Tilbage i november lavede jeg chai crème anglaise og efterfølgende chai is af en lækker krydderiblanding, jeg havde fået af Julian fra Asa Kryddeributikken i Torvehallerne. Da jeg noget tid efter besøgte butikken igen, faldt jeg atter i snak med Julian, og denne gang gik kryddersnakken på safran, da smukke små glas fyldt med disse fine, dyrebare, tynde og mørkerøde tråde stod midt på disken.
Jeg indrømmede over for Julian, at safran ikke lige frem var noget, jeg forbandt med søde sager – dog talte vi lidt om luciabrød. I mit hoved er safran automatisk kodet sammen med ris – særligt på grund af to retter: risotto milanese og paella.
Jeg har derfor længe gået og spekuleret på, hvordan jeg kunne inkorporere safranen bedst muligt i en sød sag, som helst ikke skulle være safran-pocherede pærer (fordi den klassiker har jeg tidligere lavet – men måske jeg alligevel skulle lave den igen med en fuldfed vanilleis til?).
I går fandt jeg så endelig på at krydre en hvid chokolade ganache gul og smøre den på den kvarte gulerodskage, jeg havde gemt i fryseren til en god anledning. Og da mine dejlige veninder Sidsel og Marie kom til middag hos mig i aftes, kunne anledningen ikke have været bedre. I øvrigt er gulerodskagen perfekt at fryse ned, så man kan med fordel bage flere ad gangen. Det gjorde vi altid i stor stil i det hemmelige køkken : )
Inden jeg fortæller videre om den gule ganache, beder jeg jer lige endnu en gang at læse indlægget om ganache for at forstå den tilgang, jeg nu altid bruger til ganache. Den nedenstående ganache kunne formentlig godt have rakt til en halv kage, men jeg ville gerne have meget ganache på.
Hvid chokolade ganache med safran
60 ml piskefløde
safran, ca, 15-20 små tråde
115 g hvid chokolade, Ivoire
10 g smør, blødgjort
Hak chokoladen og smelt den. Bring piskefløden i kog sammen med safrantrådene. Hæld 1/3 af den varme fløde over chokoladen. Rør rundt med en dejskraber, til massen er fint homogen. Tilsæt den næste 1/3 fløde og rør igen til massen har samlet sig. Tilsæt resten af fløden og rør godt til, så massen samler sig og har en smuk blank overflade. Rør til sidst smørret i.
Ganachen kan meget vel skille undervejs i emulsionen – det gjorde den også for mig – men den samler sig altid flot til sidst. Normalt siger man, at ganachen får den mest optimale konsistens ved slutte af med at stavblende den. Men da jeg med vilje havde bevaret de smukke safrantråde i ganachen og ønskede, at de skulle forblive intakte, valgte jeg ikke at stavblende ganachen. I stedet hældte jeg den i en sprøjtepose og opbevarede den på køl, indtil den begyndte at blive mere fast i det (fordi den krystalliserer). Jeg sprøjtede ganachen ud på kagen og puttede den derefter på køl, indtil en time inden servering.
Man kunne også sagtens nøjes med at hælde ganachen i en skål – som vist på billederne nedenfor – og lade den sætte sig lidt, indtil man kan smøre den på med en dejskraber eller bagsiden af en kniv.
Og hvordan smager denne (påske)gule ganache så?, tænker I måske. Den har en rigtig delikat smag af safran, som ikke fylder mere end, at man sagtens kan smage den gode hvide chokolade. Og så passer safranens fine smag overraskende godt sammen med de lidt vildere og varmere krydderier fra gulerodskagen.
Kombinationen kan anbefales! Rigtig god gul fornøjelse 🙂
Benedikte Capion skriver
Virkelig, virkelig god og fantasifuld måde at bruge safran på, som jeg også selv hurtigt forbinder paella og så også suppe. Det ser virkelig smukt og kunne faktisk godt forestille mig, at det er en god kontrast til den krydrede gulerodskage! 🙂
Ann-Christine skriver
Den er smuk! Intet mindre
Rana A skriver
Hejsa! apropos safran!! Personligt synes jeg bare at safran er den mest fantastiske krydderi som faktisk kan bruges til mange ting, det kan min mor ihvertfald, bla. ris(Vi får sjældent ris uden safran, hvilket er dejligt!), i nogle sovse, gryderretter, kager, og også i nogle småkager hun laver, som hedder ‘kuluche’, der laver hun en kardemommedej, som består af hvedemel, mælk, smør, bagepulver og kardemomme, som hun blender med sukker(altså kardemommen) og ælter det hele sammen, men så er der fyld i som gør det til det det er, men dejen kræver træning, den kan nemlig let blive for tør efter den er bagt, selvom dejen kan se god ud. Fyldet er frivilligt, hvad du har lyst til at putte i, efter smag og behag. Men det der passer bedst, og som er det orginale,(faktisk to, den anden er med dadler,(som er ligeså fantastisk) men siden det er safran vi taler om, så…) I den med safran er der kokosmel, sukker, safran (nogengange kardemomme i stedet for safran), pistacie og valnødder, grofthakket. bare røre det hele sammen, og klar til at putte i dejen. Nu til dejen: efter at den er æltet godt igennem, skal den hæve i et lunt sted i en time også er den klar til brug. Man tager en lille klump af dejen, laver en flad cirkel, putter lidt fyld i midten og lukker den forsigtig sammen, man kan eventuelt også lave mønstre på den, min mor har sådan nogle små forme med mønstre i som hun putter småkagen i, presser let til med fingerne for at få formen også ud og på bagepladen med bagepapir og til sidst skal de pensles med æg og bages ved 200 grader til de er gyldne. Jeg kender også den her safran-rosenvand is som jeg har smagt i Iran, som bare smager himmelsk!! har virkelig ikke smagt bedre, kender desværre ikke opskriften, og jeg må indrømme jeg ikke har taget mig sammen til at lave is før, så jeg har ikke prøvet mig frem endnu til at lave noget der ligner, men jeg tror sådan nogenlunde at jeg ved hvad der cirka skal i osv.. Men jeg synes bare at konsistensen er meget mere sej og cremet end flødeis eller det is vi normalt vis kender til, så jeg ved ikke hvad man kunne gør for at få isen til at være mere sej, men cremet og blød samtidig?? Håber du kunne hjælpe mig, eftersom du nu er så god til alt det med deserter! nyder virkelig at læse alle dine opskrifter og i det heltaget din blog! Har fulgt din blog længe, men dette blev min første kommentar:p
bedste hilsner- Rana 🙂
ps. så er der også pictacienødder og tynde hårde små smør stykker i isen, som gør at der er ‘knæsen’ i mellem det dejlige ‘seje’ is, perfekt!:p
pss. Puha, undskyld for den lange kommentar som blev til en halv opskrift, men synes lige det skulle deles!! 😀
Rana A skriver
Hej igen ville bare lige sige at, jeg længe harvillet lave din gulerodskage, siden dengang du lagde den ud, den ser og lyder bare så fantastisk, men får ikke rigtig lejligheden til det, men den står på ventelisten, regner med den i vinterferien. Og Ganache’en skal bare prøves, helt sikkert( selvom jeg lidt er i tvivl hvordan man gør)! 😀
Håber ikke jeg har overvæltet med alt den snak/tekst? 😛
-Rana 🙂
Line skriver
Hej Anne!
Jeg ville bare si noe om Chai te (chai krydder). Det er helt fantastisk i sjokolade! Jeg spiste engang en (melke)sjokolade med chai te, dvs finhakkede chai teblader. Det ble en herlig krydret sjokolade! Jeg husker ogsaa at jeg spiste en nydelig sjokolade tilsatt kanel i Venezia. Det maa saa langt vaere min yndlingssjokolade! Men jeg har aldri siden funnet sjokolader med disse smakstilsetninger. Synd! Elsker ogsaa sjokolade med groenn jasminte, og sjokolade med lavendel. Har du smakt slike sjokolader?
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Tusind tak! Det er bestemt heller ikke sidste gang, at jeg krydrer en hvid chokolade ganache gul med safran 🙂
Go’ tirsdag.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Christine
Tusind tak! 🙂
Kh A
Anne au Chocolat skriver
Kære Rana
Du aner ikke hvor glad jeg blev for at læse dine to kommentarer, og hvor endnu større lyst jeg nu har til at kaste mig ud i nye safran- og kardemommeeventyr!
Jeg glæder mig til flere kommentarer fra dig – og håber du har lyst til at skrive igen. Kommentarer kan aldrig være for lange 🙂
Kærligst Anne
Ps. Jeg skal nok lige tænke over det med isen!
Anne au Chocolat skriver
Kære Line
Jeg har ikke smagt chokolade med chai krydderier før, men jeg må indrømme, at det lyder MEGET interessant 🙂
Dog har jeg smagt hvid chokolade med lavendel og jasmin så vidt jeg husker!
Go’ tirsdag i Chennai, jeg glæder mig til at se dig lige om lidt igen:)
Kh Anne
Rana A skriver
Hvor er jeg glad for at høre det, du kan tro jeg vil skrive igen, da jeg er meget glad for din blog!! 🙂
K.h. Rana
Piskeriset skriver
Wauw! Jeg er ret vild med farven – godt tænkt med den kombination!
Anne au Chocolat skriver
Kære Rana
Det lyder bare dejligt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Tak skal du ha’! 🙂
Kh Anne
Maria skriver
Hej Anne.
Det er nok den smukkeste gulerodskage i mands minde! Jeg tager hatten af for din kreativitet – men det kommer ikke bag på mig, for din blog oser af kreative indslag. Tak for en rigtig fin blog – jeg kan simpelthen kigge indlæggene igennem igen og igen:)
Anne au Chocolat skriver
Kære Maria
Tusind tak skal du have! Det glæder mig meget at høre, at du synes om kagens udseende og ikke mindst min blog 🙂
Kh Anne
Claudi skriver
Hej, er der til en hel gulerodskage i den portion ganache?
Anne au Chocolat skriver
Kære Claudi,
Jeg synes klart, at du skal lave ganachen og jeg er sikker på, at kagen passer godt til chai latte.
Jeg kan desværre ikke helt huske, hvor langt ganachen rækker til.
Ha’ en god weekend.
Kh Anne
Katrine skriver
Hej Anne
Tror du ganachen vil ændre udseende hvis den er puttet på kagen og så derefter bliver opbevaret i køleskabet natten over?
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine
Jeg tror godt, at du kan gøre det.
Så længe at du tager kagen ud i god tid, inden den skal spises!
Kh Anne
Rikke skriver
Hej,
Vil man kunne bruge ganashen til at smøre en gulerodskage op med? Mvh
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke,
Ja, det tror jeg godt!
Kh Anne