I sidste uge var jeg et smut forbi Karamelleriet i Jægersborggade i København, som laver alverdens lækre flødekarameller og fudge. Jeg fik en længere snak med karamelmageren og kom i den forbindelse til at tænke på de karameller, jeg plejer at lave. Karamellerne er også super lækre og bløde og chewy, og opskriften er enkel, da den ikke kræver ikke sukkertermometer for at lykkes. Det eneste svære er at vente på, at karamelmassen stivner på køl, inden man kan skære den ud til små karameller – og smage dem.
Opskriften er:
1 dåse kondenseret mælk, ca. 395 g
120 g smør
2 spsk honning
150 g rørsukker
(hakkede smuttede mandler, rosiner, peanuts, pistacienødder, you name it..)
Smelt alle ingredienserne langsomt sammen i en gryde over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Her skal røres konstant. Skru derefter op for varmen og bliv ved med konstant at røre i 10-15 min, indtil karamelmassen har fået en mørkere farve. Tilsæt nu fyld efter lyst. Hæld massen ned i en firkantet form foret med bagepapir og køl ned. Skal i køleskabet mindst 4 timer, inden man kan skære karamellerne ud.
Her efter kan man jo vælge at overtrække dem med chokolade. Jeg hakker dem også nogle gange og bruger dem sammen med hjemmelavet vanilleis og chokolade som her på billedet:
Karina skriver
Fandt din side da jeg skøjtede rundt efter lækkerier til julemåned c”,) Jeg valgte at lave en potion uden nødder (ellers brokker manden sig) den er nu lagt på køl og jeg er dømt til at vente til i morgen. Tror jeg vil overtrække dem med chokolade.
Din hjemmeside hermed blevet gemt.
Julehilsen
Karina
K skriver
Hej! Jeg har prøvet at lave karameller efter din opskrift, men kan simpelthen ikke skære dem? De er ALT for bløde.. De smelter nærmest når jeg skal til at pille dem fra hinanden og de har været på køl i 1½ døgn nu.. What to do?
Anne au Chocolat skriver
Kære K
Jeg tror desværre, at du ikke har kogt karamellen længe nok. Det må være fejlen. Jeg håber du har mod på at prøve igen for resultatet plejer altså at blive rigtig godt, også når andre af mine venner laver dem. Kh A
Sacha skriver
Så har jeg prøvet dem og de blev lige vel bløde, men efter et hurtigt dyp i noget chokolade (uden at ryste), så er det blevet lige som karamellem i en snickers, bortset fra at jeg anvendte saltede grofthakkede pistacienødder frem for jordnødder.
Havde farin og muscovadorest stående, så det røg i.
Skal lave karamellerne igen 17-18 december og så har jeg et sukkertermometer i massen, for at sikre at temperaturen kommer lidt højere op, inden jeg piller karamellem fra blusset.
Kerstin skriver
Hej, jeg vil lave dine karameller som julesnacks. Ved du hvor lang tid du ca. giver sukkermassen?
Anne au Chocolat skriver
Kære Kerstin,
Det tager nok alt i alt 20 minutter at koge karamellen.
God fornøjelse 🙂
Mette Christensen skriver
Hej!
Kan man lave dem med lakridsekstrakt og sort slikfarve? Eller bliver opskriften så ukorrekt?
Tror du også det kan lade sig gøre uden et termometer? 🙂
Vh Mette
Anne au Chocolat skriver
Hej Mette
Jeg er lidt i tvivl med den sorte slikfarve, men jeg synes bestemt, at du skal prøve dig ad. Og nej, du behøver ikke et sukker-termometer for at få det til at lykkes 🙂
Kh Anne
Gitte skriver
Hejsa!
Hvad er holdbarheden på disse? Kan jeg lave dem nu og de så holder sig til jul?
Vh Gitte
Mia skriver
Hvor kan jeg købe kondenseret mælk?
Anne au Chocolat skriver
Kære Gitte
Karamellerne kan sagtens holde sig et par uger på køl, men jeg vil anbefale, at du venter med at lave dem til en gang i næste uge. De smager bedst, når de er nogenlunde nylavede!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Hej Mia
Du kan købe det i det fleste supermarkeder nu!
Helle Eliasen skriver
Lækker hjemmeside!
Kan man hælde karamelmassen i papirforme, så den køler af i mundrette bidder, eller klæber formene til karamellen?
Helle
Anne au Chocolat skriver
Kære Helle
Jeg mindes at have set nogle andre bloggere hælde min karamelopskrift i papirforme, men jeg er ikke 100% sikker.
Jeg synes, at du skal prøve 🙂
Glædelig jul!
Kh Anne
Cecilie skriver
Hej Anne
I anledningen af min mormors fødselsdag lavede jeg dine karameller og tilsatte en god portion havsalt, så jeg fik saltkarameller. Smagen blev rigtig god. Men jeg synes, at konsistensen var meget hård og i stil med klippestykkerne fra Karamelleriet i Jægersborggade.
