Som nogle af jer nok kan huske, lavede jeg sidste år denne her halwa, da jeg besøgte mine forældre i Chennai. Det er efterhånden gået op for mig, at kulfi og halwa er de to eneste desserter fra Indien, jeg for alvor sætter pris på, fordi de begge smager af andet end bare sukker og sødt sødt sødt. Jeg vil imidlertid hellere end gerne rykkes, hvad de indiske desserter angår, så hvis I sidder hjemme i stuerne med en fabelagtig indisk dessert i ærmet, så kast den endelig i min retning : )
Til halwaen her brugte jeg de smukkeste røde Delhi-gulerødder, som desværre slet ikke kommer ordentlig til deres ret her på billederne. I må tænke jer til, at de var endnu mere røde i virkeligheden.
Da jeg lavede min første halwa sidste år, ville jeg lave den helt korrekt og stod derfor ved gryden og rørte og rørte i blandingen af gulerødder og mælk, som kogte og kogte inden den til sidste var reduceret ind til halwa-konsistens. Jeg er rimelig tålmodig i et køkken, men det bliver hurtigt ret monotont at stå ved samme gryde i en time (jeg kan holde til at røre i risene de 17 minutter, det tager at lave en risotto, men en_hel_time…) og især også når temperaturen udenfor er 30 grader, og køkkenet er overophedet trods den ellers så ivrige og dygtige aircondition. For at gøre en lang kogehistorie kort, valgte jeg denne gang at gå i den moderne inders fodspor og lave halwa med kondenseret mælk. Det var den helt rigtige beslutning! Resultatet blev vidunderligt, hvis jeg selv skal sige det.
Jeg lavede halwa af en halv dåse kondenseret mælk, da jeg brugte den anden halvdel til kulfi. Ret smart når man kun er fire mennesker.
Til den røde halwa brugte jeg:
100 g gulerødder
200 g kondenseret mælk (1/2 dåse)
1/2 tsk kardemomme, stødt
lyse rosiner og pistacier, efter smag
Riv gulerødderne fint på et rivejern. Kom dem i en tykbundet gryde sammen med den kondenserede mælk og bring blandingen i kog. Lad den koge i 10 minutter under konstant omrøring, til den er blevet tyk og cremet, men stadig flydende i det. Tag den af varmen og rør kardemomme samt rosiner og pistacier i. Køl af.
Jeg foretrækker halwaen serveret stuetempereret med vanilleis til, da jeg synes, at det klæder smagsnoterne, men man kan også servere den direkte fra gryden. Det er smag og behag!
Charlotte G skriver
Nej, hvor fedt, at man kan lave det på en lettere måde! Jeg forsøgte jo at halwa engang sidste år. Det blev noget møg fordi jeg et øjeblik glemte at røre i det. Og det gjorde at jeg ikke lige havde mod på at lave det igen. Men nu….er jeg ret sikker på at turde at prøve det igen. Tak for den nye opskrift!
Mange hilsner charlotte g
marie skriver
Bor dine forældre fast i Indien eller tager de derned på ferie? Uanset hvad er du godt nok en heldig kartoffel, er du 🙂
Benedikte Capion skriver
Det lyder enormt lækkert, og det er en virkelig smuk dessert 🙂
Frederikke skriver
Jeg har et andet bud på en indisk dessert – makhania lassi.
Lassi er jo ellers klassisk både sweet og salt – og med diverse frugter og som bhang lassi, men denne er især kendt fra staten rajasthan – og smager helt fantastisk!
Den er med fed curd (selvfølgelig), rosenvand, kardemomme, kanel, safran, og vist nok også pistacie og andre nødder på toppen – jeg har ikke kunnet finde en ordentlig opskrift, men her er i hvert fald lidt at søge på.
Den er fed, rødlig pga safranen og smager helt fantastisk krydret – den var klart en favorit over kulfi, selvom dette også smager fantastisk.
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte
Det glæder mig at høre, at du har mod på at prøve denne nye opskrift!
God fornøjelse 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie
Mine forældre bor fast i Indien ja, men er forholdsvis tit hjemme i Dk! Så det er ren win-win for mig 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Jeg synes også den er ret smuk at se på 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Frederikke
Tusind tak for tippet, jeg vil straks gå på jagt og få min mor til at kigge i de indiske bøger hun har!
Kh Anne
Gyllan Stensbo skriver
Kære Anne
Jeg prøvede at lave Halwa med gulerødder efter din gamle opskrift – altså med sødmælk og gulerødder, der koger ind. Det blev faktisk ret godt. Jeg ved ikke om konsistensen er helt rigtig: Det er ikke til at skære i firkanter (men her forveksler jeg det måske med Burfi?), men marmeladeagtigt. Og så smager det godt – og nu skal det bruges i alle mulige sammenhænge. Og ved I hvad – det er pragtfuldt i et tyndt lag på ristet brød (ikke surdejsbrød!) – og helt uimodståelig bliver grøden (speltflager – men det kan nok være alle slags) med sådan en skefuld halwa ovenpå! Dog – i små doser, for det er sødt om marmelade.
Mange hilsener
Gyllan Stensbo
Gyllan Stensbo skriver
Må lige skrive, at min halwa er fantastisk på bagte æbler! Helt enkelt: bare halve æbler sjom kan bare i ovnen, samtidig med at man bager brød. Og så en god skefuld kold halwa ovenpå det varme æble!
Anne au Chocolat skriver
Kære Gyllan
Det lyder virkelig vidunderligt med krydret halwa på brød og på grød! Rigtig god idé!
Og ja, denne her slags halwa skal have en marmelade-agtig konsistens.
Kh Anne og rigtig god søndag 🙂
Sara skriver
Det ser virkelig lækkert ud. Jeg synes også at de fleste indiske desserter er alt for søde, men er til gengæld ret vild med indisk inspirerede desserter, specielt mynteis er jeg helt vild med. Se opskriften her: http://indisk-namnam.dk/category/indisk-dessert/
Anne au Chocolat skriver
Kære Sara,
Tak for link. Jeg må tjekke dine opskrifter ud 🙂
Kh Anne