E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Da jeg mødte jordbærtræet for første gang i Frankrig og i Spanien

5. januar 2012 af Anne au Chocolat 16 kommentarer

Da jeg sidst i november besøgte Valrhona, spiste jeg på Frédéric Baus skønne restaurant Umia i udkanten af Tain l’Hermitage omringet af vinmarker og et smukt kuperet landskab. Foran restauranten stod et lige så smukt og mystisk træ med flotte røde bær, jeg aldrig før havde set. Da jeg spurgte til træet og bærrene, forklarede en af tjenerne passioneret, at træet var en arbousier, og at dets bær fungererede fremragende som garniture til eksempelvis foie gras. Nysgerrig som jeg var, måtte jeg straks ud og smage. De små røde bær var saftige og havde en frisk og sød smag, som mindede lidt om helt nye abrikoser.

Arbousier-træet glemte jeg desværre alt om i tiden efter, da jeg havde så mange geniale chokoladeoplevelser, jeg først skulle fordøje.
Men den efterfølgende weekend blev jeg igen mindet om træet, da jeg var i Spanien med mine forældre. Efter vi havde spist frokost lørdag, gik mor og jeg nemlig en tur på bjerget, hvor vores hus ligger sammen med en masse andre huse. Vi talte om den fine sol, og hvor fantastisk det var at kunne gå uden overtøj på i starten af december. Pludselig afbrød jeg mor, da jeg fik øje på et stort arbousier-træ i en af haverne. Det var gensynets store glæde, og jeg kunne næsten ikke tale om andet på resten af vores gåtur. Vi så nemlig mange flere arbousier-træer, og jeg overtalte også mor til at smage de gange, de var muligt at nå et bær fra vejen. De fleste gange var det umuligt, da bærrene sad for højt oppe i træerne. Og som mor så korrekt sagde, var det jo heller ikke så godt at hugge bær fra naboerne.

Til min store overraskelse stod der et lille abousier-træ i vores egen have, da vi kom hjem. Jeg blev så glad så glad, at jeg straks spiste en kæmpe håndfuld røde bær – længe før jeg kom på ideen at forevige det lille træ i disse nedenstående billeder.

Ordet arbousier betyder fraisier en arbre, som vel kan oversættes til “jordbærplante i et træ.” Og på dansk hedder det et jordbærtræ. Til de nysgerrige af jer som kan fransk, vil jeg anbefale jer at læse mere her.

Er der andre af jer, som har mødt jordbærtræet i Frankrig eller i Spanien? Og hvad synes I om dens bær? Det er vist mit nye yndlingstræ : )

Skrevet i: Uncategorized Tags: abrikoser, Arbousier, Frédéric Bau, jordbærtræ, Tain l'Hermitage, Umia, valrhona

Previous Post: « Kære grå regnvejr – giv mig en Mochaccino fra Estate Kaffebar, tak!
Next Post: Om at give julens søde rester et dejligt nyt liv. »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Jane skriver

    5. januar 2012 kl. 17:44

    Hej Anne.

    Jeg har desværre aldrig mødt jordbærtræet, men hvor er det nogle smukke og indbydende bær træet bærer.

  2. Piskeriset skriver

    5. januar 2012 kl. 18:48

    Hvor er det fascinerende! Nej, det har jeg aldrig hørt om, men bærrene er meget smukke og interessante 🙂

  3. Gitte skriver

    5. januar 2012 kl. 22:39

    Vi har et Arbusier, jordbærtræ i vores have i Sydfrankrig, Biot, hvor vi bor. Det er et stedsegrønt træ, der blomstrer med små hvide blomster på nuværende tidspunkt (december – januar). Der er også modne frugter på nu, de er søde og saftige. De gror også vildt omkring i skovene her.

  4. Anne au Chocolat skriver

    7. januar 2012 kl. 16:47

    Kære Jane
    Jeg ville ønske at jeg sad med en håndfuld bær lige nu 🙂
    God weekend.
    Kh Anne

  5. Anne au Chocolat skriver

    7. januar 2012 kl. 16:47

    Kære Piske
    Jeg er sikker på, at du vil elske deres smag 🙂
    Kh Anne

  6. Anne au Chocolat skriver

    7. januar 2012 kl. 16:48

    Kære Gitte,
    Det lyder vidunderligt og ih hvor jeg savner Biot og området bag Nice 🙂
    Kh Anne

  7. foodfanatic skriver

    11. januar 2012 kl. 18:25

    Kære Anne
    Sikke en fin og hyggelig fortælling. Det er jo helt som at være med på gåturen. Jeg har aldrig smagt dem, men nu har jeg vanvittigt meget lyst til det efter at have læst dit indlæg.
    Kh Nadia

  8. Anne au Chocolat skriver

    12. januar 2012 kl. 10:19

    Kære Nadia
    Du er sød og jeg glæder mig til at se dig snart igen. Basta 🙂

  9. Mette Lindgaard skriver

    16. januar 2012 kl. 01:39

    Jeg kender det ikke, men sikke et spændende træ.
    Der er vist i øvrigt noget om, at man gerne må tage af det, der hænger ud over hegnet/grunden/rækværket – i Danmark anyway 🙂

  10. Anne au Chocolat skriver

    16. januar 2012 kl. 10:21

    Kære Mette
    Tak for pointen med, at man godt må spise af den semi-forbudte frugt, sålænge den hænger ud på vejen 🙂
    Kh Anne

  11. Mette Lindgaard skriver

    18. januar 2012 kl. 01:47

    Der er altså også noget hyggeligt forbudt ved at være på frugtrov. Minder mig immun barndom og et mirabelletræ, jeg altid nuppede et af – med stort sug i maven. I virkeligheden tror jeg bare ejeren ville glæde sig over, nogen spiste dem, for de gjorde aldrig selv, kunne man se. En skam.

  12. Anne au Chocolat skriver

    19. januar 2012 kl. 16:36

    Godt at du spiste mirabellerne, kære Mette 🙂

  13. Nanna Wang Carlsen skriver

    26. januar 2012 kl. 18:10

    Ja, de er så fine. Vi har masser af dem her i Berkeley, Californien. Har du nogen ideer til, hvordan bærene kunne indgå i en dessert?
    Bedste hilsener, Nanna

  14. Anne au Chocolat skriver

    26. januar 2012 kl. 22:25

    Kære Nanna
    Sejt, at du også har dem i Californien! 🙂
    Altså, jeg har læst mig frem til, at de bruger dem til syltetøj og kompotter sydpå, men jeg ville nok allerhelst bruge dem til at pynte en tærte – lidt lige som med en klassisk jordbærtærte med tærtebund, mazarin, chokolade, kagecreme (hjemmelavet) og jordbær på toppen. Ellers er jeg sikker på, at de også ville gå strålende smagsmæssigt til både panna cotta og crème brûlée 🙂
    Kh Anne

  15. Cecilie Henriksen skriver

    27. januar 2012 kl. 15:23

    Altså jeg har en veninde som havde dette træ i sin have da vi var børn. og det var altså i DK

  16. Anne au Chocolat skriver

    28. januar 2012 kl. 17:36

    Sejt Cecilie! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap