I sidste uge var jeg et smut forbi Karamelleriet i Jægersborggade i København, som laver alverdens lækre flødekarameller og fudge. Jeg fik en længere snak med karamelmageren og kom i den forbindelse til at tænke på de karameller, jeg plejer at lave. Karamellerne er også super lækre og bløde og chewy, og opskriften er enkel, da den ikke kræver ikke sukkertermometer for at lykkes. Det eneste svære er at vente på, at karamelmassen stivner på køl, inden man kan skære den ud til små karameller – og smage dem.
Opskriften er:
1 dåse kondenseret mælk, ca. 395 g
120 g smør
2 spsk honning
150 g rørsukker
(hakkede smuttede mandler, rosiner, peanuts, pistacienødder, you name it..)
Smelt alle ingredienserne langsomt sammen i en gryde over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Her skal røres konstant. Skru derefter op for varmen og bliv ved med konstant at røre i 10-15 min, indtil karamelmassen har fået en mørkere farve. Tilsæt nu fyld efter lyst. Hæld massen ned i en firkantet form foret med bagepapir og køl ned. Skal i køleskabet mindst 4 timer, inden man kan skære karamellerne ud.
Her efter kan man jo vælge at overtrække dem med chokolade. Jeg hakker dem også nogle gange og bruger dem sammen med hjemmelavet vanilleis og chokolade som her på billedet:
Stine skriver
Kære Anne.
Jeg faldt over din opskrift sent i aftes, og skyndte mig ud til den lokale grønthandler og købte en dåse kondenseret mælk – for jeg måtte bare prøve denne opskrift!
Karamelmassen har stået på køl hele natten og er stadig helt utrolig blød – jeg går så ud fra, at massen ikke har stået længe nok på kogepladen (den stod der 14 min). Er det meningen, at massen skal koge i alle de 10-15 min? For min masse stod bare på højere varme end under sukkersmeltningen, og kogte kun det sidste minut. Ville gerne give det et ekstra skud.
God jul!
Stine skriver
Kære Anne.
Har tidligere i dag prøvet at poste, men da den ikke er kommet på siden endnu, prøver jeg igen. Jeg faldt over denne herlige opskrift i går, og gik straks i gang med karamel-projektet. Massen har stået på køl hele natten, og er desværre så blød, at jeg ikke kan skære nogle stykker ud. Jeg går derfor ud fra, at massen ikke har stået længe nok på blusset. Derfor vil jeg høre om det er meningen, at massen skal koge i de 10-15 minutter? Jeg skruede op for varmen efter at sukkeret var smeltet og rørte rundt i 14 min., men det var kun det sidste minut at massen kogte. Så er det måske her, at fejlen ligger? Jeg vil nemlig gerne kaste mig ud i endnu et forsøg.
Mvh. Stine
Anne au Chocolat skriver
Kære Stine,
Jeg har desværre ikke haft tid til at svare på din kommentar før nu. Har jo også et fuldstidsarbejde og andre ting at se til, så kan ikke være på bloggen hele tiden.
Den skal simre hele vejen igennem. Dvs. med små bobler hele tiden. Prøv igen 🙂
kh Anne
Stine skriver
Kære Anne.
Det er klart! 🙂 Jeg skrev kun igen fordi jeg troede, at den ikke var blevet postet (troede sådan noget skete helt automatisk). 1000 tak for svar – jeg kaster mig over endnu en omgang.
Mvh. Stine
Kathe - Rav food skriver
Hejsa
Jeg skal lave karamellerne imorgen. Kan man lave karamelprøven ( 1 dråbe karamelmasse i koldt vand, der skal kunne trilles til en kugle) som, når man laver flødekarameller af piskefløde?
Anne au Chocolat skriver
Kære Kathe
Det tror jeg godt, at du kan, men jeg gør det aldrig 🙂
Kh Anne
dorthe hansen skriver
Hej anne.
Kan man bruge sædet kondenceret mælk til karamel opskriften.
Hilsen Dorthe.
Anne au Chocolat skriver
Kære Dorthe,
Det er sødet kondenseret mælk, der bruges 🙂
kh Anne
Michelle skriver
Hej Anne.
Kan man bruge almindelig sukker i stedet?
KH Michelle.
Michelle skriver
Hej Anne.
Kan man bruge almindelig sukker i stedet?
KH Michelle.
Anne au Chocolat skriver
Kære Michelle
Det kan du tro ja 🙂
kh Anne
Victoria skriver
Skal karamellerne opbevares på køl?
Anne au Chocolat skriver
Kære Victoria,
Ja det skal de 🙂
kh Anne
Sara Christensen skriver
Uhm de ser lækre ud 🙂
Tror du at honningen kan udskiftes med lakridssirup?
Anne au Chocolat skriver
Kære Sara,
Ja, det kunne sagtens tænkes 🙂
Kh Anne
Malene skriver
Har netop prøvet din super opskrift. De blev vildt lækre. Både med og uden chokoladeovertræk 🙂
Lavede også en portion med lakridssirup i stedet for honning. Smagen var fin, men de smuldrer og er kit træls i konsistensen :-/
Men de andre skal helt sikkert laves igen!!
Tak en dejlig nem opskrift 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Malene
Tak for tilbagemeldingen 🙂
Kh Anne
Henriette skriver
Hej Anne!
Kan man putte chokolade-stykker i som fyld uden at det smelter helt? 🙂 og har du en knaldgod opskrift på fransk nougat?
De bedste hilsner
Anne au Chocolat skriver
Kære Henriette,
Det har jeg ikke prøvet. Umiddelbart vil jeg nok anbefale at nøjes med at overtrække dem med chokolade. Ingen opskrift på fransk nougat – endnu 🙂
Kh Anne
Rikke Aldahl Brunsgaard skriver
hejsa kan jeg lave disse karameller uden honning da jeg ikke kan lide smagen.
hilsen Rikke
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke,
Jeg har ikke prøvet det, men du er mere end velkommen til at prøve – evt. men en anden form for sirup i stedet.
Kh Anne
Lovisen skriver
De skal altså bare prøves, lyder så lækkert… Og vil nok også prøve med noget lakrids i…
Men, jeg er lidt i tvivl, skal den kondenserede mælk koges alene først? Andre opskrifter med det, synes jeg jo skal koge en 3 timer før det bliver karamel.
hilsen Lovisen
Gurli skriver
Kære Anne
I bedste effektive husmorstil, vil jeg spørge,hvor længe karamellerne kan holde sig i køleskabet? Glædelig advent
Kh Gurli
Mia Bastrup skriver
Hvor stor skal formen være – sådan cirka?
Anne au Chocolat skriver
Kære Mia
Ca. 15 x 15 cm
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Gurli
God stil! 🙂 Ca. i en uge!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Lovisen
Nix, den skal koge sammen med de andre ting 🙂
kh Anne
kristina skriver
Hmm synes aldrig jeg får bløde karameller… de bliver altid hårde lige meget hvordan jeg gør det…. følger ellers opskriften slavisk 🙁
Astrid skriver
Hej Anne 🙂
Har lavet disse fantastiske karameller adskillige gange nu og får ros hver eneste gang! 🙂
Skulle lave dem igen i dag (til juleaften imorgen, det bliver så lækkert!) og stod med en opskrift jeg havde printet ud for længe siden. Ville lige kigge her på siden for at tjekke om alt var “up to date”. Kunne se at du har lavet “150 g farin eller rørsukker” om til “150 g rørsukker”.
Er det fordi det bliver bedst med rørsukker eller på en eller anden måde er nemmest med rørsukker? (har brugt farin i mine hver gang så har faktisk slet ikke prøvet med rørsukker).. Bare lige så jeg ved hvad jeg skal bruge næste gang 🙂
Mvh Astrid
Anne au Chocolat skriver
Kære Astrid
Tusind tak for din søde hilsen. Jeg var lige i New York over julen og tjekker derfor først ind igen på bloggen.
Jeg håber, at du fandt ud af det med karamellerne 🙂
Jeg mener nu altid at have brugt rørsukker.
Kh Anne
Anne Cathrine Kristensen skriver
Hej Anne!
Har lige lavet disse lækre karameller og de er sat på køl nu håber jeg denne gang blir lykkens gang for mig! Lige et enkelt spørgsmål: skal der ligges noget over karamel massen mens de står i køleskabet?
På forhånd tak!
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne Cathrine,
Hvordan blev karamellerne? 🙂
Kh Anne
Trine skriver
Hej Anne
Jeg faldt lige over den opskrift, da jeg har en dåse kondenseret mælk til at stå, som jeg ikke lige ved, hvordan jeg skal få brugt.
Jeg har dog lige et enkelt spørgsmål til opskriften. Den honning der bruges, er det den sirups-agtige, som kommer ud af en tube (ex. Akaciehonning), eller kan der bruges alm. Honning fra glas? Hvis ikke kan det så erstattes med mys sirup?
Hvor mange karameller får du ud af opskriften?
På forhånd tak for svar og en skøn blog.
Kh. Trine
Anne au Chocolat skriver
Kære Trine
Jeg beklager det sene svar. Jeg bruger normalt honning fra glas 🙂 Men tror også at honning fra tube kan bruges.
God fornøjelse 🙂
Kh Anne
Emilie skriver
Hej,
Kan man bruge normal mælk istedet for kondenseret? Og hvad er Kondenseret mælk overhoved? 🙂
Camilla Berthelsen skriver
Hej Anne
Kan der bruges tørret jordbær i karamellerne? Og skal man måske putte lidt mindre lakridssirup i, end honning? 🙂 da jeg vil prøve at lave dem..
Knus Camilla.
hans skriver
det er altid en god ide at lave en “grundkaramel” og så røre de tørre ingredienser i efter kogningen. nødder, kakao tørret frugt osv. jeg har arbejdet som karamelkoger i 6 år
Tanja skriver
Hej Anne,
Tror du jeg kan bruge lakridspulver istedetfor sirup i karamellen fra kondenseret mælk.?
Jeg vil prøve at fylde mine muffins inde i midten med denne masse, men er desværre ikke så meget for denne høje karamelsmag.!
Tror du den kunne blnede med pulveret på en stadig flydende måde….og samtidig være /blive karamel/lakrids lavet af pulver?
Vh Tanja
Anne au Chocolat skriver
Kære Tanja,
Jeg har aldrig prøvet det men tror godt, at det vil kunne lykkes, når du bager massen ind i en muffin.
Held og lykke og god fornøjelse. Fortæl gerne om resultatet 🙂
kh Anne
Emilie skriver
Kan man putte kokosmel i karamellerne?
Anne au Chocolat skriver
Kære Emilie,
Ja det tror jeg godt, at du kan 🙂
Kh Anne
Malene skriver
Hej Anne.
Først, tak for en masse lækre opskrifter og skøn inspiration.
Elsker disse karameller!! Dog kunne jeg godt ønske mig at de holder længere.
Hvis jeg pakker dem ind enkeltvis i cellofan, kan de så holde lidt længere, og i så fald hvor længe?
Det vil selvfølgelig være en forudsætning at vi kan holde snitterne fra dem, hvilket bliver svært 😉
Venligst Malene
Anna skriver
Hej Anne!
Først tak for alle de lækre opskrifter du deler – der er så meget at vælge mellem og jeg vil prøve det hele!
Nu har jeg dog valgt disse karameller, og har prøvet 3 gange uden held!
Første portion blev for blød (op i gryden igen), anden omgang blev grynet (i gryden igen) og denne sidste portion blev for hård! Suk!
Det er lidt af en kamp, men mit spørgsmål går egentligt på hvordan du undgår at de klistrer fast til bagepapiret? Hver gang har jeg måtte pille papiret af i små stykker, fordi karamellerne ikke ville slippe det.
Smører du det med olie eller smør, eller er det en bestemt form for bagepapir, eller den ene side frem for den anden der skal være opad?
Hilsen en frustreret, men stædig amatør 😀
Tommy Ormstrup skriver
Hej der. Jeg har lige prøvet at lave karamel på din måde her, og det er intet mindre end formidabelt, er kok og har efterhånden prøvet en del opskrifter på karamel, og dette er den bedste jeg endnu har prøvet, kom lidt flydende lakrids i Ca. 2 spsk. Og jamen for pokker da hvor de smager godt.
Kh. Tommy ormstrup
Ida Amalie skriver
Hej Anne!
Jeg har en virkelig lækker vanillerom, jeg gerne vil prøve af i nogle karameller. Tror du, man kan putte det i denne opskrift? Og hvor meget? Tak 🙂
God jul!
– Ida Amalie
Stine skriver
Hej Anne!
Jeg skal lave Majas Chokolade tærte med saltkaramel til nytår, og ville bare lige høre om disse karameller bliver bløde nok til tærten?
Godt Nytår,
Stine
Elisabeth Dahl skriver
Hej
Jeg har aldrig tidligere arbejdet med kondenseret mælk. Jeg havde en dåse til at ligge, og kogte mælken i dåsen i 3 timer igår. Nu har jeg så en lækker karamelmasse, som vi nok skal få spist noget af.
Hvis jeg nu gerne vil lave rigtige karameller, skal jeg så starte forfra med alle ingredienserne, eller tror du det ville kunne lykkes at lave karamel ved at blande den karamelmasse jeg allerede har (af kondenseret mælk) med de resterende ingredienser?
Elisabeth