Klik her for at købe E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-Bogen – Glutenfri & Sukkerfri
  • E-bog Glad Morgenmad

Madeleinekager med citron og birkes

15. april 2012 af Anne au Chocolat 31 kommentarer

I går eftermiddags fandt jeg mine små gamle kageforme frem. Indledningsvist bare for at kigge på dem igen, da jeg var blevet mindet om dem efter en snak, jeg havde med min ven Christian på Nose2tail fredag aften. De fleste af kageformene har jeg fundet på antikmarkedet i Vieux Nice (Cours Saleya, som er madmarked fra tirsdag-søndag og antikmarked om mandagen) for mange år siden ad flere omgange. Vi var tit i Nice i min barndom, og vi besøgte altid markedet – både som madmarked og antikmarked. Da jeg blev lidt ældre, placerede jeg altid mor og far og Lars på en af udensdørs-caféerne ved siden af markedet, for jeg kunne – og ville – få lang tid til at gå med at snuse rundt og kigge på alle de ældre sager. Jeg var særligt interesseret i gamle kageforme og kogebøger.

Men ser I, jeg har faktisk aldrig fået brugt disse forme, da jeg har været lidt bange for, om de nu var “sunde” nok at bage med. Jeg har nemlig ikke undersøgt, hvad de er lavet af. Om det er aluminium eller tin. Da jeg i går postede et billede af mine fine forme på facebook fanpagen, var der også straks én sød læser, som pointerede “bare de ikke afgiver bly”. Tin kan nemlig være forurenet med bly. Efter lidt snak frem og tilbage, blev jeg enig med mig selv om, at mine kageforme formentligt er lavet af aluminium. Og hvis ikke, så er jeg altså stadig i live i dag efter at have spist adskillige små kager i går : )

Efter at have ræsonneret mig frem til, at kageformene kunne bruges, gik jeg i køkkenet og bagte små madeleines med citron og birkes, som jeg har haft lyst til at gøre længe. Kombinationen af citron og birkes har været ret populær i madblogosfæren i evigheder, og jeg har lavet adskillige lemon and poppy seed cakes og gâteaux au citron et aux graines de pavot fra engelske og franske madblogs i løbet af årene. Senest så jeg fine prikkede vafler hos de søde Plat du Jour piger og blev mindet om den guddommelig forening af citron og birkes.

Som sædvanligt kastede jeg mig direkte i kagedejen ud fra nogle idéer, jeg havde i hovedet. Men til mit hoveds forsvar har det også læst og prøvet mange madeleinekager i årenes løb. Og så tilsatte jeg såmænd bare revet skal af citron, lidt saft og så en masse fine blå birkes.

De blå birkes gør noget godt for øjet, og så tilfører de også crunch til de små syrlige kager.

Som I kan se, bagte jeg kagerne i lidt forskellige forme, men jeg vil mene, at opskriften giver ca. et dusin af den rigtige madeleine slags.

Til ca. 12 madeleinekager bruges:
2 æg
80 g sukker
1/2 citron, skal af
1-1 1/2 spsk citronsaft
100 g mel
80 g smør, smeltet
1/2 tsk bagepulver
10 g blå birkes

Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt citronsaft og -skal. Rør derefter mel, bagepulver og det smeltede smør i. Tilsæt tilsidst birkes. Fordel dejen i de små forme smurt med smør og bag ved 200 grader i ca. 10-12 minutter.

Nyd kagerne friskbagte til en kop kaffe eller en kande te.

Skrevet i: Kager Tags: birkes, blå birkes, citron, citronsaft, citronskal, gâteau au citron et aux graines de pavot, kageforme, lemon and poppy seed cake, madeleine, madeleinekage, madeleinekager, madeleines, poppy seeds

Previous Post: « Dejlig kaffe og en sirlig citrontærte på Coutume Café i Paris
Next Post: Da AstaBasta fyldte en hel håndfuld år, serverede hun jordbærlagkage »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Natalie skriver

    15. april 2012 kl. 13:07

    Ejej hvor ser de fine og virkelig lækre ud! Jeg har tit overvejet at lave madeleinekager, men har aldrig gjort det. Nu er det vist på tide haha!

  2. Johanne skriver

    15. april 2012 kl. 13:10

    De ser bare super gode ud! Og ekstra sjovt med søde forme 🙂

    http://johannethorhauge.blogspot.com/2012/04/kanelsnegle.html

  3. Jane skriver

    15. april 2012 kl. 13:56

    Jeg har altid syntes, at Madeleines er utrolig smukke. Jeg skal vist have støvet min form af, og afprøve din udgave med birkes og citron. Det lyder, som en rigtig lækker kombi..

  4. Lena Margareta skriver

    15. april 2012 kl. 13:56

    De ser bare rigtig lækre ud. Men hvad gør man, når man ikke har Madeleineforme ??

    Kan man bruge muffinsforme?

  5. sverigestossen skriver

    15. april 2012 kl. 15:16

    Købte en masse af den slags forme på loppis i sommers, men har endnu ikke fået bagt noget i dem. Her i Sverige bager man mandelskaller i dem.
    Tak for inspiration.

  6. Mette skriver

    15. april 2012 kl. 20:25

    Hvor ser de dejlige ud, Anne.

    Har du kunnet læse mine tanker? Jeg har de sidste dage gået og tænkt meget over kombien citron og birkes.

    Den er STÆRKT undervurderet!!

  7. livsmod skriver

    15. april 2012 kl. 20:48

    jeg ELSKER madeleines, en kærlighed der nok hænger tæt sammen med min helt store kærlighed paris. Jeg har dog aldrig prøvet at lave dem selv. Jeg har aldrig brugt birkes i bagværk, men noget siger mig det er ved at være på tide.

    Jeg vil lige huske at sige at jeg finder dine ‘små’ opskrifter ret fantastiske. Små ment på den måde at man ikke står med en større mængde kager efter. Men mindre og langt mere overskuelige potioner af lækkerier!

  8. Ann-Christine skriver

    16. april 2012 kl. 09:46

    Kære Anne,
    Jeg elsker også birkes i kager! Og kombinationen med syrlig citron kan jeg forestille mig er fantastisk.
    Og jeg er altså helt vild med dine fine madeleines forme.
    Kh Ann-Christine

  9. Rikke skriver

    16. april 2012 kl. 11:33

    Klassisk! De ser meget flotte ud 🙂

  10. C. skriver

    16. april 2012 kl. 13:07

    Har gået og tænkt over, hvad jeg skulle bruge den ene citron jeg havde til og her fik jeg så svaret!! Rigtig god opskrift, lækker og “svampet” kage. Tusinde tak for dine opskrifter, der heldigvis for det meste er simple på den gode måde. Dine opskrifter og generelt bare bloggen minder mig om en moderne Frøken Jensen (som altså er et kompliment!). 🙂

  11. Benedikte Capion skriver

    16. april 2012 kl. 15:42

    Nej, hvor er de helt vildt fine!!! Jeg elsker de små forme 🙂
    Og det ser lækkert ud, citron og birkes nemlig en riiiigtig god kombi i bagværk…er

  12. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:13

    Kære Natalie

    Ja, der er vist ikke andet for så 🙂

    Kh Anne

  13. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:13

    Kære Johanne

    Ja, det er en sand fornøjelse at arbejde med søde og sjove små forme 🙂

    Kh Anne

  14. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:14

    Kære Jane
    Jeg glæder mig til at høre, om du er lige så vild med kombinationen, som jeg er 🙂

    Kh Anne

  15. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:15

    Kære Lena
    Det tror jeg sagtens, at du kan. Du skal nok bare justere bagetiden en anelse.

    Kh Anne

  16. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:16

    Kære Sverigestossen
    Dejligt med loppemarked og gode kageforme 🙂

    Kh Anne

  17. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:17

    Kære Mette
    Jeg har altså på fornemmelsen, at vi tænker ret ens, hvad mad angår 🙂

    Kh Anne

  18. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:17

    Kære Livsmod

    Dejlig kommentar! Jeg glæder mig over, at du synes om mine små kager 🙂

    Kh Anne

  19. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:18

    Kære Ann-Christine

    TAK skal du have 🙂 Nu skal vi altså også snart ses igen. Basta!

    Kh Anne

  20. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:18

    Kære Rikke

    Af hjertet tak 🙂

    Kh Anne

  21. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:19

    Kære C

    Wauw for en dejlig dejlig kommentar. Den blev jeg helt glad indeni af! 🙂

    Kh Anne

  22. Anne au Chocolat skriver

    18. april 2012 kl. 07:20

    Kære Benedikte
    Du er sød 🙂

    Kh Anne

  23. Jane skriver

    20. april 2012 kl. 18:48

    Dine Madeleines var rigtig skønne, og jeg elsker kombien af birkes og citron. Det er dejligt, at der kun skal bruges to æg. De opskrifter jeg har, er der flere æg i, hvilket godt kan give en ret dominerende smag af æg. Rigtig god weekend..

  24. mo skriver

    17. maj 2012 kl. 15:16

    Uhmm hvor smagte de godt, har spist mange madeleines, men disse var rigtig gode.
    Det er første gang i dag, jeg har set din blog, men ikke sidste, hvor bliver man i godt humør af den og inspireret til at lave en masse lækre ting.
    Mange søde hilsner
    Lisbeth

  25. Lucca skriver

    20. maj 2012 kl. 16:20

    Hej Anne,

    Bagte disse små, fine kager tidlig imorges. En dejlig duft at gå og vågne til! De var en stor succes! Dejlige friske og lette. Jeg synes, at de gjorde sig vældig godt til eftermiddagskaffen, efter en stor søndagsfrokost. Jeg har ikke før været så ‘hooked’ på birkes i bagværk, men de passede perfekt ind her. Det må jeg til, at eksperimentere lidt med.
    Tak for en dejlig blog!
    Mange Venlige Hilsner
    Lucca

  26. Anne au Chocolat skriver

    20. maj 2012 kl. 16:56

    Kære Jane, Mo og Lucca

    Jeg er så glad for at høre, at I alle tre var glade for min lille citronbirkes-opskrift!

    Ha’ en dejlig sommerlig søndag aften.

    Kh Anne

  27. Ulrika - den glade kagekone skriver

    23. februar 2013 kl. 13:24

    Hvor sjovt! Jeg har også lige bagt Madeleine kager 2 gange i sidste uge. Du kan se mit resultat på min blog. Jeg bagte nogle med citron, som klart var min favorit. Jeg prøvede også den klassiske opskrift med marcipan, men den var lidt kedelig. Men kig forbi 🙂
    Smukke forme du har!
    Kh Ulrika

  28. Ulrika - den glade kagekone skriver

    23. februar 2013 kl. 13:25

    …ser nu at det er et gammelt indlæg, en af mine venner har gjort mig opmærksom på. Nå men alligevel..madeleines smager jo godt alligevel!

  29. DAN skriver

    16. maj 2015 kl. 20:49

    æg…. er det så et helt æg med blomme… eller er det kun hvide… eller er det kun blomme.. ….ikke mærkeligt, at vi mænd må gi’ op inden vi starter… vi kan jo ikke forstå jeres hemmelige opskriftssprog….
    mvh DAN

  30. Anne au Chocolat skriver

    17. maj 2015 kl. 13:51

    Kære Dan,
    Det er hele æg 🙂

Trackbacks

  1. En lille spontan dessert proppet med ren livsnydelse - Anne au Chocolat siger:
    20. september 2016 kl. 11:23

    […] og tage mig tid til lidt nydelse. Det var også ren livsnydelse, da jeg forleden tøede en lille citronbirkeskage op og serverede den for mig selv med en skefuld crème fraiche 48% og fint høvlet Jivara fra […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner.

I januar 2025 gik jeg over til en glutenfri livsstil, og det kommer også til at afspejle sig i fremtidige opskrifter her på siden. Alle de gamle opskrifter forbliver her selvfølgelig. Og jeg er stadig altid på jagt efter den gode smag.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bogen Glutenfri & Sukkerfri – køb her

lykken-er-is

Search

Copyright © 2025 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap