E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Crème brûlée – en guddommelig dessert!

19. november 2009 af Anne au Chocolat 70 kommentarer

Ovenstående billede viser kun den halve fornøjelse ved at spise en crème brûlée. Billedet er nemlig taget inden rørsukkeret drysses  oven på cremen for derefter at blive brændt (=brûlée) til sprød karamel med en gasbrænder – en såkaldt blowtorch.
Kombinationen af den  bløde vanillecreme og den sprøde og letbrændte karamel er guddommelig. Jeg brugte også dette til at eksemplificere mit behov for både sprøde og bløde konsistenser i en dessert i mit tidligere indlæg om, hvad der gør en dessert god.
Ikke desto mindre er den vanillede creme med alle de synlige vanillekorn i sig selv en dejlig fornøjelse. Og jeg har førhen med glæde spist cremen uden den brændte karameltopping.

Vigtig info: det er min erfaring, at man_ikke_kan_lave crème brûlée på pasteuriserede æggeblommer. Oplevelsen bliver bare ikke den samme.

Jeg har gennem adskillige forsøg i tidens løb kreeret min egen opskrift på crème brûlée. Dvs. mængderne er mine egne, men fremgangsmåden har jeg lånt af den franske kok Joël Robuchon.

Opskriften her er til 4 ramekinere, som den på billedet.

3 blommer (hvis M så 4 blommer)
1 vanillestang
55 g sukker

Røres sammen med et piskeris, til sukkeret er opløst. Røre ikke piske.

110 ml sødmælk
250 ml fløde

Tilsæt

Sigt cremen og lad den hvile i en halv time (ikke på køl) og skum af for bobler. Bag ved 95grader i ca. halvanden time eller til cremen har sat sig.

Opbevares på køl indtil karamelliseringen.

Crème brûlée kan serveres solo, men går også godt sammen med eksempelvis en sorbet på nogle lækre frugter og bær.

Skrevet i: Desserter Tags: creme, dessert, fransk, vanille

Previous Post: « Chokoladeis
Next Post: Når brød er bedst! »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Klidmoster skriver

    19. november 2009 kl. 14:03

    Mums, det er bare det pureste guf!
    Jeg lavede det for et par uger siden og tilsatte et nips lakridspulver. Det var godt nok også lækkert. Hvor har du købt de fine ramekiner?

  2. anneauchocolat skriver

    19. november 2009 kl. 14:13

    Jeg har også leget med mange forskellige smage før, men vender altid tilbage til den helt klassiske 🙂
    Ramekinerne er fra Frankrig, men du kan købe nogle lignende i Løgismose (dog måske med deres crème brûlée i)

  3. Bergholt skriver

    19. november 2009 kl. 14:56

    Så simpelt, så godt! Helt enig ang. forskellige smagstilsætninger. Den eneste, der virkelig er klassikeren værdig, fik jeg i Frankrig. Ét enkelt sindssygt krafttigt smagende frisk hindbær i midten.

  4. anneauchocolat skriver

    19. november 2009 kl. 15:16

    God idé med hindbær – det giver også lige det syrlige præg til desserten, som jeg elsker 🙂

  5. Kim Mühlhahn skriver

    19. november 2009 kl. 23:30

    Mmm, creme brulée… Min favorit er også den enkle, igen og igen. Den eneste, der begynder at ligne er med Lapsang Souchang røget te…

  6. Hanne skriver

    20. november 2009 kl. 19:36

    Hej Anne

    MMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!
    Det er bare verdens bedste dessert. Jeg har haft lyst til lige præcis den skønne dessert hele ugen, jeg er nødt til at prøve din opskrift af inden så længe.
    Du må have en skøn weekend.
    Kh Hanne

  7. anneauchocolat skriver

    21. november 2009 kl. 15:33

    Jeg glæder mig til at høre om resultatet, hvis du bruger min opskrift, Hanne 🙂
    God weekend lige over
    Kh Anne

  8. anneauchocolat skriver

    21. november 2009 kl. 15:33

    Det lyder spændende. Hvor har du smagt denne kombination henne, Kim ?

  9. Godte skriver

    30. marts 2011 kl. 16:10

    Her Anne.

    Jeg synes jo selv, min egen er meget nemmere 😉

    Jeg synes jo, den skal være på ren fløde og der er heller ingen grund til at bruge tid på at vente en halv time før den bages, med min opskrift.

    http://www.godte.net/2011/03/creme-brulee.html

    Men tak for anbefalingen.

