Efter mange opfordringer har jeg taget udfordringen op og lavet min egen chokoladeblog – Anne au Chocolat’s Blog. Chokolade er min store passion, men den deler pladsen i mit hjerte sammen med andre kager og søde sager, og jeg elsker også det salte køkken. Men bloggen vil nu mest komme til at omhandle det søde køkken med en chokoladeovervægt.
Ordet ’chokolade’ har en tendens til at give mange mennesker ambivalente konnotationer. Tankerne ledes nemlig i retning af nydelse og synd på samme tid. Og tendensen er ikke ny. Chokolade har i lang tid været et no-no i det sundhedsramte menneskes bevidsthed om et godt liv. Ganske rigtigt gavner hverken Mars, Snickers eller Bounty helbredet. Men men men.. derimod er chokolade med et højt kakaoindhold jo også kendt og elsket for en rigdom af antioxidanter, der blandt andet er med til at beskytte vores hjerte.
Jeg tror, at mange mennesker ikke har dette med i deres overvejelser; altså at mørk chokolade – vel og mærket i moderate mængder – godt kan hænge sammen med et sundt og godt liv. Og når man kommer ind til sagens kerne, handler chokoladespisning om moderation (at jeg så ikke altid mestrer denne disciplin er en helt anden sag). Man kan sagtens nyde et godt stykke chokolade uden at føle, at man synder. Man skal bare lade være med at spise hele pladen/æsken.
I min optik er al god chokolade god chokolade. Det vil bogstaveligt sige, at jeg elsker al god chokolade uanset kakaoindhold. Sidstnævnte kan både være på 33%, 56%,64% eller 70%, og jeg elsker det stadig. Netop derfor er jeg blandt venner kendt som Anne au Chocolat.
Jeg stiller faktisk højest krav til de lyse kakaoprocenter. Det er også i min optik, at fårene virkelig skilles fra bukkene i lyse/mælke/flødechokolader. Man kan tydeligt smage, om chokoladen er ordentligt afstemt – altså om sukkerindholdet er for højt i forhold til de resterende råvarer (jeg foretrækker at bruge ordet råvare i stedet for ingrediens i forbindelse med chokolade af høj kvalitet, da ingrediens for mig medfører en lang række negative konnotationer). Prøv selv at tænke jer til smagen af den billige chokolade(sukker)julekalender til en rund femmer og så et stykke Jivara fra Valrhona, hvor man ligefrem kan ane et strejf af karamel.
Billedet øverst i indlægget er min chokoladeballade. Kagen som jeg elsker allermest, og som er en af de nemmeste kager, jeg kender. Jeg har den fra Trish Deseine og hendes chokoladebog Chocolate. Trish kalder den en melt-in-your-mouth cake. Og smelte i munden.. det gør den! 🙂
Opskriften er her – god fornøjelse:
200 g mørk chokolade, 56% eller 64% er gode
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) foret med bagepapir i 25 min (eller deromkring) ved 180 grader varmluft.
NB! Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den SKAL bages en dag i forvejen. Opbevar den gerne på køl.
Marianne Bang skriver
Hej Anne.
Jeg er lige faldet over din opskrift på chocoladeballaden, den skal jeg prøve:-)
Hvad har du puttet ovenpå? Er det bare, hvad der var i skabet af div. krymmel?
Tak fordi du deler dine skønne opskrifter med os alle;-)
Mvh. Marianne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marianne,
Tak for din søde hilsen 🙂
Ja i sin tid puttede jeg tit krymmel på.
Nu spiser jeg den oftest som den er – med flødeskum eller vaniljeis og friske bær til.
Eller i den mere festlige udgave lige her: https://anneauchocolat.dk/desserter/chokoladeballaden-klaedt-paa-til-fest/
Mulighederne er mange 🙂
Kh Anne
Ditte skriver
Hej Anne,
Jeg ligger lige under dynen og leder efter en chokoladekage som skal spises sammen med forskellige slags hjemmelavet is til nytårsaften imorgen.
Tænker denne er et godt bud med alle de skønne kommentarer den har fået – hvad tænker du – er den god med is eller har du en anden du vil anbefale?
Jeg bor lidt i en lille by, hvor jeg ikke rigtig kan opstøve den lækre Valrhona chokolade – har du et bud på et lidt mere tilgængeligt alternativ som kan gå an?
Glæder mig til ag sætte tænderne i en lækker chokoladekage imorgen – kan ikke forestille mig bedre måde at slutte året af på ???
Mvh Ditte
Anne au Chocolat skriver
Kære Ditte,
Jeg har ligget syg nytåret over, så jeg har desværre først set din kommentar nu. Jeg håber, at du fik sat tænderne i en lækker chokoladekage og kom godt ind i det nye år! 🙂
Kh Anne
Sofie skriver
Hej Anne
Jeg vil meget gerne lave din skønne chokolade kage til en aften med mine veninder, men der er en i blandt med gluten allergi, så vil høre om du har et alternativ til den spsk mel der skal i kagen?
Hilsen Sofie
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofie,
Det lyder dejligt! Erstat gerne med en spsk mandelmel eller undlad mel helt og bag kagen fem minutter længere 🙂
Kh Anne
Cecilie skriver
Hvis nu man gerne vil fryse den ned til senere, hvornår I processen ville du så gøre det? Før eller efter, at den har sat sig?
Alternativt, hvor længe tænker du at den kan holde sig i køleskabet?
Anne au Chocolat skriver
Den skal være helt afkølet før den fryses. Og i køleskabet kan den holde sig fin og lækker i op til en uge 🙂
Salli skriver
Den er så god:-)
Men hvilke glasur har du på den der er på billedet? Den ser lidt tykkere ud end en alm. flormelis glasur.
Trine skriver
Hej Anne,
Har du prøvet at lave den i en bradepande?
For hvor mange gange skal opskriften dupliceres og kagen have i ovnen for at opnå samme lækre resultat .
Taaaak Trine
Anne au Chocolat skriver
Kære Trine,
Ja det har jeg! Altså mener du en hel bradepande (på størrelse med en bageplade)?
Kh Anne
Heidi skriver
Altid en super lækker kage…
Jeg har haft succes med at lave den med sukrin (sukkererstatning) til en diabetiker. Og jeg ved godt at der er sukker i chokoladen, så kagen er bestemt ikke sukkerfri! Teksturen af den færdige kage er en smule andetledes men stadig meget lækker. (Både blød og lidt sprød på samme tid)
Jeg har også en gang, ved en fejl, kommet til at glemme at putte mel i… Kagen var stadig lige så lækker som den plejer, så den kan også laves glutenfri ;-).
Jeg bager ofte dobbelt portion, og ville gerne bage den i en firkantet bradepande(36,5×24,5), men jeg kan ikke finde ud af, at få den bagt rigtigt, er der nogen der kan hjælpe med at finde den korrekte bagetid og temperatur på en dobbeltportion?
Dorte skriver
Hej, nu skriver jeg igen på en af dine opskrifter 😅 har lavet chokolade balladen ofte, den er så lækker. Skal nu holde barnedåb for min lille dreng, og vil gerne have en frisk creme på og nogle bær. Kan man bruge et lag ostecreme med en smule citron i og bær.
Tror du det vil smage godt? 😀