kære Karen

    De er SÅ gode med ost og smør 🙂

    Kh Anne

  16. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:37

    Kære Julie,

    Hvis du klikker videre ind på guldblomme-indlægget, som linkes til i dette indlæg, så er der er et link til ølandsbolle-indlægget, min seje Jonas-bageven har skrevet. Der forklarer han det hele 🙂

    Kh Anne

  17. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:41

    Kære Kristina
    Tak for tippet 🙂

    Kh Anne

  18. Liselotte skriver

    12. marts 2013 kl. 16:42

    Dejligt med en bolle, der for en gangs skyld ikke kræver biga for at blive god. Den må prøves.

  19. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:44

    Kære Kamilla
    Det lyder også lækkert!

    Kh Anne

  20. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:47

    Kære Louise
    Hvis du ser hvordan Jonas gør det i guldblommeindlægget, giver det så meningen?

    Dejen er meget våd og skal helst ikke røres for meget ved. Derfor er det nemmest at hakke den ud!

    Kh Anne

  21. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:48

    Kære Anna

    Ih jeg glæder mig meget til at høre hvad du synes 🙂

    Kh Anne

  22. Anne au Chocolat skriver

    12. marts 2013 kl. 16:48

    Kære Liselotte
    Jeg er enig 🙂

    kh Anne

  23. Louise Petersen skriver

    12. marts 2013 kl. 19:34

    Ja det gør det. Taak!

  24. Anne au Chocolat skriver

    13. marts 2013 kl. 09:53

    Kære Louise
    Jubii, det glæder mig at høre 🙂

    kh Anne

  25. Hanne K skriver

    16. marts 2013 kl. 22:25

    Jeg har bagt de her boller 3 gange i denne uge…. De er uhyggelig fantastiske…. Jeg linker videre til dig fra min blog…. Mums… Siger jeg bare.

    Tak for opskriften..

    Kh
    Hanne

  26. Sonja skriver

    18. marts 2013 kl. 07:28

    Har lige sat tænderne i en af disse lækre boller 🙂 har ingen røremasine men brugte en håndmixer i 10 minutter. Ikke sidste gang de bliver bagt – så tak for opskriften 🙂

  27. Henrik skriver

    19. marts 2013 kl. 03:33

    Kære Anne,

    Jeg er lidt nysgerrig efter at høre, hvilken røremaskine, du har.
    Jeg overvejer nemlig selv at købe Kenwood´s nye model, der minder om KitchenAid i designet og motorens placering: http://www.kitchenone.dk/kenwood-kokkenmaskiner/2537-kenwood-kmix-kmx-54.html

    Altid en nydelse at se og læse din blog….

    Bedste hilsener,

    Henrik

  28. Dina skriver

    24. marts 2013 kl. 12:01

    Tak for en vidunderlig opskrift. De er jo så gode de boller. Så gode at jeg har lavet dem de to sidste weekender som morgenboller.

  29. Anne au Chocolat skriver

    24. marts 2013 kl. 17:21

    Kære Dina
    Ih det glæder mig at høre 🙂

    kh Anne

  30. Anna skriver

    27. marts 2013 kl. 12:35

    Hej Anne. Jeg har lavet dem her til morgen, og de var virkelig gode! Sprøde bund og top med en dejlig luftig midte, mums.
    Jeg brugte groft mel i stedet for hvedemel, og det blev rigtig godt 🙂
    kh Anna

  31. Anne au Chocolat skriver

    27. marts 2013 kl. 17:29

    Kære Anna
    Det lyder bare super skønt 🙂
    Kh Anne

  32. Anne-Marie Andersen skriver

    29. marts 2013 kl. 08:55

    Kære Anne
    Tusind tak for denne opskrift. Der har været meget diskussion rundt på blogland, om langtidshævede deje skulle æltes længe eller ej. Man skal bare lige prøve denne opskrift og så er man altså ikke i tvivl længere. De flotteste morgenbrød står og venter på at familien vågner og jeg glæder mig helt vildt til at smage. Jeg var ellers tæt på at kassere dejen igår for efter at have været en flot kuglerund dej efter ca. 10 min, splattede dejen ud over hele skålen efter 25 min og da jeg gav den lidt ekstra mel var min røremaskine lige ved at stå af. Men det lykkedes altså alligevel. Tror nu alligevel at jeg stopper maskinen tidligere næste gang.

    Skal lige have taget nogle billeder og så lægger jeg opskriften, som jeg har lavet den på opskriftsamleren.dk. For guldblommemel, det er ikke lige at skaffe når man bor i Horsens.

    Mvh.
    Anne-Marie

  33. Anne au Chocolat skriver

    30. marts 2013 kl. 09:13

    Kære Anne-Marie

    Smagte de godt? 🙂

    kh Anne

  34. Anne-Marie Andersen skriver

    30. marts 2013 kl. 15:45

    Kære Anne
    De smagte rigtig godt, og familien dømte dem til, at være de bedste morgenboller. Vi har prøvet lidt af hvert her i påsken, men der er ikke nogen af de andre deje, som har hævet natten over, der kan leve op til dem her. Jeg har prøvet verdens nemmeste bedste boller fra valdemarsro, smagen var også god, men konsistensen meget sej. Jeg har også prøvet at bage bollerne lukket inde i to bradepander, og med kogende vand i små skåle så der kom damp. Det var tydeligt, at det gør en forskel, men som sagt, det kan ikke leve op til din opskrift. Så tak for den og din inspirerende blog.