  10. Anne au Chocolat skriver

    30. marts 2011 kl. 18:03

    Godt at vi har hver vores crème brûlée præferencer! 🙂 Jeg har ikke noget imod at vente en halv time, når jeg slipper for at vaske en ekstra gryde op 🙂 Mht. at bruge udelukkende fløde er jeg ikke enig. Jeg synes at smagen bliver bedre med lidt sødmælk i også. Men når jeg panna cotta (= kogt fløde) kunne jeg aldrig finde på at tilsætte mælk. Men igen, smag og behag 🙂

    Alt godt,
    Anne

  11. Godte skriver

    30. marts 2011 kl. 19:06

    Jep, det har vi.
    Jeg synes smagen bliver mere intens, og det cremede bløde indre i en creme brulee bliver bedre, når den er lavet på ren fløde og har fået et opkog. Den sætter sig på en anden måde så.

    Gryden ryger bare i opvaskemaskinen 🙂

  12. Anne Henckel Vesterlund Jensen skriver

    25. april 2011 kl. 23:12

    Hej Anne
    Kan det passe, at man slet ikke skal bruge et vandbad i din opskrift? Det ville i hvert fald gøre processen en del mere overskuelig 🙂
    KH Anne

  13. Anne au Chocolat skriver

    26. april 2011 kl. 06:03

    Kære Anne
    Det er helt korrekt 😉
    Alt godt
    Anne

  14. Mie skriver

    1. december 2011 kl. 12:51

    Kære Anne,
    Kan det passe, at cremen ikke skal koges op e.a.? Det lyder da afsindigt nemt? Og den har nemt ved at sætte sig uden at forblive sjask?

    Kh,
    Mie

  15. Mie skriver

    1. december 2011 kl. 17:08

    Så er jeg her igen 😉 Jeg kunne selvfølgelig ikke vente og kastede mig ud i opskriften – og manner, den er god! Blød, cremet og let på én og samme tid. Tusinde tak! Måtte dog skrue op på både 110 grader og have ramakinerne i ovnen i lidt over to timer før de så meget som gad tage form.

  16. Anne au Chocolat skriver

    3. december 2011 kl. 23:34

    Kære Mie
    Ja, man skal alligevel have lidt tålmodighed med den nemme opskrift på grund af den lange bagetid, men jeg er glad for, at du kun lide den 🙂
    Kh A

  17. Katja skriver

    16. december 2011 kl. 17:21

    Jeg har lovet og lave dessert til en fødselsdag og skal selvfølig lave denne gude skønne dessert. Det er også min søns ynglings dessert og da en sød kollega hørte at jeg skulle lave den ville hun også smage, hun har aldrig smagt creme bulee og det skal hun jo.
    Jeg glæder mig til og prøve din opskrift da den virker rimlig nem.

  18. Anne au Chocolat skriver

    16. december 2011 kl. 18:20

    Kære Katja
    Rigtig god fornøjelse med crème brûléen 🙂 Husk at den skal have ret længe i ovnen.
    Kh Anne

  19. Charlotte Agerskov skriver

    28. december 2011 kl. 13:42

    Hej Anne 🙂
    Faldt tilfældigvis over denne opskrift(og din skønne blog!) da jeg søgte efter en god og nem opskrift på creme brulee. Jeg var nemlig så heldig at få skåle og torch i julegave – så det skulle jo afprøves. Har aldrig lavet det før, men må sige det var en succes 🙂 Det var SÅ lækkert og selv kæresten, som var enormt sukkertræt efter juledagene, kunne ikke modstå dem. De skal helt sikkert prøves igen og opskriften er blevet skrevet ned så jeg er ikker på jeg altid har den 🙂

    Tak for nogle skønne opskrifter – kan se jeg har lidt at gå i gang med, jahhh 🙂

    Mvh Charlotte

    Ps. Kom til at lave dine brownies med hvis chokolade i dag til julefrokosten – glæææder mig til at smage den, den dufter i hvert fald himmelsk.

  20. Anne au Chocolat skriver

    29. december 2011 kl. 10:28

    Kære Charlotte
    Tusind tak for en super dejlig kommentar!
    Det glæder mig at høre, at du synes om bloggen og ikke mindst crème brûlée’n.
    Ha’ et dejligt nytår og kommentér gerne en anden gang 🙂
    Kh Anne

  21. benthe pedersen skriver

    31. december 2011 kl. 08:28

    hej…
    prøv at komme en tsk. nescafe’ i , isteden få vanillie og kom en smule cogac over rørsukkeret og brænd det af ved borderet………. det ser flot ud og smager super godt. en lille kugle is eller lidt frisk frugt til er heller ikke af vejen.

