At kunne lave æblegrød af modne æbler fra haven er et af de klare tegn på efterårets komme. Det har jeg lavet i dag! Min æblegrød er med masser af vanille og citron og – tro det eller ej – knapt så meget sukker. Grøden er i sig selv en lækker morgenmad – evt toppet mælk eller græsk yoghurt. Men hvis den skal bruges til dessert, skal der kaldes på piskefløden.
Man kan også bruge æblegrød til at lave æbleflødeis ved at blande den med en crème anglaise (base til vanilleis) og fryse den på en ismaskine (eller blande den med en parfaitbase og fryse den i en skål i fryseren, hvor man rører jævntligt i cremen). Endvidere kan man lægge grøden i et ildfast fad og putte en crème frangipane (fransk mandelcreme) over, som så skal bages i ovnen ved 180 grader, indtil cremen er sprød og flot gylden. Hertil kan (læs: skal!) man servere vanilleis, crème fraiche eller piskefløde.
Det korte og det lange er, at et hav af dessert- og bagekombinationer er mulige, når man har lavet æblegrød!
Opskriften er:
700 g æbler, skrællet og skåret i mindre stykker
saft af 1/2 citron
1/2 dl vand
1/2 vanillestang
50 g sukker
Kom æblerne i en gryde og kog sammen med citron, vand, sukker og vanillestangen – skrab kornene fri – til en lækker grød!
foodfanatic skriver
Kom en halv vaniliestang i æblegrøden her til aftenen (inspireret af dit indlæg) og oh hvilken fryd.
Ps. Kunne altså godt lige have brugt dig ved min side her til aften. Forsøgte at dele min glæde over en perfekt hønsefond, men mine medspisere kunne ikke forstå, hvilken fryd det er for en madnørd at fremelske en perfekt, klar, gylden fond for første gang (alle andre gange jeg har lavet fond, har jeg kogt den for hårdt, så den er blevet uklar). Jeg ved, at du ville forstå 🙂
anneauchocolat skriver
Jeps, vanille i æblegrød er et sikkert hit!
Sikke en skam at du ikke havde madentusiaster ved din side første gang du lavede en perfekt fond! Der er nemlig nogle helt helt specielt ved en klar og dejlig fond! På køkkenskolen i Frankrig havde vi hver mandag fonddag, hvor vi lavede hønsefond, kalvefond og fiskefond.
I dag laver jeg selv en del fond; der er ikke noget mere dejligt end at have fond/læsedag, hvor man kan have hovedet i bøgerne og så skumme fonden i ny og næ.
Hvilken opskrift bruger du?? 🙂
foodfanatic skriver
Ja det var en skam. Jeg frydes stadig. Jeg lavede den som en del af den kyllingepie, jeg lavede igår. Først simrede jeg kyllingen en times tid sammen med porretoppe, en gulerod og en persillerod. Derefter tog jeg kyllingen op, lod den køle af og pillede kødet fra benene. Bagefter kom benene og skroget tilbage i gryden. Lod den simre et par timer mere inden jeg siede den. Fik faktisk ikke smagt på den, men undlod også at bruge salt, hvis nu den skal bruges i noget, der i forvejen er salt engang. Er det meget anderledes i forhold til den måde du gør det på?
Tænker på at lave noget oksefond. Laver du mest kalvefond eller hvordan? Nu kunne jeg jo se i sidste afsnit af Kokkekampen, at Søren Franck sagde, at det ville smage af urin, hvis man brugte ben fra noget velhængt kød. Måske man bare kan bruge alm okseben, som ikke har hængt så længe?
anneauchocolat skriver
En del anderledes ja. Jeg sætter normalt kyllingen over i koldt vand med en anese salt og bringer i kog og skummer godt af. Dernæst tilsætter jeg porrer, persille, gulerødder, løg(med skal på), hvidløg, bladselleri, peberkorn og fennikelfrø. Det hele simrer indtil kyllingen er færdig og så tager jeg også kyllingen op og piller kødet fra benene inden benene kommer tilbage i gryden. Kog videre i 2-3 timer, hvor jeg skummer stadig skummer af løbende. Så sier jeg grøntsager og ben fra (gennem et viskestykke i en si) og reducerer fonden yderligere til ønsket smag og konsistens.
kalvefond er samme procedure 🙂 og fiskefond lidt anderledes!
foodfanatic skriver
Det lyder spændende, med de ting du kommer i. Det må jeg prøve.
