Håkonskager hedder disse småkager vist rigtigt, men i min famille har vi altid kaldt dem for marcipan-specier – en tradition jeg fastholder! En anden tradition er, at de kun bages, når julen nærmer sig. På den måde risikerer man ikke, at der går for meget småkage i den hele året rundt. Der findes et hav af gode julesmåkager, men ingen af dem kan måle sig med marcipan-specien. Der er noget utroligt let, sprødt og elegant over denne specie; den har en lille fin raffineret smag af vanillekorn (som også er synlige!), marcipan og en smuk rundt kant af rørsukker. Den smager godt igennem af smør, men det er sgu også smørret der gør’et! Småkager skal smage af SMØR! Basta! 🙂
Som det fremgår af det følgende er specien ikke bare let, det er opskriften også!
200 g blødt smør
90 g flormelis
75 g ren rå marcipan
1 flækket vanillestang
knap 250 g mel
1 sammenpisket æg
rørsukker (demerarasukker)
Rør smør cremet med flormelis, revet marcipan og vanillekorn. Tilsæt mel, ælt hurtigt en sammenhængende dej og lad den hvile koldt i ½-1 time. Form derefter dejen til 4 ca. 2½ cm tykke ruller, pak dem ind i husholdningsfolie og læg i køleskab natten over. Tril hver rulle først i sammenpisket æg (eller pensl med æg) og dernæst i rørsukker. Skær i 4-5 mm tykke skiver og læg dem på en bageplade, ikke for tæt, småkagerne bliver større. Bag ved 175 grader i 12-15 minutter. De skal kun blive let gyldne. Lad de bløde kager afkøle på en bagerist og læg dem i en dåse, når de er blevet kolde og sprøde.
Jeg kan spise disse specier døgnet rundt i juletiden, men jeg synes især, at de egner sig godt til at blive serveret med en kop kaffe som en perfekt afslutning på en god middag. Apropos gode middag, så gæsteblogger min kæreste én af de kommende dage om boeuf béarnaise, hvilket jeg glæder mig meget til! 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Santoshi,
De er også en favorit herhjemme 🙂
Hmm… har ikke prøvet at udstikke dejen, men jeg synes bestemt, at du skal prøve 🙂
Kh Anne
Alo skriver
Tak for den super opskrift. Kommer tilbage til den hvert år til jul. Mega gode
Anne au Chocolat skriver
Kære Alo,
Så dejligt at høre 🙂
Kh Anne
Berit Dahl-Hansen skriver
Kær Anne
Jeg har flere gange tænkt, at jeg ville skrive til dig – og nu sker det!
Håkonskager er, siden jeg fandt din opskrift for år tilbage, blevet en fast juletradition her i huset. Og det SKAL være din opskrift. Jeg har den ikke på tryk, men googler den hver gang og kan se der findes masser af opskrifter – men kun én rigtig. Tak for den og mange andre lækre sager.
Glædelig jul til dig!
Kh Berit
Anne au Chocolat skriver
Kære Berit,
Hvor er det bare en hyggelig julehilsen. Tak for den <3
Glædelig jul til dig og dine.
kh Anne
Anna skriver
Hej Anne
Jeg har et par ruller marcipan i fryseren. Har det mon nogen betydning i denne opskrift, om marcipanen har været frossen?
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Det burde ikke være noget problem 🙂
Marianne skriver
Marcipanspecier. Hvor mange småkager får man af dejen?
Anne Louise skriver
Hej Anne 🙂
Elsker de her småkager, har lavet dem de sidste mange år og gør det ogs i år!
Tak for den super gode opskrift <3
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne Louise:)
Så dejligt at høre!!