  22. Anne au Chocolat skriver

    31. december 2011 kl. 13:13

    Kære Bente
    Det lyder som en spændende version 🙂
    Godt nytår!

  23. Alice skriver

    15. januar 2012 kl. 08:41

    Hej Anne

    Tak for denne super nemme opskrift og velsmagende. Min elleve årige datter er dig dybt taknemmelig. Da jeg fortalte at opskriften bag hendes yndlingsdessert var så nem og træffesikker, var hendes prompte kommentar – jaaa, nu kan vi få det rigtigt tit. NEMLIG

  24. Anne au Chocolat skriver

    15. januar 2012 kl. 13:31

    Kære Alice
    Jeg er super glad for at høre, at crème brûlée’n har vakt glæde både hos dig og din søde datter 🙂
    Kh Anne

  25. Anne skriver

    16. januar 2012 kl. 13:01

    Hej Anne 🙂

    Opskriften ser nem og lækker ud, den vil jeg prøve i weekenden. Dog får jeg en gæst som ikke tåler æg, og har forgæves forsøgt at lede efter ægge-fri creme brulee på nettet, tror du det vil kunne laves med andet end æg ? Kunne ikke forestille mig at det gav den ønskede effekt.
    Ellers laver jeg 3 stk af din lækre creme brulee og noget andet lækkert i skålen til ham 😉
    Tak for opskriften

    Mvh Anne

  26. Ulla skriver

    31. maj 2012 kl. 07:19

    Kære Anne
    Jeg vil prøve din opskrift i weekenden. Men mangler oplysning om selve karmeliseringsprocessen, hvor meget sukker bruger du og skal det være hvid eller rørsukker ?

    Kh Ulla

  27. Anne au Chocolat skriver

    31. maj 2012 kl. 14:30

    Kære Ulla

    Det lyder dejligt 🙂

    Du kan bruge både alm. sukker og rørsukker, alt efter hvad du har (lyst til).

    Jeg dækker hele cremen med sukker og fjerner sukkeret i overskud ved at ryste ramekinerne lidt på siden så det løse sukker drysser fri og ned i en skål til senere brug eller i skraldespanden.

    Giver det mening ?

    Kh Anne

  28. christina juhl skriver

    17. juni 2012 kl. 20:56

    Hej
    Kan man helt sikkert undlade at bruge past. æg??
    Jeg er lidt en kylling med rå æg ;).
    Mvh
    Christina

  29. Ulla skriver

    18. juni 2012 kl. 16:14

    Kære Anne

    Jeg har lige brug for din erfaring, da min brulee helt mislykkedes. Ovenpå så konsistensen fin ud, men ved første skefuld kunne man se at bruleen skilte sig ad og var lidt vandet. Jeg syntes den smagte fin, men mine gæster gav op pga konsistensen. Har du en ide til hvad jeg gjorde forkert. Skulle den have haft længere tid i ovnen eller var jeg ikke god nok til at skumme af for bobler ?

    Er frisk på at prøve igen, men vil bare lige høre om du også har prøvet at den skiller ad ?

    Kh Ulla

  30. Anne au Chocolat skriver

    19. juni 2012 kl. 06:45

    Kære Christina
    Ja, det vil jeg bestemt mene, at man kan!
    Cremen bliver jo opvarmet over de 75 grader og desuden har danske æg været salmonella-frikendt de sidste par år.
    Kh Anne

  31. Anne au Chocolat skriver

    19. juni 2012 kl. 06:47

    Kære Ulla
    Det er jeg ked af at høre! Jeg har desværre ingen idé til hvad der kunne have været gået galt, hvis du ellers fulgte opskriften.
    Jeg håber, at du har mod på at prøve den igen, da den er super simpel og meget lækker, når resultatet er rigtig. Men ellers er der jo et hav af andre crème brûlée opskrifter derude, som du også kan prøve!
    Pøj pøj med det.
    Kh Anne

  32. Trine Ritz skriver

    29. juli 2012 kl. 20:49

    Kære Anne

    Plejer dine vanillekorn at ligge i hele cremen eller falder de til bunds – det gør de nemlig altid for mig….

    Bedste hilsner Trine

  33. Martin skriver

    2. september 2012 kl. 11:17

    Hej Anne.

    Jeg Google creme brulee opskrifter og endte med at følge din opskrift.

    Den var super lækker og nem. Den bliver helt sikkert brugt igen 🙂

    Martin

  34. Anne au Chocolat skriver

    2. september 2012 kl. 13:29

    Kære Martin
    Tusind tak for en dejlig hilsen. Det glæder mig at høre, at min crème brûlée hittede hos dig 🙂

    God søndag.

