Jeg bliver i det franske tema og deler min opskrift på lækre små æbletærter med jer. Tærterne består af en mørdejsbund, crème pâtissière, skiver af æbler, sukker og kanel og et par smørklatter – alle skønne ting!
Crème pâtissière er egentlig bare det franske ord for kagecreme. Men det er til gengæld meget fransk at lade denne creme indgå i tærtens komposition. Det gælder ikke kun tærter med æble, men også andre frugter som pære, blommer og nektarin. Uanset hvilken frugttærte bidrager crèmen med en ekstra fløjsblød fornemmelse og en rund smag af vanille.
Man støder også tit på frugttærter hos de franske bagere, hvor crèmen er vendt med en frangipane (mandelcreme). Og sådan laver den kendte Lenôtre også sin pæretærte – Poires Bourdaloue.
Her er opskriften på æbletærte – uden mandelcreme, men med mandler i mørdejen:
Mandelmørdej:
210 g hvedemel
60 g mandler, ”en poudre” – blendet til mandelmel
60 g flormelis
125 g koldt smør
90 ml koldt vand
Kør mel, mandelmel og flormelis i en røremaskine. Put derefter smørret i lidt efter lidt i tynde skiver, og kør indtil det ligner ”revet parmesan”. Kom derefter vandet i og kør lidt mere. Saml til sidst dejen med hænderne ganske hurtigt, da mørdeje bliver seje, hvis de arbejdes for meget. Læg dejen på køl i en times tid. Rul derefter dejen tyndt ud på et let melet bord og udstik den med en passende rund udstikker. Fordel de udstukkede deje i de smurte små forme. Blindbag dem i 10-15 minutter ved 185 grader.
Crème Pâtissière:
350 ml mælk
1 vanillestang
30 g maizena
100 g sukker
4 æggeblommer
Bring mælken, halvdelen af sukkeret og vaniljestang, tømt for korn, i kog. Pisk æggeblommer, resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena godt sammen med piskeris. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og rør godt sammen, inden det hældes tilbage i gryden og koges godt igennem under kraftig piskning. Afkøl i koldt vand. Sæt på køl, til den skal bruges. Hvis den er meget fast, kan man røre den ”løs” med en ske.
Fyld:
4 Ingrid Marie æbler
30 g rørsukker
1 spsk. kanel
30 g smør
Del æblerne i kvarte, fjern kernehus, og skær dem i 2-3 mm tynde både.
Tærten samles ved at putte 20 g (stor spsk.) crème i hver bund, som smøres ud. Fordel derefter æblerne i en vifte. Bland rørsukker og kanel og drys over æblerne. Smelt smørret og pensl på. Bag tærterne i 15 minutter ved 175 grader.
Hanne skriver
Hej Anne
Hvor ser de tærter fine ud!!
Tak for at du øser af al din viden. Jeg kunne vildt godt tænke mig at lære noget mere om fransk madlavning, men har ikke lige fundet ud af, hvor jeg skal starte. Men nu kan jeg jo så gøre det hos Anneauchocolat:)
God weekend.
Hilsner Hanne
anneauchocolat skriver
Kære Hanne,
Tak for dine søde ord. Jeg vil bestemt gerne lære dig mere om fransk madlavning og -traditioner. Du må bare sige til hvad du vil vide.. hehe.. ellers lover jeg at komme med mange flere franske indslag fremover!
God weekend til dig også!
Kh Anne
Katrine skriver
Hej Anne:-)
Jeg får besøg af nogle veninder her i weekenden, og synes de her små æbletærter passer perfekt til årstiden, plus de ser vildt lækre ud! Problemet er bare at der er to som ikke kan tåle mælk. Derfor tænkte jeg om sojamælk eller laktosefri mælk godt kunne bruges i stedet for alm. mælk, eller om jeg bare skal satse på en helt anden dessert?
KH Katrine.
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine
Jeg tror godt, at cremen kan laves med laktosefrimælk! Tror til gengæld ikke at soyamælk dur smagsmæssigt. Men ellers hvad med en æblecrumble i stedet ? Det er jo også lækkert 🙂
Kh Anne
Katrine skriver
Kære Anna,
tusind tak for hjælpen, det tror jeg jeg vil prøve istedet så!
god weekend:-)
mo skriver
Hej Anne
Jeg har netop lavede dine små æbletærter og mums de er gode. Håber det er i orden at jeg har linket til din opskrift.
Mange søde hilsner
Lisbeth
mo skriver
Ups, der skulle have stået bagt og ikke lavede…
Sif Christensen skriver
Hej Anne,
Hvor mange små tærter bliver der af denne opskrift? Og kan man lave én stor tærte i stedet? Skal have barnedåb i weekenden og synes denne opskrift lyder helt super :o)
På forhånd tak for svar.
Venlig hilsen
Sif
Anne au Chocolat skriver
Kære Sif
Jeg er ret sikker på, at denne opskrift bliver til én stor tærte! Den skal bare bages noget længere 🙂
Det er mange år siden, at jeg lavede den, så kan ikke helt huske det!
Kh Anne