E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad
  • Mine chokoladeanbefalinger

Riz au lait – en sød fransk risengrød

22. oktober 2009 af Anne au Chocolat 4 kommentarer

bi4

Jeg er lige kommet hjem fra (mad)paradiset Nice med min kæreste, hvilket forklarer hvorfor jeg ikke har været så aktiv med at blogge på det seneste. Til gengæld stod den på en del madsnak og -spisning i Nice, så revanchen kommer nu!

Først lidt udvalgt madsnak og så en opskrift:

Jeg har to yndlingsrestauranter i Provence: La Merenda i Vieux Nice og Galerie des Arcades i Biôt. Det var en selvfølge, at vi skulle besøge begge steder, som faktisk kom til at danne rammen for vores ferie, da vi spiste på La Merenda vores første aften og Galerie des Arcades vores sidste.
Begge restauranter emmer af Provence. Det ses i deres indretning, men føles især også i stemningen hos folkene bag  restauranterne. Alle er utroligt professionelle på samme tid,som de er familiære. Der er gang i restauranterne for fulde gardiner, men der er ro på! Og smil på alles læber! Noget som, jeg synes, viser deres kærlighed og dygtighed til deres metier.
Hvad den provençalske mad angår, kunne jeg skrive flere sider. Jeg begrænser mig dog i dette indlæg til blot at nævne deres klassikere, som jeg meget gerne vil uddybe ved lejlighed. Hos La Merenda er de: pâtes au pistou (den provençalske version af pasta med pesto), sardines farcies (farsede sardiner) og daube à la provençale (en sammenkogt ret med oksekød, masser af vin, hvidløg og urter) Og hos Galerie des Arcades er de: caillettes (en slags stor pølse med frisk spinat i) og raviolis tout nus (tout nus betyder helt nøgne, som refererer til, at sølvbedefyldet er alene og altså ikke omringet af pasta!).

En anden selvfølge på turen var vores besøg i Tourrettes-sur-Loup på Birthes og Arnes køkkenskole – mit franske hjem! Det var fantastisk at være tilbage og nyde den smukke og nærmest overvældende udsigt ud over Provence og Middelhavet. Vi spiste frokost på terrassen, en utrolig skøn fornemmelse i oktobermåned. Efterårets rødgule farver var også nået til Tourrettes, men solen og dens varme var endnu ikke forsvundet.  Det var duftene fra laurbærtræerne og rosmarinbuskene heller ikke. Vi mærkede for alvor, at vi var i Provence.  Birthe og Arne er imidlertid stadig meget danske ,og noget af det første Arne sagde var: “Nu er det snart jul!”, som referer til den danske jul, de skal holde. Det kom ikke bag på mig, da jeg kender til Arnes store juleglæde og har hørt ham sige sætningen flere gange før. De franske omgivelser og Arnes julesnak, fik mig til at mindes Riz au lait, som jeg gerne vil gerne jeg opskriften på.

Riz au lait er en klassiker blandt franske desserter. Den minder meget om risengrød, men er en del sødere, da sukker tilsættes risen. Man drysser derfor ikke kanelsukker på toppen, som jo sammen med smørklatten må siges at være en stor del af charmen – og hyggen – ved risengrød. Til gengæld er riz au lait langt mere alsidig end risengrød, da det i Frankrig er kotume også at smage den til med appelsinsaft, pistaciepasta, karamel, chokolade m.fl.

Den simple opskrft lyder således:

150 g grødris

1 l sødmælk

1 vanillestang

60 g sukker

Bring mælk og sukker og vanille i kog og tilsæt ris. Kog i 20-30 minutter under mere eller mindre konstant omrøring (det er ikke verdens sjoveste handling, men se på det som en slags risotto, hvor alt væden bare er tilsat fra start;  synes det er interessant at følge med i hvordan risen absoberer den søde mælk, mens det hele simre og dufter så hyggeligt). Et voilà: Riz au lait!

Som I kan se på billedet har jeg valgt den lækre og tilmed også nemme løsning: et stykke valrhona og lidt fransk karamel, de smelter helt af sig selv.

Skrevet i: Desserter Tags: chokolade, fransk, karamel, mælk, ris, risengrød

Previous Post: « Jeg photoshopper aldrig madbilleder!
Next Post: En lille æbletærte »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marie Lundholm skriver

    27. januar 2013 kl. 09:31

    Sikke et skønt indlæg at falde over 😀 jeg skal helt klart forbi de to restauranter, som du omtaler. Tak igen for en skøn blog 🙂

  2. Anne au Chocolat skriver

    28. januar 2013 kl. 07:08

    Kære Marie,
    Det glæder mig at høre 🙂 Ja, det må du gøre!

    kh Anne

  3. Susan skriver

    13. maj 2014 kl. 01:49

    Je suis clairement d’ɑccord ɑvec vous

  4. Kasper skriver

    23. december 2018 kl. 21:43

    Da jeg for tredje gang brændte risen på, gav jeg op. Ser ellers lækkert ud!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

De fem nyeste indlæg vises i slideren øverst her på forsiden.

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Mandagsnack 🫶🏻 Weekenden har budt på dejlig Mandagsnack 🫶🏻 Weekenden har budt på dejligt STORE mængder af kage, is og sød gærdej, så jeg måtte lige rette lidt op i dag. Selvom jeg allerhelst spiser kage hver dag, bad min krop om en lidt sundere eftermiddagstallerken denne mandag for balancens skyld.
+ ☕️, fordi 💆🏼‍♀️. Og lidt 🌺 til feed’et 🤗.
Endnu en klassiker herhjemme 🍨🍯. Vaniljeis m Endnu en klassiker herhjemme 🍨🍯. Vaniljeis med saltkaramel 🫶🏻
Find opskriften på bloggen 🌞
Synet af havens hindbærbuske får mig til at se f Synet af havens hindbærbuske får mig til at se frem til hindbærsorbet 🍧💕 Jeg skal vente en rum tid endnu, men denne sorbet kan heldigvis også sagtens laves med frosne bær.
Sorbeten her er så lækker og byder på en fabelagtig intens og ren hindbærsmag, den smukkeste naturlige pangfarve og en cremet konsistens uden sidestykke 🫶🏻
Saftige marcipankager krydret med kardemomme og to Saftige marcipankager krydret med kardemomme og toppet med kaffeglasur 🧁☕️
Foreningen af kardemomme
og kaffe smager eventyrligt godt 🫶🏻Her kommer opskriften, som giver 6 kager:Marcipan kardemommekager:
100 g smør, blødt
100 g marcipan
100 g sukker
2 æg, stuetempereret
50 g hvedemel
0,75 tsk. stødt kardemommeKaffeglasur:
80 g flormelis
En smule stærkt brygget kaffe
Evt. lidt friskmalet kaffe til pyntForvarm ovnen til 175 grader varmluft. Pisk smør, marcipan og sukker godt sammen i en skål. Pisk æggene i et ad gangen. Vend derefter mel og kardemomme i. Fordel dejen i 6 små forme (mine forme er i silikone – men ellers skal de smøres) og bag i ca. 25 minutter. Kontroller om de er færdigbagt med en kødnål. Køl helt af.

Rør glasuren sammen af flormelis og kaffe og fordel på kagerne. Drys evt. med lidt friskmalet kaffe.
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2022 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap