Egentligt skulle jeg have blogget igår, men mandag den 19. december efterlod ingen skrivende stunder til bloggen, da den var proppet med speciale, arbejde, foie gras marinering og hygge med min kusine Asta på 4,5 år og min lille fætter Karl på 4 mdr. En super fin dag med en vidunderlig hyggelig afslutning, og jeg fik lov til at smage Astas hjemmebagte småkager samt nogle af hendes flotte stykker konfekt. I har vist hørt før, at hun også er udstyret med en meget sød tand 🙂
Min søde tand er ikke blevet mindre, selvom jeg i weekenden kastede mig ud i at lave trøfler uden ekstra sødme end den sukker, der i forvejen er tilsat Valrhona Guanaja chokoladen. Man kan med fordel tilsætte lidt honning til ganachen – og det anbefales i øvrigt – men jeg gik helt bestemt efter den mørke bittersøde smag af chokolade og fløde og kakao, fordi jeg med tiden er stødt på mange folk, som foretrækker en lidt mørkere smag i deres konfekt.
Når man først mestrer ganachen, er disse trøfler ret simple at lave. De har en perfekt blød og cremet konsistens, og en rent udtryk af Guanajaens fint nuancerede og runde smag. En trøffel er nok til at tilfredsstille ganen med ren nydelse, men jeg kan sagtens spise flere ad gangen.
Jeg giver jer faktisk opskriften på orangetrøfler, da jeg også fremtryllede dem i weekenden. Hvis I vil have den rene trøffel-smag, undlader I bare appelsinskal i ganachen. Det er i øvrigt en strålende idé lige at starte med at læse mit indlæg om ganachens finurligheder.
Orange ganache
220 ml piskefløde
½ appelsin, reven skal af
240 g mørk chokolade, Guanaja 70%
30 g smør, stuetempereret
Hak chokoladen og smelt den (lad den ikke overstige 55 grader). Bring piskefløden i kog sammen med appelsinskal. (Hvis I ønsker en kraftigere appelsinsmag, lad da fløden trække med appelsinskallen i ca. 30 minutter). Si appelsinskal fra og hæld 1/3 af den varme fløde over chokoladen. Rør rundt med en dejskraber, til massen er fint homogen. Tilsæt den næste 1/3 fløde og rør igen til massen har samlet sig. Tilsæt resten af fløden og rør godt til, så massen samler sig og har en smuk blank overflade. Tilsæt til sidst smørret lidt ad gangen. For at ganachen får den mest optimale konsistens, stavblend den da gerne til sidst. Hæld massen i en form forret med film eller bagepapir og sørg for, at massen er dækket godt til (film eller papirskal helt ned og røre ved massens overflade). Lad ganachen sætte sig – det tager minimum 12 timer.
Skær ganachen i små firkanter, vend dem i kakao (gerne fra Valrhona) og spis dem!
Da jeg ikke fik blogget i går, nåede jeg heller ikke at kåre vinderen af Meyers Kager. Endnu en gang vil jeg starte med at takke jer for så mange fine deltaljerede svar, som vidner om, at I alle har små madskribenter gemt i jer – jeg siger det bare 🙂 I er så dygtige allesammen og beskriver jeres kager sanseligt og appetitligt med termer som modspil, syrlighed vs. sødme, sprødt over for blødt – ligesom jeg kan allerbedst kan lide det. Vinderen af konkurrence fandt jeg nogenlunde hurtigt, selvom jeg også denne gang måtte igennem alle de gode svar et par gange før, at jeg var helt sikker.
Tanja vandt konkurrencen med sin umådeligt lækre beskrivelse af svigermors kage/tærte med citronskal i mørdejsbunden og valnødder i karameltoppingen. Mine tænder løb i vand, da jeg læste om kagen, og jeg fik så_meget_lyst til selv at lave den, så Tanja – jeg ville blive enormt glad, hvis du ville få svigermor i St. Moritz til at udlevere opskriften ved lejlighed.
I kan læse Tanjas fine svar her:
“Eftersom mit hjerte bløder for chokolade, må jeg indrømme at min yndlingskage ikke indeholder chokolader, men kagen er tilgengæld fyldt med en cremet karamel fyldt med valnødder.
Kagen så dagens lys tilbage i 1920 i nærheden af St. Moritz i kantonen Graubünden i Schweiz, men blev først populær i 1960′erne.
Kagen er lavet på en mørdej, hvor der er tilsat lidt revet citronskal for karakterens skyld. Fyldet består af det syndigste fyld, en karamel lavet på rigtig fløde og sukker tilsat en god portin hakkede valnødder.
Det er en kage, som lader vente på sig, da den er bedst, når den har stået en dag (ligesom med Brownies). Men det er ventetiden værd! Når man sætter tænderne i kagen, som er omgivet af en sprød skal, hvor man kan ane citronen, som giver det bløde karamelfyld det modspil, som det fortjener, synger englene. Ydermere er lyden af de knasende valnødder med til at give oplevelsen endnu et spark.
Jeg mestrer endnu ikke denne kage, selv efter flere forsøg, da kokkereringen af karamellen kræver øvelse. Til mit held har svigermor den altid på menukortet, når vi kommer på besøg i Schweiz!
Kagen smager ekstra godt, da den normalt vis er utilgængelig herhjemme, hvorfor jeg nyder den fyldt ud! Hvis kagen rigtig skal pimpes bliver den serveret med den mest cremede vaniljeis, man kan finde.
Glædelig jul, Anne!”
Marie skriver
Det skal helt klart laves! 🙂
Nanna Planck Drost-Nissen skriver
Kære Anne…..Det er vist godt at jeg kan læse mig mæt i alle de gode kage/chokolade drømme…ellers blev der ikke plads til broccolien!!! hi hi….Vinderen af Meyers kager har en leveret en fantatisk beskrivelse af kagen fra Schweiz….og ingen kan være i tvivl om at det er lækkerier!!!! den person der bare skrev “Brownies” var altså meget herlig…først tænkte jeg hvor er beskrivelsen af oplevelsen……men den taler jo helt for sig selv og jeg ser vedkommende svimme helt hen….Min sidste kagedrøm var ganske enkel og alligevel var det næsten som at høre englene synge….Oplevelsen var sammen med søde Sussi i sidste uge, på H.C. Andersen´s Bakery……en flad croissant helt klistret af en vidunderlig remonce og toppet med så mange mandelflager at jeg ikke genkendte croissanten….Heldigvis så Sussi dem – de var super – sammen med en god kop …..Efterfølgende har oplevelsen poppet op i min bevidsthed….kun af en lettere overhaling af min klejner jeg kogte i lørdags efter mormors opskrift….men de to ting kan ikke sammenlignes…hver til sin tid…Nu vil jeg ønske dig en Glædelig Jul med dine kære og sige dig tak for de underholdene indslag her på bloggen i året….glæder mig til 2012 og nye drømme….Nanna
Jane skriver
Hej Anne.
I dag har jeg fået juleferie, så nu skal der bages dejlige småkager til at lægge i dåserne. jeg skal også prøve at lave dine Bounty i små mundrette bider. Det glæder jeg mig til. Jeg er også blevet inspireret af dine trøfler, så de bliver helt sikkert også lavet. Jeg har fået en blok af Valrhonas orangechokolade i gave. Har du nogle erfaringer med den, eller et godt forslag til, hvordan jeg får det allerbedste ud af den?
Glædelig Jul til dig.
Tusind tak for en inspirerende blog.
Bjarne Bachmann skriver
Så er jeg lige blevet færdig med at lave Orange ganache.
De er sat på køl og i morgen skal de skæres ud og gøres klar til servering.
Det var en fornøjelse at slikke dejskraberen. Det lover godt.
Glædelig jul til dig
Bjarne
Luise skriver
Det lyder utroligt lækkert, og som en dejlig afveksling til den sædvanlige konfekt med marcipan og nougat. Jeg har selv lige tryllet en omgang konfekt frem i dag – denne gang med kaffenougat… slet ikke værst… Når det fad snart er tømt, kan det jo være, at jeg skal kaste mig over dine meget tiltalende chokoladetrøfler!
Tak for en rigtig lækker blog med fantastiske billeder!
God jul!
/Luise
http://sesamsesam.tumblr.com/ – jeg forsøger mig også selv bag potter og pander 🙂
Bianca Legorreta skriver
Eejjj nej nej! Hvor ser det fantastisk ud! Trøfler er nogle af mine yndlingschokolader, hvis man kan kalde det det! Det er himmelsk! Billederne viser ret godt hvor godt de smager 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Bjarne
Jeg glæder mig til at høre om det endelig resultat. De smager bedst, når de ikke er helt køleskabskolde, så husk at tage dem du skal spise ud i lidt god tid 🙂
Glædelig jul til dig!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie
Rigtig god idé og glædelig jul 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kæreste Nanna
Jeg glæder mig til at blogge mere (for dig) i 2012!
Rigtig god jul og et skønt nytår ønskes du af mig.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Dejligt med bounty 🙂
Mht. Orangechokoladen, så kan du bruge den til mange ting. Du kan lave is med den, chokoladekager, mousse eller varm chokolade! Du kan garanteret også lave lækre orange-trøfler med den, det har jeg stadig til gode at prøve!
Glædelig jul.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Luise
Kaffenougat lyder bestemt heller ikke dårligt 🙂
Jeg glæder mig til at kigge mere på din blog, den ser fin ud!
God jul.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Bianca
Tusind tak skal du have 🙂
Chokotrøfler er en guddommelig spise ja.
Glædelig jul til dig.
Kh Anne
Benedikte Capion skriver
Mmm, hvor lyder det som en dejlig lækker opskrift!! E-e-e-lsker julekonfekt! Især den mørke af slagsen 😉
Anne au Chocolat skriver
Har du også lavet trøfler denne jul, kære Benedikte ? 🙂
Sophie skriver
Hej Anne,
Skal de i køleskabet igen, hvis de først skal spises om en dag eller t0? Eller kan de godt stå ved stuetemperatur uden at smelte helt sammen? 🙂
De er i hvert fald lækre!!
KH Sophie
Nicolai skriver
Skal vi ikke have gravet en opskrift på vinder-kagen frem? Jeg synes det lyder ret godt.
Anne au Chocolat skriver
Kære Sophie,
Jeg ville nogle spise dem med det samme, men du kan jo vente med at skære dem ud og vende dem i kakao til de skal spises 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nicolai
Det lyder som en strålende idé!
Maria Rønn Rinhack skriver
Hej Anne
Mums hvor ser de bare lækre ud!!!
Har du prøver at lave dem med frysetørret hindbær??
Jeg tænker at komme hindbær i fløden i stedet for appelsinskallen.
Hvad er dine tanker om det???
Med venlig hilsen Maria