    Kh Anne

  35. Aedan skriver

    4. september 2012 kl. 22:49

    Jeg kørte en test på opskriften da jeg skal lære at lave en god brulee til en champagneaften senere på året, og den sad lige i skabet! Det bedste er at den er så nem at lave! Jeg glæder mig til at imponere vennerne med den.

    Jeg fandt dog 55 g sukker lige en tand for sødt, kan man komme lidt mindre i uden at det går ud over konsistensen?

    Meget begejstrede hilsner fra Aedan 🙂

  36. Anne au Chocolat skriver

    5. september 2012 kl. 07:50

    Kære Aedan

    Det glæder mig at høre 🙂 Jeg er sikker på, at du godt kan reducere sukkermængden lidt, uden at det ændrer konsistensen. Men du kunne evt. også vælge at servere noget med lidt frisk syrlighed til – så som en kompot af danske æbler eller bær?
    Æblerne kunne jeg i hvert fald sagtens forestille mig sammen med champagne 🙂

    Kh Anne

  37. jette Skovgaard skriver

    27. december 2012 kl. 18:32

    Tak for en dejlig opskrift. Den er nem og velsmagende.
    Jeg har fået lavet for mange denne gang. Kan creme brûlée fryses+ Hvorlænge holder den i køleskabet. Jette

  38. pia rohde skriver

    28. december 2012 kl. 12:22

    Hej.
    Vi skal prøve din creme brulee til nytårsaften.
    Kan der bruges laktosefri fløde og mælk?
    Yngstesønnen kan ikke for godt tåle alm mælk.
    Hilsen
    Pia

  39. Anne au Chocolat skriver

    29. december 2012 kl. 01:02

    Kære Pia,

    Jeg har desværre ingen erfaring med laktosefri fløde eller mælk, men jeg synes bestemt, at det er værd at prøve 🙂

    kh Anne

  40. Victoria skriver

    29. december 2012 kl. 13:52

    Hej Anne

    Kan man bruge rørsukker i stedet for sukker? 🙂

    Hilsen Victoria

  41. Mette skriver

    11. januar 2013 kl. 09:57

    Hej

    I frygt af at komme til at lyde dum, bliver jeg nødt til
    at spørge hvad det vil sige at skumme af for bobler,
    ja okay boblerne skal væk men hvordan?

  42. Majken skriver

    24. februar 2013 kl. 17:30

    Hejsa,
    Hvor længe kan creme brulee holde sig i køleskabet? Kan man lave forberedelserne onsdag og så strøg med sukker og karamellisere samt spise om fredagen. Altså kan de holde sig et par dage i køleskabet??
    /Majken

  43. Anne au Chocolat skriver

    25. februar 2013 kl. 14:38

    Hej Majken
    Det kan du godt ja 🙂

    Kh Anne

  44. swp skriver

    15. marts 2013 kl. 21:42

    Hej Anne

    Denne opskrift lyder nem, kan man evt. bruge vanillesukker i stedet for stang? Og hvis, hvor meget ?
    Glæder mig til at prøve den

  45. Anne au Chocolat skriver

    16. marts 2013 kl. 11:23

    Kære Swp

    Den er også super nem og god. Du kan i teorien godt bruge vanillesukker, men lige præcis til en crème brûlée, hvor vanillens smag er så vigtig, vil jeg klart foretrække en ægte vanillestang frem for -sukker.

    kh Anne

  46. frk. Andersen skriver

    16. maj 2013 kl. 17:23

    Hejsa,

    Tak for en inspirerende blog!
    Creme Brullé er en af mine store favoritter:) Jeg har kun prøvet at lave versioner med fløde og uden mælk. Det virker dog tiltalende at lette det lidt fedt smag med sødmælk. Prøver det helt sikkert næste gang.

    Lige med hensyn til at opløse sukkeret i æggeblommerne, så får man ikke pisket så meget luft ind i massen, hvis det byttes ud med flormelis. Og det går hurtigere:)

    Jeg følger fortsat din fine blog og glæder mig til den danske bærsæson rammer os.

  47. Anne au Chocolat skriver

    17. maj 2013 kl. 09:00

    Kære frk. Andersen
    Selv mange tak for en inspirerende kommentar 🙂

    God pinse.

    Kh Anne

  48. Signe skriver

    8. september 2013 kl. 19:53

    Hej Anne

    Super lækker blog – jeg er vild med desserter, så bruger din blog flittigt 😉

    Jeg har brugt denne opskrift som basis, men varieret med lidt lakridspulver og så råsyltede solbær i bunden, under cremen. Det blev virkelig lækkert. Selvom den originale nu heller ikke er at foragte 😉

    Jeg kan, uanset hvad, virkelig godt lide din opskrift – den er ikke ligeså tung som dem på ren fløde.

  49. Lis Andersen skriver

    10. september 2013 kl. 18:49

    Hej

    Lyder spændende men jeg kan ikke forstå opskriften? Skal mælk og fløde ikke varmes op eller hælder jeg det bare i æggene?’ Jeg ved heller ikke hvordan jeg kommer af med boblerne? Kan jeg lave den dagen før?
    Håber du har tid til at svare.
    Med venlig hilsen
    Lis

Nyere kommentarer »

Trackbacks

  1. Creme Brûlée | vi holder af hverdagen siger:
    22. juni 2013 kl. 11:02

    […] Lækker vanilje smag og blød creme. De skal helt sikkert prøves igen. Fik et fif om, at et helt hindbær i midten skulle give en lækker frisk smag. Opskriften er fra den skønne blog Anne au Chocolat […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Lørdag morgen 🌱 Nybagte boller og varm kaffe + Lørdag morgen 🌱 Nybagte boller og varm kaffe + kager til discofesten med Kajs klasse i eftermiddag 🎉
Jeg håber, at I har en dejlig weekend 🫶🏻
I dag har vi fejret Emils 6 års fødselsdag med b I dag har vi fejret Emils 6 års fødselsdag med brunch for familien 🥳 Han ønskede sig en appelsinkage med citron-appelsin-glasur i stedet for lagkage, og det fik han 🍋🍊🍰 Bagt i den fine randform jeg har arvet fra min farmor/Emils oldemor Edith ❤️
Ps. Jeg bager altid riiiiigeligt med boller, så der er til Kajs madpakker ✌🏻
Det er snart påske, og denne påskekage er et hit Det er snart påske, og denne påskekage er et hit 🐣🍰 Her kommer opskriften til jer 🏷

Påskekage med passionsfrugt, vanilje & mælkechokolade 

Mælkechokoladekage:
100 g smør
100 g mælkechokolade
100 g sukker
2 æg, let sammenpiskede
40 g hasselnøddeflager/finthakkede hasselnødder
15 g mel
1 nip salt
Fintrevet skal af 1/2 øko citron

Passionsfrugtmousse med vanilje:
2 blade husblas
90 g passionsfrugtsaft uden kerner (af ca. 6 passionsfrugter)
80 g sukker
1 vaniljestang, korn af
250 ml piskefløde

Pynt:
Chokoladepåskeæg
Pistacier

Mælkechokoladekage:
Smelt smør i en gryde, og tilsæt den hakkede mælkechokolade. Tag gryden af varmen, og rør indtil mælkechokoladen er smeltet. Rør straks sukker i. Køl lidt af, og tilsæt æg lidt ad gangen. Vend hasselnøddeflager, mel, citronskal og salt i. Hæld dejen i en springform (20 cm) beklædt med bagepapir. Bag kagen i ca. 20 min ved 180 grader varmluft. Køl helt af.

Passionsfrugtmousse med vanilje:
Udblød husblas i koldt vand (i 5 min.). Si kernerne fra passionsfrugterne, og lad 90 g af saften dryppe ned i en lille gryde (brug gerne bagsiden af en ske til at trykke som meget passionsfrugtsaft som muligt gennem sien). Tilsæt sukker og vaniljekorn til passionsfrugt og varm op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i den varme passionsfrugtsaft. Hæld saften over i en skål og køl af til håndvarm. Imens pisk fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskum i saften ad flere omgange. Kom gerne kageplast rundt i kanten af springformen, inden du fordeler passionsfrugtmoussen på kagen. Hvis du bruger kageplast, skal kagen en tur i fryseren natten over for det fineste resultat. Ellers kan kagen blot stilles i køleskabet til næste dag.

Inden servering:
Tag kagen ud af springformen, fjern kageplast og placer kagen på et serveringsfad. Stil kagen i køleskabet, og lad kagen tø langsomt op i 3-4 timer. Hvis det har været på køl uden kageplast, skæres den forsigtigt fri langs kanten af springformen og kan pyntes med det samme.
Pynt og server straks eller opbevar i køleskabet indtil servering.
Tre glimt fra den sidste uge 💕 • Tiramisu på Tre glimt fra den sidste uge 💕
• Tiramisu på vej ☕️🍰
• Aftenbål i haven 🔥
• Vinterbadning i fjorden på den fineste frostklare morgen ❄️🌞
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap