E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • Mine chokoladeanbefalinger
  • E-bog Glad Morgenmad
  • English

Det nemmeste og lækreste surdejsrugbrød

1. september 2020 af Anne au Chocolat 3 kommentarer

Jeg ELSKER rugbrød og har før prøvet at bage forskellige opskrifter, men har aldrig fundet den opskrift, som bare fungerede for mig. Det skulle være enkelt at lave, og samtidig skulle rugbrødet have den rigtige smag og konsistens. Derfor har jeg bare købt rugbrød. Men det er slut. For nu har jeg fundet opskriften, hvor det hele spiller!
Den oprindelige opskrift har jeg fået af min kære Anne-Kristine, som har fået den af en veninde, som har været på et kursus i Meyers Madhus. Jeg fik noget (rugbrøds)surdej af A-K, og så var jeg selv klar til at bage rugbrødet. Eller næsten. For jeg MÅTTE bare eje de samme rugbrødsforme som hende for at få den fine form på brødene og samtidig sikre mig, at brødene kom hele ud af formene efter bagning. Derfor købte jeg mig straks to af disse rugbrødsforme (reklamelink), som jeg er helt vildt begejstret for! De er allerede blevet et kært eje.

Nu har jeg lavet opskriften en håndfuld gange og ændret lidt på den, da jeg elsker den farve og smag, malt og mørk sukker giver til rugbrød. Derfor har jeg fjernet 20 g rugmel fra opskriften og tilføjet 20 g maltmel, byttet det lyse rørsukker ud med mørk muscovadosukker og brugt en mørk maltøl i opskriften. Og tilsat sesamfrø, fordi jeg er fan!

Billederne er fra mine instastories, og derfor er kvaliteten lidt grynet. Rugbrødet er i øvrigt helt nybagt på billederne. Derfor smuldrer det lidt. Men altså den knasende sprøde, lune rugbrødsendeskive med koldt saltet smør… ♥

Surdejsrugbrød
2 stk

400 g knækkede rugkerner
380 g rugmel
20 g maltmel
400 g hvedemel
50 g græskarkerner
50 g sesamfrø
100 g solsikkekerner
100 g hørfrø
30 g salt
30 g mørk muscovadosukker
1 mørk øl, 33 cl (jeg bruger en malt-øl fra Vestfyen købt i SuperBrugsen)
9 dl lunkent vand
4-5 dl surdej

2 rugbrødsforme (reklamelink)

Rør alle ingredienser sammen i en stor skål eller på røremaskinen. Tag 4 dl surdej fra til næste gang og stil det i køleskabet (jeg bruger et semi-stort Weck glas og ligger kun låget på og ikke gummiring og metalklemmer). Fordel dejen ud i 2 rugbrødsforme og lad dem hæve på køl i 24 timer eller ved stuetemperatur i 10-12 timer (jeg lader dem hæve ved stuetemperatur i 12 timer under i et rent opvredet viskestykke). Bag rugbrødene ved 190 grader varmluft i 45 minutter. Tag dem ud af ovnen og vend brødene på hovedet på en bagerist med formen som låg. Brødene falder ud af formen selv – i hvert fald med disse rugbrødsforme.

Skrevet i: Brød og boller

Previous Post: « Citronblondie med saltkaramel
Next Post: Bounty Brownie og mit nye samarbejde med Elmelund Chocolatier Organic »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Line skriver

    18. september 2020 kl. 23:03

    Mmmm… det lyder lækkert!
    Men jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår opskriften, skal man tage 4 dl. af dejen med kerner, frø osv. fra til næste gang eller hvad mener du med surdej?

  2. Anne au Chocolat skriver

    20. september 2020 kl. 20:47

    Kære Line,
    Tak! Det er så lækkert 🙂
    Du skal starte med 4 dl rugbrødssurdej (som du får fra nogen eller køber), første gang du bager. Og så rører du hele portionen ned i dejen og tager så samme mængde igen fra dejen (med kerner, frø osv ja) og kommer i et glas eller beholder og opbevarer på køl i en uges tid, til du bager næste gang. Rugbrødssurdejen bliver fint “sur” i løbet af den uge i køleskabet, og skal ikke passes eller fodres, og bliver brugt hver gang, der bages.
    Giver det mening?
    Kh Anne

  3. Line skriver

    21. september 2020 kl. 20:19

    Det giver så meget mening, mange tak for uddybelsen!! – jeg kaster mig over dejen i aften 🙂

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

De fem nyeste indlæg vises i slideren øverst her på forsiden.

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Jeg er brand-ambassadør for Elmelund Chocolatier Organic .

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Følg mig på Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Footer

Profil

Velkommen til mit søde univers, som byder på skønne kager, vidunderlige chokoladesager og livsnydende lækkerier. En perfekt blanding af søde opskrifter og gode oplevelser!
Læs mere…

Følg mig på Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Følg mig på de sociale medier

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2021 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap