I går eftermiddags fandt jeg mine små gamle kageforme frem. Indledningsvist bare for at kigge på dem igen, da jeg var blevet mindet om dem efter en snak, jeg havde med min ven Christian på Nose2tail fredag aften. De fleste af kageformene har jeg fundet på antikmarkedet i Vieux Nice (Cours Saleya, som er madmarked fra tirsdag-søndag og antikmarked om mandagen) for mange år siden ad flere omgange. Vi var tit i Nice i min barndom, og vi besøgte altid markedet – både som madmarked og antikmarked. Da jeg blev lidt ældre, placerede jeg altid mor og far og Lars på en af udensdørs-caféerne ved siden af markedet, for jeg kunne – og ville – få lang tid til at gå med at snuse rundt og kigge på alle de ældre sager. Jeg var særligt interesseret i gamle kageforme og kogebøger.
Men ser I, jeg har faktisk aldrig fået brugt disse forme, da jeg har været lidt bange for, om de nu var “sunde” nok at bage med. Jeg har nemlig ikke undersøgt, hvad de er lavet af. Om det er aluminium eller tin. Da jeg i går postede et billede af mine fine forme på facebook fanpagen, var der også straks én sød læser, som pointerede “bare de ikke afgiver bly”. Tin kan nemlig være forurenet med bly. Efter lidt snak frem og tilbage, blev jeg enig med mig selv om, at mine kageforme formentligt er lavet af aluminium. Og hvis ikke, så er jeg altså stadig i live i dag efter at have spist adskillige små kager i går : )
Efter at have ræsonneret mig frem til, at kageformene kunne bruges, gik jeg i køkkenet og bagte små madeleines med citron og birkes, som jeg har haft lyst til at gøre længe. Kombinationen af citron og birkes har været ret populær i madblogosfæren i evigheder, og jeg har lavet adskillige lemon and poppy seed cakes og gâteaux au citron et aux graines de pavot fra engelske og franske madblogs i løbet af årene. Senest så jeg fine prikkede vafler hos de søde Plat du Jour piger og blev mindet om den guddommelig forening af citron og birkes.
Som sædvanligt kastede jeg mig direkte i kagedejen ud fra nogle idéer, jeg havde i hovedet. Men til mit hoveds forsvar har det også læst og prøvet mange madeleinekager i årenes løb. Og så tilsatte jeg såmænd bare revet skal af citron, lidt saft og så en masse fine blå birkes.
De blå birkes gør noget godt for øjet, og så tilfører de også crunch til de små syrlige kager.
Som I kan se, bagte jeg kagerne i lidt forskellige forme, men jeg vil mene, at opskriften giver ca. et dusin af den rigtige madeleine slags.
Til ca. 12 madeleinekager bruges:
2 æg
80 g sukker
1/2 citron, skal af
1-1 1/2 spsk citronsaft
100 g mel
80 g smør, smeltet
1/2 tsk bagepulver
10 g blå birkes
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt citronsaft og -skal. Rør derefter mel, bagepulver og det smeltede smør i. Tilsæt tilsidst birkes. Fordel dejen i de små forme smurt med smør og bag ved 200 grader i ca. 10-12 minutter.
Nyd kagerne friskbagte til en kop kaffe eller en kande te.
Natalie skriver
Ejej hvor ser de fine og virkelig lækre ud! Jeg har tit overvejet at lave madeleinekager, men har aldrig gjort det. Nu er det vist på tide haha!
Johanne skriver
De ser bare super gode ud! Og ekstra sjovt med søde forme 🙂
http://johannethorhauge.blogspot.com/2012/04/kanelsnegle.html
Jane skriver
Jeg har altid syntes, at Madeleines er utrolig smukke. Jeg skal vist have støvet min form af, og afprøve din udgave med birkes og citron. Det lyder, som en rigtig lækker kombi..
Lena Margareta skriver
De ser bare rigtig lækre ud. Men hvad gør man, når man ikke har Madeleineforme ??
Kan man bruge muffinsforme?
sverigestossen skriver
Købte en masse af den slags forme på loppis i sommers, men har endnu ikke fået bagt noget i dem. Her i Sverige bager man mandelskaller i dem.
Tak for inspiration.
Mette skriver
Hvor ser de dejlige ud, Anne.
Har du kunnet læse mine tanker? Jeg har de sidste dage gået og tænkt meget over kombien citron og birkes.
Den er STÆRKT undervurderet!!
livsmod skriver
jeg ELSKER madeleines, en kærlighed der nok hænger tæt sammen med min helt store kærlighed paris. Jeg har dog aldrig prøvet at lave dem selv. Jeg har aldrig brugt birkes i bagværk, men noget siger mig det er ved at være på tide.
Jeg vil lige huske at sige at jeg finder dine ‘små’ opskrifter ret fantastiske. Små ment på den måde at man ikke står med en større mængde kager efter. Men mindre og langt mere overskuelige potioner af lækkerier!
Ann-Christine skriver
Kære Anne,
Jeg elsker også birkes i kager! Og kombinationen med syrlig citron kan jeg forestille mig er fantastisk.
Og jeg er altså helt vild med dine fine madeleines forme.
Kh Ann-Christine
Rikke skriver
Klassisk! De ser meget flotte ud 🙂
C. skriver
Har gået og tænkt over, hvad jeg skulle bruge den ene citron jeg havde til og her fik jeg så svaret!! Rigtig god opskrift, lækker og “svampet” kage. Tusinde tak for dine opskrifter, der heldigvis for det meste er simple på den gode måde. Dine opskrifter og generelt bare bloggen minder mig om en moderne Frøken Jensen (som altså er et kompliment!). 🙂
Benedikte Capion skriver
Nej, hvor er de helt vildt fine!!! Jeg elsker de små forme 🙂
Og det ser lækkert ud, citron og birkes nemlig en riiiigtig god kombi i bagværk…er
Anne au Chocolat skriver
Kære Natalie
Ja, der er vist ikke andet for så 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Johanne
Ja, det er en sand fornøjelse at arbejde med søde og sjove små forme 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Jeg glæder mig til at høre, om du er lige så vild med kombinationen, som jeg er 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Lena
Det tror jeg sagtens, at du kan. Du skal nok bare justere bagetiden en anelse.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sverigestossen
Dejligt med loppemarked og gode kageforme 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Jeg har altså på fornemmelsen, at vi tænker ret ens, hvad mad angår 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Livsmod
Dejlig kommentar! Jeg glæder mig over, at du synes om mine små kager 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Christine
TAK skal du have 🙂 Nu skal vi altså også snart ses igen. Basta!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Af hjertet tak 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære C
Wauw for en dejlig dejlig kommentar. Den blev jeg helt glad indeni af! 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Du er sød 🙂
Kh Anne
Jane skriver
Dine Madeleines var rigtig skønne, og jeg elsker kombien af birkes og citron. Det er dejligt, at der kun skal bruges to æg. De opskrifter jeg har, er der flere æg i, hvilket godt kan give en ret dominerende smag af æg. Rigtig god weekend..
mo skriver
Uhmm hvor smagte de godt, har spist mange madeleines, men disse var rigtig gode.
Det er første gang i dag, jeg har set din blog, men ikke sidste, hvor bliver man i godt humør af den og inspireret til at lave en masse lækre ting.
Mange søde hilsner
Lisbeth
Lucca skriver
Hej Anne,
Bagte disse små, fine kager tidlig imorges. En dejlig duft at gå og vågne til! De var en stor succes! Dejlige friske og lette. Jeg synes, at de gjorde sig vældig godt til eftermiddagskaffen, efter en stor søndagsfrokost. Jeg har ikke før været så ‘hooked’ på birkes i bagværk, men de passede perfekt ind her. Det må jeg til, at eksperimentere lidt med.
Tak for en dejlig blog!
Mange Venlige Hilsner
Lucca
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane, Mo og Lucca
Jeg er så glad for at høre, at I alle tre var glade for min lille citronbirkes-opskrift!
Ha’ en dejlig sommerlig søndag aften.
Kh Anne
Ulrika - den glade kagekone skriver
Hvor sjovt! Jeg har også lige bagt Madeleine kager 2 gange i sidste uge. Du kan se mit resultat på min blog. Jeg bagte nogle med citron, som klart var min favorit. Jeg prøvede også den klassiske opskrift med marcipan, men den var lidt kedelig. Men kig forbi 🙂
Smukke forme du har!
Kh Ulrika
Ulrika - den glade kagekone skriver
…ser nu at det er et gammelt indlæg, en af mine venner har gjort mig opmærksom på. Nå men alligevel..madeleines smager jo godt alligevel!
DAN skriver
æg…. er det så et helt æg med blomme… eller er det kun hvide… eller er det kun blomme.. ….ikke mærkeligt, at vi mænd må gi’ op inden vi starter… vi kan jo ikke forstå jeres hemmelige opskriftssprog….
mvh DAN
Anne au Chocolat skriver
Kære Dan,
Det er hele æg 🙂