    Kh.
    Anne-Marie

  35. Berit skriver

    13. april 2013 kl. 12:42

    Helt helt fantastiske boller…. har lige smagt dem – kom ud af ovnen for 10 min siden
    Wauuuu min yndlings opskrift fra nu

    Tak
    Berit

  36. Anne au Chocolat skriver

    14. april 2013 kl. 08:54

    Kære Berit,
    Det glæder mig at høre 🙂

    Kh Anne

  37. Anders skriver

    15. april 2013 kl. 13:58

    De ser vildt lækre ud!

    Har lige lavet dejen og stillet den på køl – jeg er dog lidt i tvivl om hvor vidt der skal låg på plastik beholderen? Jeg har lagt låget på uden at sætte det fast og så satser jeg på at der er en fornuftig løsning, men kunne godt tænke mig lige at få det afklaret helt 🙂

    Jeg prøvede først at ælte med dejkrogen på min kitchenaid, men jeg synes ikke rigtigt at der skete så meget (den kunne ikke rigtigt blande det ordenligt fordi dejen er så våd synes jeg) så jeg skiftede den ud med det flade piskeris fordi jeg synes det strækker dejen mere og det tænkte jeg ville være godt… Bruger du bare dejkrogen?

    Mvh. Anders

  38. Maja skriver

    16. april 2013 kl. 11:14

    Tak for en fantastisk opskrift. Den bliver brugt flittigt herhjemme! 🙂

  39. Anne au Chocolat skriver

    17. april 2013 kl. 14:40

    Kære Maja,
    Ih det glæder mig at høre 🙂

    Kh Anne

  40. Anne au Chocolat skriver

    17. april 2013 kl. 14:42

    Kære Anders

    Beklager det sene svar. Lykkedes det? 🙂

    Kh Anne

  41. deorose skriver

    25. juni 2013 kl. 17:15

    hej Anne
    de ser jo lækre ud og vil gerne prøve at bage bollerne i morgen, men er der nogen der har prøvet at erstatte rugmel med grahamsmel. Jeg har desværre kun grahamsmel på lageret…

  42. Anne au Chocolat skriver

    26. juni 2013 kl. 11:57

    Kære Deorose,
    Du kan sagtens erstatte melet med grahamsmel 😉

    Kh Anne

  43. Martin skriver

    11. juli 2013 kl. 10:35

    De ser godt nok lækre ud, så jeg måtte bare prøve dem … det var ikke nogen succes.

    Jeg brugte en håndmikser med dejkroge da jeg ikke har en røremaskine, og dejen virkede fra starten meget tynd. Da den havde stået i køleskabet natten over, mindede den mest af alt om den surdej jeg brugte da jeg selv bagte mit rugbrød.

    At hakke dejen ud til boller, efter et døgn i køleskabet, var helt umuligt, det var den simpelhen for flydende til, så jeg foldede den et par gange med lidt mel. Det var vist en fejl, for selvom bollerne smager udemærket, kan de dårligt beskrives som luftige.

    Hvad mon jeg har gjort forkert …
    Kan det virkeligt passe at du bruger mel og væske i vægtforholdet 1-1?

  44. Anne au Chocolat skriver

    12. juli 2013 kl. 07:23

    Hej Martin
    Det er jeg ked af at høre. Hvor længe lod du dejen ælte?

    Kh Anne

  45. Martin skriver

    24. juli 2013 kl. 22:35

    Jeg rørte i dejen i 15-20 minutter inden jeg opgav at få den til at ligne det du beskriver, og satte den så i køleskabet.

    Efter at jeg er kommet hjem fra ferie, har jeg eksperimenteret med varierende mængder af væske og mel, og det lykkedes at få noget der mindede om din beskrivelse (og billederne under guldblommebollerne) men det var med meget mindre væske (ca. 1,5 til 2,5), så det må jeg eksperimentere noget mere med.

  46. Christina skriver

    30. juli 2013 kl. 21:59

    Jeg prøvede din opskrift første gang igår og ååhhh gud .. jeg er i himmelen, de blev præcis som på billedet og smagte fantastiske, jeg har led og ledt efter en opskrift som den her i flere år… tusind tak…
    min kæreste og søn var vilde med dem til morgenbordet og min mor synes de er bedre end bagerens…

    en million gange tak

    jeg satte forresten et fad med vand ind i ovnen så der var damp da jeg satte bollerne ind… =)

  47. Anne au Chocolat skriver

    31. juli 2013 kl. 06:22

    Kære Christina,
    Det glæder mig SÅ meget at høre! Det lyder til, at du har en god røremaskine og en sød familie 🙂

    Kh Anne

  48. Christina skriver

    2. august 2013 kl. 08:05

    nu læste jeg lige at Martin havde prøvet at lave bollerne hvor de ikke blev særligt vellykkede, jeg prøvede at bage med et andet mærke mel igår og der skulle jeg ælte dejen i ca. 45 min før end det blev bare lidt mere fast og resultatet blev ikke særligt godt (smagen var god men konsistensen blev noget skidt)

    det var mærket falke mel jeg brugte fra fakta da de mislykkedes, og det var mærket gluten mel jeg brugte da jeg fik de fantastiske boller.

  49. Martin skriver

    12. august 2013 kl. 22:21

    Lige en opdatering på mine tidligere indlæg. Jeg har fundet ud af hvorfor jeg ikke kunne få opskriften til at passe, så nu har jeg sat en ny køkkenvægt på min ønskensædel.

    Har et målebæger med angivelse af vægt for mel, det prøvede jeg i stedet for min nuværende køkkenvægt, og vupti nu ser dejen ud som på billederne, og bollerne næsten ligeså.

    Siden har jeg leget med forskellige blandinger af mel, kærner og gryn, og må sige at det er en fantastisk grundopskrift. Der skal selvfølgelig lidt mere eller mindre væske i afhængig af hvad jeg blander i, men efter et par gange med din opskrift til at lære af, er det ikke så svært at finde den rette balance.

    Så tak for en fantastisk opskrift.

Nyere kommentarer »

Trackbacks

  1. SPRØDE BOLLER UDEN SURDEJ | TWIN FOOD siger:
    25. juli 2013 kl. 09:46

    […] Inspiration: Søde Anne au chocolat […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Lørdag morgen 🌱 Nybagte boller og varm kaffe + Lørdag morgen 🌱 Nybagte boller og varm kaffe + kager til discofesten med Kajs klasse i eftermiddag 🎉
Jeg håber, at I har en dejlig weekend 🫶🏻
I dag har vi fejret Emils 6 års fødselsdag med b I dag har vi fejret Emils 6 års fødselsdag med brunch for familien 🥳 Han ønskede sig en appelsinkage med citron-appelsin-glasur i stedet for lagkage, og det fik han 🍋🍊🍰 Bagt i den fine randform jeg har arvet fra min farmor/Emils oldemor Edith ❤️
Ps. Jeg bager altid riiiiigeligt med boller, så der er til Kajs madpakker ✌🏻
Det er snart påske, og denne påskekage er et hit Det er snart påske, og denne påskekage er et hit 🐣🍰 Her kommer opskriften til jer 🏷

Påskekage med passionsfrugt, vanilje & mælkechokolade 

Mælkechokoladekage:
100 g smør
100 g mælkechokolade
100 g sukker
2 æg, let sammenpiskede
40 g hasselnøddeflager/finthakkede hasselnødder
15 g mel
1 nip salt
Fintrevet skal af 1/2 øko citron

Passionsfrugtmousse med vanilje:
2 blade husblas
90 g passionsfrugtsaft uden kerner (af ca. 6 passionsfrugter)
80 g sukker
1 vaniljestang, korn af
250 ml piskefløde

Pynt:
Chokoladepåskeæg
Pistacier

Mælkechokoladekage:
Smelt smør i en gryde, og tilsæt den hakkede mælkechokolade. Tag gryden af varmen, og rør indtil mælkechokoladen er smeltet. Rør straks sukker i. Køl lidt af, og tilsæt æg lidt ad gangen. Vend hasselnøddeflager, mel, citronskal og salt i. Hæld dejen i en springform (20 cm) beklædt med bagepapir. Bag kagen i ca. 20 min ved 180 grader varmluft. Køl helt af.

Passionsfrugtmousse med vanilje:
Udblød husblas i koldt vand (i 5 min.). Si kernerne fra passionsfrugterne, og lad 90 g af saften dryppe ned i en lille gryde (brug gerne bagsiden af en ske til at trykke som meget passionsfrugtsaft som muligt gennem sien). Tilsæt sukker og vaniljekorn til passionsfrugt og varm op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i den varme passionsfrugtsaft. Hæld saften over i en skål og køl af til håndvarm. Imens pisk fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskum i saften ad flere omgange. Kom gerne kageplast rundt i kanten af springformen, inden du fordeler passionsfrugtmoussen på kagen. Hvis du bruger kageplast, skal kagen en tur i fryseren natten over for det fineste resultat. Ellers kan kagen blot stilles i køleskabet til næste dag.

Inden servering:
Tag kagen ud af springformen, fjern kageplast og placer kagen på et serveringsfad. Stil kagen i køleskabet, og lad kagen tø langsomt op i 3-4 timer. Hvis det har været på køl uden kageplast, skæres den forsigtigt fri langs kanten af springformen og kan pyntes med det samme.
Pynt og server straks eller opbevar i køleskabet indtil servering.
Tre glimt fra den sidste uge 💕 • Tiramisu på Tre glimt fra den sidste uge 💕
• Tiramisu på vej ☕️🍰
• Aftenbål i haven 🔥
• Vinterbadning i fjorden på den fineste frostklare morgen ❄️🌞
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap