Efter mange opfordringer har jeg taget udfordringen op og lavet min egen chokoladeblog – Anne au Chocolat’s Blog. Chokolade er min store passion, men den deler pladsen i mit hjerte sammen med andre kager og søde sager, og jeg elsker også det salte køkken. Men bloggen vil nu mest komme til at omhandle det søde køkken med en chokoladeovervægt.
Ordet ’chokolade’ har en tendens til at give mange mennesker ambivalente konnotationer. Tankerne ledes nemlig i retning af nydelse og synd på samme tid. Og tendensen er ikke ny. Chokolade har i lang tid været et no-no i det sundhedsramte menneskes bevidsthed om et godt liv. Ganske rigtigt gavner hverken Mars, Snickers eller Bounty helbredet. Men men men.. derimod er chokolade med et højt kakaoindhold jo også kendt og elsket for en rigdom af antioxidanter, der blandt andet er med til at beskytte vores hjerte.
Jeg tror, at mange mennesker ikke har dette med i deres overvejelser; altså at mørk chokolade – vel og mærket i moderate mængder – godt kan hænge sammen med et sundt og godt liv. Og når man kommer ind til sagens kerne, handler chokoladespisning om moderation (at jeg så ikke altid mestrer denne disciplin er en helt anden sag). Man kan sagtens nyde et godt stykke chokolade uden at føle, at man synder. Man skal bare lade være med at spise hele pladen/æsken.
I min optik er al god chokolade god chokolade. Det vil bogstaveligt sige, at jeg elsker al god chokolade uanset kakaoindhold. Sidstnævnte kan både være på 33%, 56%,64% eller 70%, og jeg elsker det stadig. Netop derfor er jeg blandt venner kendt som Anne au Chocolat.
Jeg stiller faktisk højest krav til de lyse kakaoprocenter. Det er også i min optik, at fårene virkelig skilles fra bukkene i lyse/mælke/flødechokolader. Man kan tydeligt smage, om chokoladen er ordentligt afstemt – altså om sukkerindholdet er for højt i forhold til de resterende råvarer (jeg foretrækker at bruge ordet råvare i stedet for ingrediens i forbindelse med chokolade af høj kvalitet, da ingrediens for mig medfører en lang række negative konnotationer). Prøv selv at tænke jer til smagen af den billige chokolade(sukker)julekalender til en rund femmer og så et stykke Jivara fra Valrhona, hvor man ligefrem kan ane et strejf af karamel.
Billedet øverst i indlægget er min chokoladeballade. Kagen som jeg elsker allermest, og som er en af de nemmeste kager, jeg kender. Jeg har den fra Trish Deseine og hendes chokoladebog Chocolate. Trish kalder den en melt-in-your-mouth cake. Og smelte i munden.. det gør den! 🙂
Opskriften er her – god fornøjelse:
200 g mørk chokolade, 56% eller 64% er gode
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) foret med bagepapir i 25 min (eller deromkring) ved 180 grader varmluft.
NB! Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den SKAL bages en dag i forvejen. Opbevar den gerne på køl.
Lise-P skriver
Hej Anne,
Jeg så dig bage din Chokoladeballadekage i go’ morgen Danmark, og tænker, at den skal vi da have til dessert nytårsaften.
Jeg har bare ikke nogen varmluftsovn, og hvad gør man så?
Skal den bare lige have lidt længere tid ved 200 grader? Det er vel lidt svært at vurdere, når den stadig skal være blød, når man tager den ud af ovnen…
Mvh Lise
Helle skriver
Hej Anne
Hvor ser den lækker ud!! 🙂
Jeg vil utroligt gerne bage den til dessert her til nytår, men har ingen rund form. Er det okay med en firkantet? Og gør det noget ved bagetiden, tror du? Jeg vil jo gerne have, at den skal sidde lige i skabet 🙂
Håber du finder tid til at svare 🙂
Vh Helle
Jeanett skriver
Hej Anne 🙂
Bruger du alm. sukker eller rørsukker? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jeanett,
Alm sukker 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Helle
Du kan sagtens bage kage i en firkantet form. Og du skal måske blot reducere tiden med et par minutter 🙂
Kh Anne
Sidsel skriver
Hej,
Hvor mange personer er der ca. til?