Min egen teori er, at jeg har ladet massen koge lidt for længe (jeg nærmede mig mere 15 end 10 min.). Hvordan vil du anbefale, at jeg går til næste portion, så de bliver mere chewy?
Dbh Cecilie
Anne au Chocolat skriver
Kære Cecilie
Ja, jeg tror desværre, at karamellen har kogt længe for længe! 🙁
Jeg håber, du har mod på at prøve igen!
Kh Anne
Cecilie skriver
Tak for hjælpen 🙂
Jeg har allerede købt ind til næste portion, så nu krydser jeg fingre for samme smag men en anden konsistens.
Dbh Cecilie
Tina Richmann skriver
Hej Anne
Faldt over kondenseret mælk i Føtex så nu skal dine lækre karameller laves 🙂 Har dog lige et enkelt spørgsmål ang. opskriften…. Honningen, er det den alm faste honning eller kan man også bruge flydende (blomster/Akacie) ?
Vh Tina
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina
Du kan helt selv bestemme hvilken honning du bruger! 🙂
God fornøjelse og glædelig jul!
Kh Anne
Tina skriver
Tak for det hurtige svar. Karamellen står nu i køleskabet så tiden kan kun gå for langsomt 🙂
Hvordan skal jeg opbevare dem? Skal de i køleskab eller kan jeg pakke dem i cellofan og putte dem i en dåse/æske? Og hvor længe kan de holde ?( tror nu ikke det bliver særlig aktuelt 😉
Endnu engang tusind tak for hjælpen og glædelig jul til dig også.
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina
De skal helst opbevares på køl og kan i hvert fald godt holde sig i en 10 dage, men ja mon ikke de ryger inden da 🙂
Gurli Iversen skriver
Hej Anne
Har lavet dine utrolig nemme opskrift nogle gange. De sidste to gange med rosiner, ristede nødder og lidt mørk chokolader. De smager HEEEELT forrygende, men det er som om, at når jeg kommer chokolade i (ca 40 g ) bliver de mere fudgeagtige og lidt grynede. Har du en forklaring på det? Ellers er jeg vild med din nemme opskrift!
Kh Gurli
Anne au Chocolat skriver
Kære Gurli
Dejligt at du synes om opskriften! 🙂
Jeg har aldrig selv puttet chokolade direkte i karamellen, så jeg kan desværre ikke svare på dit spørgsmål, men jeg får de helt lyst til selv at prøve i weekenden 🙂
Kh Anne
Gurli Iversen skriver
Hej igen
Ja de er aldeles vanedannende. Vi (jeg) har allerede spist over halvdelen og den míndste af mine drenge HAR opdaget de skønne karameller!
PS. blandede i øvrigt også lidt revet appelsinskal i ovenstående.
Kh Gurli
Anne au Chocolat skriver
Kære Gurli
Det lyder bare SÅ skønt med appelsinskal, og det er dejligt, at din søn også kan lide dem.
God mandag.
Kh Anne
CH skriver
Hej Anne,
jeg har netop afprøvet din opskrift på karameller og må tilslutte mig ovenstående. De smager fantastisk og det er virkelig nemt:)
Men jeg kan se at nogle har kogt karamellem ca. 15 min og fået en alt for hård konsistens, mens andres er blevet meget bløde. Jeg kogte karamellem lige mellem 10 og 15 min. og med god vilje kan jeg godt skære massen ud i mundrette bider, men de ser absolut ikke ud som dine på billederne. Det ser ud som om din karamelmasse er blevet utrolig nem at skære ud, når de har stået på køl.
Nogle gode råd til selve kogningen? Skal massen koge ved høj eller svag varme og hvor længe, efter sukkeret er opløst osv?
Vil meget gerne lave endnu en portion:)
På forhånd tak.
Jenny skriver
Jeg lave disse i mandags, de er måske lidt til den bløde side, men dem med lakidspulver på toppen fik kommentaren “bedre end Bulows” af min lakrids elskende kæreste 🙂
Karin Johansen skriver
Hej Anne
Tak for dine lækre indlæg, både på facebook og her på bloggen.
Vil prøve dine karameller.
I stedet for længden på kogetiden, hvorfor nævner du ikke bare temperaturen på sukkermassen?
Kogetiden kan jo være forskellig efter hvor meget varme vi enkelte koger med, men skal sukkermassen tages af varmen ved 120 grader, så bliver det jo det samme resultat hver gang. Ikk’?
Det kræver selvfølgelig at man har et sukkertermometer.
Glæder mig til at prøve at lave dem.
Hilsen Karin
Anne au Chocolat skriver
Kære Karin
Tak for din kommentar 🙂
Jeg plejer også at bruge sukkertermometer, når jeg arbejder med almindelige former for karamel. Men jeg synes, at det er smart, at det ikke er nødvendigt, når man bruger den kondenserede mælk. Du må meget gerne melde tilbage, om karamellen blev ekstra god ved at koge den til 120 grader. God fornøjelse 🙂
Kh Anne
Hanne K Jensen skriver
Så er de afprøvet….. blev drysset med lidt havsalt -inden massen kom på køl. Derefter stukket ud med en lille hjerteform og drysset med flormelis…
De scorede helt klart point til polterabend……… og har delt denne side med mange. 🙂
Julie Lundbye skriver
Hej…
Har lavet disse med utrolig lækkert slutresultat…idag skulle jeg gentage succesen, men desværre er de blevet helt helt grynede, har du en ide til hvor fejlen kan lige?
by Busk skriver
Lavede en portion i går og hold nu op de er gode 🙂 Det er i hver fald ikke sidste gang jeg laver dem. De var så gode så jeg ikke engang nåede at tage billeder af dem…ups 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Merete
Det lyder lækkert 🙂
Helene skriver
Hej Anne
Lækker opskrift! Har lavet den en del gange, OG kom til at tænke på, om det gør nogen stor forskel, hvis man laver dem med almindelig sukker i stedet for rørsukker?
Mia Kristina skriver
Hej Anne!
Jeg har laenge provet at lave karameller med det lykkedes aldrig rigtigt – indtil i gaar aftes! I al min begejstring skrev jeg en mail til min far og soster, og jeg taenkte at jeg lige ville sende den til dig, bare for sjov, og som TAK for en fed blog!
“Hej Rikke og far, og mor, ogsaa selvom du ikke er paa facebook.
Jeg vil bare lige gore jer opmaerksomme paa, at jeg for forste gang i mit liv, har lavet succesfulde karameller. Som i toffees – ikke krystaliseret mutantfudge. Mine utallige forsog som 12-arig i Bridgetown, klaebrige og forsukrede gryder, samt en mor der fik krydser i ojnene grundet mit ekstreme sukkerspild – gentagende gange – maa have givet pote. HURRA.
Rikke, jeg maa desvaerre meddele dig, at karamellerne er totalt no no for dig. De er ren kryptonit. Spraengfyldt med kondenseret maelk og smor. Det er lidt irriterende. Maaske kan vi finde et alternativ en dag.
Ja, det er simpelthen saa stort at det lykkedes, at jeg maatte dele det. Jeg var begyndt at tro, at hjemmelavede karameller var en myte, ligesom bearnaise lavet fra bunden, og enhjorninge.
Nu er problemet bare, at jeg nok kommer til at spise alt for mange. Mor, luk lige ojnene imens Rikke og far laeser videre: i morges spiste jeg naesten kun karameller til morgenmad!
Wil kalder dem “The Devil’s Escrament” – ja saa gode er de!
Naa, jeg er faktisk paa arbejde, saa jeg maa hellere smutte, og lade som om jeg laver noget! “Act like a cat!”
Hej heeeeej!”
Tak Anne, og hav en god uge!
Charlotte skriver
Hej Anne.
Kan man godt bruge alm. sukker eller brunfarin i stedet for rørsukker, da jeg ikke lige har det i huset? 🙂
Mvh. Charlotte.
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte
Det lyder som en rigtig god løsning 🙂
Kh Anne
Stine skriver
Uhmm, de smager fantastisk – specielt med havsalt i.
Tak for opskriften…
Venligst Stine 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Stine
Det er nemlig dejligt med havsalt i 😉
Kh Anne
Carina skriver
Hejsa!
Kan man konservere dem med atamon eller lignende? Synes 10 dage er lige kort nok tid hvis man feks bruger dem som værtindegave… Bruger piskefløde i mine karameller.
Helle skriver
Hje Anne
Kan man bruge noget andet i stedet for honning, er nemlig allergisk overfor honning. Måske sirup, eller?
Vh Helle
Anne au Chocolat skriver
Kære Helle,
Du kan sagtens bruge en sirup i stedet 🙂
God fornøjelse.
Kh Anne
Miriam skriver
Hej Anne.
Kan de fryses ned?
Mvh Miriam.
Anne au Chocolat skriver
Kære Miriam
Jeg har ikke prøvet det, så kan desværre ikke komme med et kvalificeret bud!
Kh Anne
Preben skriver
Nu har jeg lavet dem for anden gang med mine 4 børnebørn, og så snakker vi ikke om konservering, frysning eller anden langtidsholdbarhed. De glider ned lynhurtigt. de når ikke nattens mørke. De er knap blevet afkølede inden de er væk. Supersej opskrift
Anne au Chocolat skriver
Kære Preben,
Det lyder SKØNT 🙂
Kh Anne
Michelle skriver
Hej Anne. Hvor mange karameller bliver det ca. til? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Michelle
En 30 stykker vil jeg mene 🙂
kh Anne