Har du iøvrigt en ide til, hvad jeg skal gøre med den flaske hvidvin, som jeg åbnede, da jeg lavede den kyllingepie? Tænker på et eller andet, der evt kan komme i fryseren. Overvejer at lave en bolognaisesovs, da jeg kommer hvidvin i min, men det er jo trods alt ikke så meget.
anneauchocolat skriver
Bolognese er altid et hit! Jeg synes du skal lade dig inspirere af Heston Blumenthals opskrift fra In Searh of Perfection programmet – hvis du ikke allerede gør det i forvejen. Det er en sjov opskrift med nye ingredienser i bolognese regi – der er både fiskesovs, stjerneanis (giver ekstra umami) og engelsk sauce i. Min kæreste har lavet den helt rigtigt et par gange, men nu bruger vi bare hakket oksekød. Jeg har ikke lige kunnet finde det link vi brugte inden Peter købte bogen, men her er en:
http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Jeg synes du skal lave den 🙂
Livsmod skriver
Så smuk bliver min æblegrød ALDRIG… Den bliver altid mere brun i det. Hvad søren gør jeg forkert?
Anne au Chocolat skriver
Kære Livsmod
Kan det mon være fordi at du koger grøden for længe ?
Livsmod skriver
Kære Anne
Det kan snildt være! Jeg prøver igen 😀
Anne au Chocolat skriver
Det lyder godt 🙂
Livsmod skriver
Så står der den smukkeste æblegrød og køler af i mit køkken. Tusinde tak for tips til et indlæg jeg først i dag så var fra 2009 😉
Anne au Chocolat skriver
Kære Livsmod,
Selv tak 🙂
Christina skriver
Hvor ser det lækkert ud 🙂
Jeg har en gammel have med en masse gamle æbletræer – og helt fantastisk meget frugt. Kan man mon lave dette og putte det på glas – alternativt fryse det ned?
Har du nogle gode råd?
Kh
Christina
Anne au Chocolat skriver
Kære Christina
Jeg vil nok anbefale dig at fryse grøden ned! Så kan du altid bruge den til desserter eller bare spise den, som den er! 🙂
Kh Anne
Mikael skriver
Tak for en god opskrift. Grøden både duftede og smagte som mormor lavede den 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Michael,
Det lyder dejligt 🙂
Kh Anne
Jens Krogh Olsen skriver
Enkelt og godt 🙂
Vinarliga
Jens
Anne au Chocolat skriver
Kære Jens,
Det glæder mig at høre 🙂
Kh Anne
MADKLOVN skriver
Jeg elsker æblegrød – og det er heldigvis meget nemt. Vi køber altid for mange æbler og har et helt hav tilovers! Derfor laver jeg ofte æblegrød, det smager jo så dejligt!
Tak for opskriften, den smager mindst lige så godt som min. Det gælder jo om at have mod på mad 😀
Anne au Chocolat skriver
Kære Madklovn,
Ha’ en sød jul 🙂
Kh Anne
Camilla Benedicte skriver
Hej! 🙂
Hvor lang tid er for længe, jeg tænker i forhold til at æblerne gerne skal koge til en grød? 🙂
Kh
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla
Uh det kan jeg ikke rigtig sige desværre. Jeg tænker, at du må prøve dig frem. Det er jo også lidt smag og behag, hvor man ønsker sin grød 🙂
Kh Anne
Martin Bay skriver
Super grød har lige lavet den til vore lille pige der elsker den 🙂 dog uden is. Vi blander den også med Hirsegrød så der komme lidt fylde på.
Super med vanilje 🙂
Anne au Chocolat skriver
Det lyder så lækkert, Martin! 🙂
Jeanette Liberoht skriver
Hej 🙂
Jeg har efterhånden nogen gange brugt din æblegrødsopskrift her og vil nu give mig i kast med at bruge den til is som du jo også nævner som en mulighed..
Er der en crème anglaise (base til vanilleis) du kan anbefale og hvilket forhold plejer du at have mellem mængden af crème anglaise og æblegrød??
De venligste hilsner fra Jeanette 🙂
Madfreaken skriver
Jeg elsker klassisk æblegrød og især den, som min bedstemor laver! Der er ikke noget så godt som en god grød med æblerasp, flødeskum og naturligvis en varm kop kakao til (bare for at synde lidt ekstra). Når nu vejret ikke arter sig super på denne årstid, kan man lige så godt forkæle sig selv 🙂
Jeg er også selv kommet frem til en god opskrift, som minder lidt om min bedstes – super lækker! http://velsmagt.dk/opskrifter/desserter/gammeldags-og-laekker-aeblekage/
Anne au Chocolat skriver
Kære Madfreaken,
Tak for din hyggelige kommentar, som fik mig til at få lyst til æblegrød.
Nyd efteråret og alle de søde sager!
Kh Anne
Ann Winther skriver
Din æblegrød er så fin lysegul. Min bliver mere brunlig. Kender du forklaringen?
Mvh
Ann Winther
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann,
Kan det have noget med æblesorten at gøre? Det er vigtigt at arbejde hurtigt med æblerne, så de ikke får lov til at ligge og ilte (og blive brune), når de først er skrællede.
Kh Anne