I SAMARBEJDE MED DANSUKKER
I forbindelse med mit ambassadørskab for Dansukker kommer jeg vidt omkring alle deres sukkerprodukter, og i dagens indlæg er det deres syltesukker med pektin, som er den søde stjerne.
Med Dansukkers syltesukker kan man lave syltetøj og marmelade på nul komma fem. Eller i hvert fald få minutter. Sukkeret indeholder pektin, som er fremstillet af frugt, og det er med til at give syltetøjet en god konsistens. Fordi pektin kun virker i et “surt miljø”, er der tilsat citronsyre, som i øvrigt også hjælper med at fremhæve smagen af bær og frugt. Derudover er der tilsat kaliumsorbat, som øger holdbarheden på syltetøjet, som især er vigtigt, hvis man ønsker at reducere mængden af sukker i syltetøjet. Kaliumsorbat forekommer naturligt i blandt andet rønnebær.
Jeg har efterhånden brugt syltesukkeret adskillige gange herhjemme, når jeg hurtigt har skulle sylte bær til vores boller eller pandekager, og det har altid fungeret godt!
Jeg havde god tid, da jeg gik i gang med dette abrikossyltetøj og ville derfor teste, hvordan det fungerede, hvis jeg blot halverede abrikoserne i stedet for at skære dem i små tern. Det tog en del længere tid for abrikoserne at blive møre, men den længere kogetid gjorde mig intet. Jeg gik til og fra gryden, mens jeg lavede frokost til drengene og ordnede vasketøj. Rigtig forlænget weekendhygge. Dog kan man snildt reducere kogetiden, hvis man skærer abrikoserne i tern i stedet.
Abrikossyltetøjet er aromatisk uden sidestykke og har den lækreste konsistens. Det fungerer fabelagtigt på (smørsmurte) boller, knækbrød, pandekager eller som fyld i en lagkage.
Her har jeg brugt det i den skønneste og dejligt enkle roulade, som jeg også deler opskriften på. En rigtig “eftermiddagskage”.
Abrikossyltetøj
2 små syltetøjsglas
600 g abrikoser, halveret og uden kerner
400 g Syltesukker fra Dansukker
Bland de halve abrikoser og syltesukker i en gryde og varm nænsomt op under omrøring, til sukkeret er smeltet. Bring så i kog, og lad det småkoge i 30-40 minutter. Rør af og til undervejs og skum af løbende. Hæld på skoldede syltetøjsglas, luk lågene og opbevar i køleskabet .
Abrikosroulade
Rouladedej:
3 æg
100 g bagesukker fra Dansukker
50 g mel
25 g mandelmel
Fyld:
150 g abrikossyltetøj
1 dl piskefløde
10 g flormelis fra Dansukker
Rouladedej:
Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Beklæd en bradepande (ca. 31 cm x 21 cm) med bagepapir eller en bageplade med bagepapir. Pisk æggene og sukker luftig i en skål i 3-5 minutter. Vend forsigtigt mel og mandelmel i. Fordel dejen jævnt på bagepapiret i bradepanden eller på bagepapiret (i ca. samme mål 31 x 21 cm). på bagepladen. Bag i ovnen i ca. 12-14 minutter, til rouladebunden er fint gylden. Vend forsigtigt bagepapiret med rouladebunden over på et rent viskestykke (så rouladens overflade vender ned mod viskestykket. Rul nænsomt rouladen sammen med viskestykket på den smalle led. Når man for-ruller bunden, undgår man, at den revner, når den rulles sammen med fyld senere. Lad den køle helt af i viskestykket.
Flødeskum:
Pisk fløden til skum med flormelis.
Samling:
Rul forsigtigt rouladen ud og fordel abrikossyltetøj på bunden. Fordel herefter flødeskummet på. Rul rouladen godt sammen uden at presse fyldet ud. Pak rouladen ind i bagepapir eller husholdningsfilm og stil den på køl i et par timer eller natten over (jeg samlede min om aftenen, og lod den stå på køl natten over). Drys med lidt flormelis ved servering.
Camilla Cecilie skriver
Mums hvor ser den bare lækker ud 🤩😋
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla,
Tusind tak 🙂
Lima skriver
Super lækker opskrift, kan den virke med lidt hakkede mandler i, for konsistens?
Malene skriver
Spørgsmål til skum når abrikosmarmeladen tilberedes. Hvorfor kommer det og hvad sker der hvis man ikke fjerner det?
Anne au Chocolat skriver
Det sker under kogningen (hvorfor har jeg ikke det helt præcis fødevarevidenskabelige svar på), og man (jeg) fjerner det primært for at få syltetøjet til at fremstå klarere.
Anne au Chocolat skriver
Kære Lima,
Ja det tænker jeg sagtens 🙂