VH
Anne au Chocolat skriver
Hej Sidsel
Mindst 10!
Michael Ørnsted skriver
Kære Anne
Jeg er faktisk rimelig god til at lave mad, men bage kager er ikke lige noget jeg har beskæftiget mig med længe, – nok mest fordi min kone er kanon god til det. Dog har jeg din chokolade kage i ovnen i skrivende stund.
Men altså Anne, så nem er den chokolade kager altså heller ikke. For det første SMØR er det rigtig smør eller bare flydende bagemargarine. Ja, jeg valgte altså det sidste i mangel af det første. Bagefter fik jeg problemer med sukkeret, – der manglede lige 40 gram. Men der var sukker knalder på lager, så hvorfor ikke bruge dem tænkte jeg. Måske jeg skulle have knust dem først, for smelte i chokolade saucen ville de bestemt ikke. Det endte med at alle ingredienser nærmest blev uvenner i gryden, – men tænkte jeg, – de bliver nok venner igen når de senere kommer ind i varmen sammen. Næste punkt æg – øhh kun 2 stk i køleskabet (sådan noget tjekker man altså inden var der en der sagde) – heldigt Fakta har længe åbent, så farvel til chokolade kagen og ned i Fakta efter æg. Og så så kom det næste – “let piskede æg” øhh maskine eller gaffel – valgte dog det sidste. Og altså Anne et stykke firkantet bagepapir i en rund form, – det passer ikke specielt godt sammen. Men i kom hele massen og nu er den i ovnen og jeg er spændt på hvad gæsterne siger i morgen. (håber sukkerknalderne er smeltet så ikke nogen kløjs i dem.) Rigtig godt NYTÅR.
vh Michael
Snne skriver
Dkal æggene pisked med el eller i hånd?
Anne au Chocolat skriver
Kære Sanne
I hånden!
Rikke Weigel Ganderup skriver
Hej Anne.
Jeg har fået denne anbefalet da jeg skulle bruge en kage uden gluten. Tror du ikke man kan udskifte hvedemel med mandelmel evt. og er det muligt at bage dem som små petit fours og så pynte med en lille klat ultimate chocolate frosting.
Med venlig hilsen Rikke
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Tak for din kommentar 🙂 Jeg har førhen glemt den 1 spsk. mel, og så bare bagt kagen 5 minutter længere! Det er vældigt fint.
kh Anne
Rikke Weigel Ganderup skriver
Tusind tak for din tilbagemelding Anne 🙂
Tror du det er muligt at bage dem som små petit fours eller små muffins om du vil?
Mange hilsner Rikke
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Det var så lidt 🙂
Prøv at se dette link: https://anneauchocolat.dk/?p=5807 – måske det var en mulighed?
kh Anne
Amalie skriver
Hey Anne! Nu har jeg hørt så meget om din kage, men da jeg er mælkeallergiger har jeg ikke smagt den endnu. Tror du at man kan erstatte snøret med margarine og stadig få den samme lækre konsistens?? Håber du kan hjælpe
Anne au Chocolat skriver
Kære Amalie
Ja det tror jeg godt, at du kan, men jeg tør desværre ikke garantere for smagen 🙁
Kh Anne
Birgitte skriver
Hej Anne,
Vil bare sige jeg har har prøvet opskriften, og det er den lækreste chokoladekage jeg nogensinde har smagt 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Birgitte
WAUW det lyder godt 🙂
Kh Anne
anna skriver
hej Anne,
Når du stiller den i køleskabet dækker du den så bare med film?
og skal man tage den ud et par timer inden servering?
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Den skal dækkes til ja! Og kan spises direkte fra køleskabet – men kan også tages ud før! Det er en smagssag 🙂
Kh Anne
anna skriver
kan man lave chokoladebalekagen i stadand muffinforme i stedet for?
Hvor lang tid skal man give dem så?
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
15 minutter vil jeg skyde på 🙂
Kh Anne
Janne skriver
Kære Anne
Hjemme hos os er vi vilde med din chokoladekage 🙂 Så vilde, at min søn har bedt om at få den serveret til sin konfirmation ledsaget af hjemmelavet vanilleparfait og hindbærcoulis. Tror du jeg kan lave den nogle dage i forvejen og fryse den ned – eller evt. lave den to dage i forvejen?
Mange hilsner
Janne
Anne au Chocolat skriver
Kære Janne
Du kan sagtens lave den to dage i forvejen og bare stille den i køleskabet 🙂
God fornøjelse!
Kh Anne
Mathilde skriver
Hej Anne,
Jeg må bare lige fortælle dig at jeg har introduceret mine kollegaer i Bukarest for din kage, den fik SÅ meget ros og flere måtte bare have opskriften, de er helt oppe og ringe, min chefs søn konstaterede endda at det var den bedste chokoladekage han nogensinde havde fået!
Så tak for en skøn og let opskrift!
Mvh Mathilde
Anne au Chocolat skriver
Kære Mathilde,
Det glæder mig at høre, at kagen også vækker glæde i udlandet 🙂
kh Anne
Janni skriver
Hej Anne
Rigtig fin blog du har herinde! 🙂 Så dig i et ugeblad, og så kiggede jeg lige din blog igennem. Jeg forsøgte mig med denne chokoladekage, da den krævede få ingredienser og virkede nem at lave. Alligevel gik det galt! Jeg bagte den i en almindelig ovn og det resulterede i en meget ubagt kage, da jeg åbenbart har kludret rundt i hvor meget varme og tid den skal have. Du har angivet det i en varmluft ovn. Kan du evt sige mig hvor lang tid og hvor mange grader den skal have i en almindelig ovn??
På forhånd tak
Hilsen Janni
Anne au Chocolat skriver
Kære Janni,
Dejligt at du synes om bloggen 🙂
Prøv at bage balladen ved 200 grader alm. ovn! Og så evt. fem minutter længere. Husk at den skal bages dagen før!
Kh Anne
Sidsel skriver
SOS 😉 Står lige og skal igang med at bage den skønne kage.. Jeg er dog kommet til at købe 72% chokoloade, da jeg som novice bare tænkte at jo højere, jo bedre! Kan den bruges eller ville det være bedre med en med mindre kakao? Håber du kan hjælpe mig videre 🙂
karen skriver
Hej Anne. Har du en form for glasur oven på kagen? Og i så fald, er det så bare flormelis og kakao med lidt vand? På forhånd tak 🙂
Anne au Chocolat skriver
Sidsel! du kan godt bruge den chokolade 🙂
kh Anne
Sidsel skriver
Tusind tak for svar! Jeg vil gå igang med det samme.. Også selvom jeg ikke engang kan smage, da den skal med manden på arbejde i morgen! Det er altså ulempen ved en springform 🙂
Rigtig god dag og endnu engang tak for hjælpen!
Vh Sidsel
Anne au Chocolat skriver
Kære Karen
Ja det kan du sagtens gøre – ellers smelt noget mørk chokolade og rør lidt smør i! Det er også godt 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sidsel
God bagning 🙂
Kh Anne
Claus skriver
Hej. Kan kagen fryses?
Anne au Chocolat skriver
Hej Claus,
Ja!
Emilie skriver
Hej Anne,
Jeg skal bage chokoladeballaden til min søsters konfirmation på søndag – til 47 mennesker!
Hvor mange gange ville du gange kagen op? Og hvor lang bagetid tror du den skal have i en bradepande?
Hilsen,
Emilie
Emilie skriver
Hej Anne,
Jeg skal bage chokoladeballaden til min søsters konfirmation på søndag til 46 personer!
Hvor meget vil du gange den opskriften op? Og hvor lang tror du bagetiden er, hvis jeg bager den i en bradepande?
Hilsen,
Emilie
Anne au Chocolat skriver
Kære Emilie
Jeg vil nok gange med 5 🙂
Kh Anne
Birgit skriver
Hej åh den lyder fantastisk har lige bestilt chokolade hjem så jeg ka lave den til min mand til fars dag han elsker mærk chokolade. Har du et fif til en chokolade kage evt i lag hvor man bruger flere slags chokolade det på være en chokoladeballade i lag
Lone Grønnemark skriver
Deler din blog og chokoladeballaden vidt og bredt til alles store fornøjelse.Nu er der en der spørger om man kan lave en ren hvid chokoladeudgave.Har du prøvet det ??
MVH
Lone
Thea Wibrand skriver
Hej,
Skal kagen pakkes ind når den sættes på køl?
Kh Thea