E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Det nemmeste og lækreste surdejsrugbrød

1. september 2020 af Anne au Chocolat 9 kommentarer

Jeg ELSKER rugbrød og har før prøvet at bage forskellige opskrifter, men har aldrig fundet den opskrift, som bare fungerede for mig. Det skulle være enkelt at lave, og samtidig skulle rugbrødet have den rigtige smag og konsistens. Derfor har jeg bare købt rugbrød. Men det er slut. For nu har jeg fundet opskriften, hvor det hele spiller!
Den oprindelige opskrift har jeg fået af min kære Anne-Kristine, som har fået den af en veninde, som har været på et kursus i Meyers Madhus. Jeg fik noget (rugbrøds)surdej af A-K, og så var jeg selv klar til at bage rugbrødet. Eller næsten. For jeg MÅTTE bare eje de samme rugbrødsforme som hende for at få den fine form på brødene og samtidig sikre mig, at brødene kom hele ud af formene efter bagning. Derfor købte jeg mig straks to af disse rugbrødsforme (reklamelink), som jeg er helt vildt begejstret for! De er allerede blevet et kært eje.

Nu har jeg lavet opskriften en håndfuld gange og ændret lidt på den, da jeg elsker den farve og smag, malt og mørk sukker giver til rugbrød. Derfor har jeg fjernet 10 g rugmel fra opskriften og tilføjet 10 g maltmel, byttet det lyse rørsukker ud med mørk muscovadosukker og brugt en mørk maltøl i opskriften. Og tilsat sesamfrø, fordi jeg er fan!

Billederne er fra mine instastories, og derfor er kvaliteten lidt grynet. Rugbrødet er i øvrigt helt nybagt på billederne. Derfor smuldrer det lidt. Men altså den knasende sprøde, lune rugbrødsendeskive med koldt saltet smør… ♥

Surdejsrugbrød
2 stk

400 g knækkede rugkerner
390 g rugmel
10 g maltmel (evt. kun 5 g hvis typen er meget mørk)
400 g hvedemel
50 g græskarkerner
50 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g hørfrø
30 g salt
30 g mørk muscovadosukker (eller brun farin)
1 mørk øl, 33 cl (jeg bruger en malt-øl fra Vestfyen købt i SuperBrugsen)
9 dl lunkent vand
4-5 dl surdej

2 rugbrødsforme (reklamelink)

Rør alle ingredienser sammen i en stor skål eller på røremaskinen. Tag 4 dl surdej fra til næste gang og stil det i køleskabet (jeg bruger et semi-stort Weck glas og ligger kun låget på og ikke gummiring og metalklemmer). Fordel dejen ud i 2 rugbrødsforme og lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer (jeg lader dem hæve ved stuetemperatur i 12 timer under i et rent opvredet viskestykke). Bag rugbrødene ved 190 grader varmluft i 45 minutter. Tag dem ud af ovnen og vend brødene på hovedet på en bagerist med formen som låg. Brødene falder ud af formen selv – i hvert fald med disse rugbrødsforme.

Skrevet i: Brød og boller

Previous Post: « Citronblondie med saltkaramel
Next Post: Bounty Brownie og mit nye samarbejde med Elmelund Chocolatier Organic »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Line skriver

    18. september 2020 kl. 23:03

    Mmmm… det lyder lækkert!
    Men jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår opskriften, skal man tage 4 dl. af dejen med kerner, frø osv. fra til næste gang eller hvad mener du med surdej?

  2. Anne au Chocolat skriver

    20. september 2020 kl. 20:47

    Kære Line,
    Tak! Det er så lækkert 🙂
    Du skal starte med 4 dl rugbrødssurdej (som du får fra nogen eller køber), første gang du bager. Og så rører du hele portionen ned i dejen og tager så samme mængde igen fra dejen (med kerner, frø osv ja) og kommer i et glas eller beholder og opbevarer på køl i en uges tid, til du bager næste gang. Rugbrødssurdejen bliver fint “sur” i løbet af den uge i køleskabet, og skal ikke passes eller fodres, og bliver brugt hver gang, der bages.
    Giver det mening?
    Kh Anne

  3. Line skriver

    21. september 2020 kl. 20:19

    Det giver så meget mening, mange tak for uddybelsen!! – jeg kaster mig over dejen i aften 🙂

  4. Gitte Wolf kjøller skriver

    12. april 2021 kl. 17:50

    Hej. Tak for fine dejlige opskrifter. Jeg har lige et spørgsmål. Hvis man ikke kan få surdej et sted fra kan jeg lave en selv så jeg kan komme igang med at bage rugbrødet.

  5. Anne au Chocolat skriver

    29. april 2021 kl. 08:11

    Kære Gitte
    Jeg beklager det sene svar. Tak fordi du følger med 🙂
    Jeg har læst mig frem til, at man sagtens kan lave en selv ja.

  6. Søren skriver

    1. august 2021 kl. 22:45

    Tak for der opskrift. Bagte den i går, og det faldt ud til den gode side. Hold op hvor blev det vellykket. Brugte Meyers surdej 🙂

  7. Christine skriver

    15. oktober 2021 kl. 19:47

    Hej, meget nysgerrig på at prøve denne rugbrødsopskrift. Jeg bager normalt surdejsrugbrød med min almindelige surdej som jeg fodrer. Lyder spændende med en surdej man bare lader stå i køleskab. Jeg bor i USA og har ikke varmluft ovn. Jeg kan godt finde ud af at konvertere temperaturen til alm ovn men tror du at bagetiden skal øges? Når jeg bager mit andet rugbrød bager jeg i 80 min på 180 C så det kan ikke sammenlignes med denne opskrift. Tusind tak.

  8. Anne au Chocolat skriver

    27. oktober 2021 kl. 20:10

    Kære Christine,
    Hvor er det hyggeligt, at du vil bage rugbrødet 🙂 Jeg ville måske sætte ovnen på 195 grader og så holde bagetiden – måske give det 50 minutter.
    Kh Anne

  9. Pernille skriver

    23. august 2022 kl. 09:35

    Hej Anne.

    Jeg nyder virkelig at bruge dine opskrifter og vil så gerne i gang med at prøve at bage rugbrød selv – for der er bare ikke noget bedre end lunt hjemmebagt rugbrød 🙂
    Ved du om der er noget sted i Roskilde hvor man kan købe en færdiglavet surdej? Jeg kan kun finde i København nemlig. Jeg bor i Roskilde og kommer ikke lige så tit derind nemlig 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap