E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Julens bedste småkager – Marcipan-specier!

26. november 2009 af Anne au Chocolat 60 kommentarer

Håkonskager hedder disse småkager vist rigtigt, men i min famille har vi altid kaldt dem for marcipan-specier – en tradition jeg fastholder! En anden tradition er, at de kun bages, når julen nærmer sig. På den måde risikerer man ikke, at der går for meget småkage i den hele året rundt. Der findes et hav af gode julesmåkager, men ingen af dem kan måle sig med marcipan-specien. Der er noget utroligt let, sprødt og elegant over denne specie; den har en lille fin raffineret smag af vanillekorn (som også er synlige!), marcipan og en smuk rundt kant af rørsukker. Den smager godt igennem af smør, men det er sgu også smørret der gør’et! Småkager skal smage af SMØR! Basta! 🙂

Som det fremgår af det følgende er specien ikke bare let, det er opskriften også!

200 g blødt smør
90 g flormelis
75 g ren rå marcipan
1 flækket vanillestang
knap 250 g mel
1 sammenpisket æg
rørsukker (demerarasukker)

Rør smør cremet med flormelis, revet marcipan og vanillekorn. Tilsæt mel, ælt hurtigt en sammenhængende dej og lad den hvile koldt i ½-1 time. Form derefter dejen til 4 ca. 2½ cm tykke ruller, pak dem ind i husholdningsfolie og læg i køleskab natten over. Tril hver rulle først i sammenpisket æg (eller pensl med æg) og dernæst i rørsukker. Skær i 4-5 mm tykke skiver og læg dem på en bageplade, ikke for tæt, småkagerne bliver større. Bag ved 175 grader i 12-15 minutter. De skal kun blive let gyldne. Lad de bløde kager afkøle på en bagerist og læg dem i en dåse, når de er blevet kolde og sprøde.

Jeg kan spise disse specier døgnet rundt i juletiden, men jeg synes især, at de egner sig godt til at blive serveret med en kop kaffe som en perfekt afslutning på en god middag. Apropos gode middag, så gæsteblogger min kæreste én af de kommende dage om boeuf béarnaise, hvilket jeg glæder mig meget til! 🙂

Skrevet i: Kager Tags: jul, marcipan, rørsukker, småkager, specier, vanille

Previous Post: « Når brød er bedst!
Next Post: Boeuf Béarnaise »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anne au Chocolat skriver

    10. december 2016 kl. 21:30

    Kære Santoshi,
    De er også en favorit herhjemme 🙂
    Hmm… har ikke prøvet at udstikke dejen, men jeg synes bestemt, at du skal prøve 🙂
    Kh Anne

  2. Alo skriver

    7. december 2018 kl. 11:51

    Tak for den super opskrift. Kommer tilbage til den hvert år til jul. Mega gode

  3. Anne au Chocolat skriver

    7. december 2018 kl. 12:05

    Kære Alo,
    Så dejligt at høre 🙂
    Kh Anne

  4. Berit Dahl-Hansen skriver

    8. december 2018 kl. 13:19

    Kær Anne
    Jeg har flere gange tænkt, at jeg ville skrive til dig – og nu sker det!
    Håkonskager er, siden jeg fandt din opskrift for år tilbage, blevet en fast juletradition her i huset. Og det SKAL være din opskrift. Jeg har den ikke på tryk, men googler den hver gang og kan se der findes masser af opskrifter – men kun én rigtig. Tak for den og mange andre lækre sager.
    Glædelig jul til dig!

    Kh Berit

  5. Anne au Chocolat skriver

    8. december 2018 kl. 14:39

    Kære Berit,
    Hvor er det bare en hyggelig julehilsen. Tak for den <3
    Glædelig jul til dig og dine.
    kh Anne

  6. Anna skriver

    19. december 2018 kl. 22:40

    Hej Anne
    Jeg har et par ruller marcipan i fryseren. Har det mon nogen betydning i denne opskrift, om marcipanen har været frossen?

  7. Anne au Chocolat skriver

    20. december 2018 kl. 17:44

    Kære Anna
    Det burde ikke være noget problem 🙂

  8. Marianne skriver

    7. december 2019 kl. 10:10

    Marcipanspecier. Hvor mange småkager får man af dejen?

  9. Anne Louise skriver

    13. december 2019 kl. 14:20

    Hej Anne 🙂
    Elsker de her småkager, har lavet dem de sidste mange år og gør det ogs i år!
    Tak for den super gode opskrift <3

  10. Anne au Chocolat skriver

    13. december 2019 kl. 15:35

    Kære Anne Louise:)
    Så dejligt at høre!!

« Ældre kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 me Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 med nybagt, stadigt lunt og virkelig lækkert brød fra vores kære genbo, som har bagt brød til støtte for @dkindsamling 🙏🏻
Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogen Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogensinde før prøver at leve i nuet, glæder jeg mig over, at der kun er fire måneder til sommer og jordbær fra haven✌🏻🌞🍓
Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap