I efteråret blev jeg interviewet til MAD&Venner en eftermiddag på The Coffee Collective i Jægersborggade, og det resulterede i en 2 siders artikel (Q&A-style) med titlen Et chokoladet univers i denne måneds magasin.
Jeg er enormt beæret og glad for at få lov til at fylde en dobbeltside i et af de største danske madblade, men egentlig kunne jeg nok godt have tænkt mig, at det fyldte en side mere, så jeg kunne have uddybet nogle af svarene yderligere. Selvom jeg kun har fået rosende ord af de venner og bekendte, som allerede har læst artiklen, kan jeg ikke skjule, at jeg er ret så selvkritisk! Og nogle af mine svar bærer præg af – føler jeg – at journalisten har skullet skære ind til benet. Lidt for tæt på benet nogle steder, hvor mine udtalelser mangler lidt nuancer for at komme helt til deres ret. Jeg har reflekteret en smule over et par af emnerne i artiklen den sidste tid, og disse refleksioner kommer lidt sporadisk til udtryk i dagens blogindlæg. Men når det så er sagt, vil jeg samtidig også rose journalisten for at have lavet et solidt og godt stykke arbejde med denne artikel. Jeg føler mig bestemt ikke misforstået, men det kan nogle gange være svært at finde hoved og hale på mine ord, når jeg først åbner munden, så tak for indsatsen Ida : )
Dog først til en udtalelse jeg selv fortryder: jeg vælger normalt mine ord med omhu, men det gjorde jeg ikke, da jeg i interviewet valgte at sige, at jeg hader Egelykke smør. Det er et beklageligt, forkert og unuanceret ordvalg, som jeg ikke kan andet end at undskylde for. I hvert fald som det står så kort og kontant beskrevet i artiklen. Jeg_hader_ikke Egelykke smør, men jeg indrømmer gerne, at jeg helst ikke bruger den i mine kager (og aldrig i mine chokoladekager), da jeg finder den for syrlig i smagen. Det er smagen, jeg egentlig ønsker at bruge dette indlæg til at belyse og fremhæve, men mere om det lidt senere. Jeg vil nemlig inden da også lige pointere, at hele kommentaren om chokoladeballadekagen, som jeg lige frem nægtede at spise nok var en lidt overdrevet farce, da jeg blev bedt om at tage stilling til, om jeg nogensinde har sagt nej tak til en kage.
Inden jeg vender tilbage til smagen, skal jeg lige nå at hive ordet madsnob frem på bordet. I artiklen tilstår jeg, at jeg er lidt af en madsnob, og for to år siden påstod jeg præcis det modsatte i dette indlæg. Men egentlig vil jeg allerhelst bare fjerne ordet madsnob fra bordet igen, da jeg synes, det er et forkert og tomt prædikat, som egentlig ikke siger særligt meget. (desuden kan det også være svært at fange ironien på skrift…) Til gengæld vil jeg hellere tale om kvalitet og i højere grad smag (ja, det ord fandt jeg hurtigt frem igen), for det handler i bund og grund om, at jeg foretrækker smør frem for margarine, Thise smør frem for Egelykke smør, Valrhona frem for Marabou – for at nævne nogle relevante eksempler – på grund af smagen! Min store bøn er, at folk begynder at smage på de ting, de putter i munden, inden de ryger videre ned i maven – det går nemlig tit så stærkt, at alle de fine smagsnuancer i vores lækre mad og gode chokolade slet ikke når at blive genkendt på tungen og derfor heller ikke at varme madhjertet. Min klare holdning er, at hvis man køber en kvalitetschokolade, bliver det pludselig meget sjovere at lede efter de forskellige smagnoter samt eksempelvis at opleve knækket i chokoladen, og hvordan den smelter på tungen.
Men jeg er heller ikke mere hellig, end at jeg sagtens tør indrømme, at disse brands -Thise/øko og Valrhona/premium chokolade – har en vis (kvalitetsrelateret) signalværdi, som jeg godt kan lide.
Jeg kan godt lide at skrive om ting, som jeg godt kan lide.
Mit søde univers er og har hele tiden været bygget op omkring mine store glæde ved og passion for dessert- og kageverdenen. Jeg blogger, fordi jeg ikke kan lade være – mit hjerte banker konstant for chokolade, kager og desserter, og jeg elsker at formidle opskrifter og oplevelser og ikke mindst madglæde og livsnydelse til jer, mine søde læsere! Det har fra starten af været et bevidst valg, at jeg primært (kun) skriver om de ting, jeg holder af og fravælger at fortælle om de ting, jeg holder mindre af. I dette interview blev jeg bedt om at tage stilling til Marabou og også ”hvad er det værste mad, man kan servere for dig” – to farlige emner for den konfliktsky ChokoladeAnne. Men igen må jeg bare holde fast i, at jeg ikke har lyst til at sætte tænderne i et stykke Marabou, da jeg ikke bliver smagsmæssigt udfordret, og at jeg ikke spiser frysepizzaer, forårsruller fra frost og pulverbéarnaise, fordi jeg ikke bryder mig om smagen!
Afhænger jeres madvalg ikke også et langt stykke hen ad vejen af smagen ?
foodfanatic skriver
Kære Anne
Alting virker lidt stærkere på skrift i forhold til, når snakken bare går på kaffebaren. Jeg får ofte mine kilder til at læse deres citater igennem, bare for at være på den helt sikre side. Glæder mig til at læse artiklen og til at se dig snart.
Kram Nadia
Ivan K skriver
Tal om meta-blogging; men det er fedt at du deler dine oplevelser om det at gå fra hjemmeblogger til chokoladekendis. Dettte er et af bumpene på vejen derudad; denne fordrejen af dine udsagn og stillingatagen fra andre, til samme fordrejninger.
Jeg synes at det er fedt at du går lidt imod din konfliktskyhed og står ved at der bare er kvalitetsforskel og at det er vigtigt for dig. Jeg hader også Egelykke, ikke kun pga smagen, men fordi det er et masseproduceret, underlødigt OG smagsforvirret produkt og det er fedt at se der kommer lidt rockertøs over dig; i op røven med lortemad! Desværre er det min erfaring at smag betyder noget for alle, det er bare ikke alle der synes at god smag er lig med dyr chokolade, mange VIL have svensk surrogatchokolade istedet for den dyre og “gode”.
God vind
Ivan K
Linn skriver
Hvor er det fedt, at du er med i Mad & Vänner. Eller, sorry, Mad og Venner. Jeg læser bladet i Sverige every now and then, og jeg kan kun forestille mig at du passer rigtigt godt ind, med al din viden om chokolade-verden. Jeg må prøve og se, hvis jeg ikke kan finde et dansk blad, så jeg må læse alt du har at fortælle 🙂 Det vil jeg glæde mig til!
Jane skriver
Tillykke med din artikel. Jeg synes bestemt ikke, at man er en madsnob fordi man vælger kvalitet frem for andet. Kvalitet koster en del mere, men min indstilling er, at jeg hellere vil have lidt af det der er/smager godt, end jeg vil indtage større mængder af noget, som ikke smager mig. For et stykke tid siden lavede jeg flødeboller (igen). Jeg havde ikke mere chokolade af den gode slags, og brugte derfor et andet produkt. Det betød, at jeg slet ikke fik den gode sansemæssige oplevelse, som jeg havde set frem til. Flødebollerne blev sendt videre til en person, som syntes de smagte himmelsk. Smag og behag er naturligvis forskellig, men jeg føler, at jeg har ret til at vælge det, der giver mig den gode oplevelse.
Bahar skriver
Hej Anne
Er der noget chokolade du kan anbefale, som kan fås i supermarkeder? Når man ikke bor i en storby er det svært at få fingrene i chokolader som valrhona..
Regitze Olischer skriver
Jeg synes, at det er en meget fin artikel! Men ja, den måtte godt have været meget længere 😉
Michelle skriver
Det er kun godt at have en holdning til hvad man putter i munden og heldigvis er vi forskellige hvad angår smag. Chokolade går jeg ikke specielt meget op i men da jeg hapsede et stykke hvid chokolade fra et tysk discount marked smagte det væsentligt anderledes (og dårligere) end den jeg plejer at købe fra Føtex:-o Det havde jeg sørme ikke lige regnet med…. Jeg synes bestemt ikke du er en madsnob pga de ting du ikke kan lide/har lyst til at spise. Jeg kunne ikke drømme om at drikke en kop varm kakao fra en automat eller fra en kapsel i en “fancy” kaffemaskine – yrk;-) Men det er sjovt som et valg af god kvalitet efterhånden er blevet lig med snobberi….
Kaffekaren skriver
Hej Anne.
Hvor er du bare sød. Jeg synes det er godt du går så meget op i smag.
Og det kan måske får nogen til at smage efter en ekstra gang og selv tage stilling.
Jeg støtter op om projekt Smag;0)
Søren Sørensen skriver
Hej Anne
Med udgangspunkt i dit blogindlæg, så vil jeg sige, at man altså godt må sige at man hader noget på grund af smagen. Det er jo smagen det hele handler om, (synes jeg) og det skal man bestemt ikke gå på kompromis med. Men smag er jo også relativ og derfor kan det være lidt svært at definere hvad der er god smag. For der findes helt sikkert folk der bedre kan lide Marabou end Valrhona, Egelykke frem for Thise osv… Jeg er med dig hele vejen med hensyn til, at der er fødevaremærker der signalere mere kvalitet end andre. Både hvad angår smagen, men så sandelig også hvordan producenten har valgt at fremvise deres produkter med indpakning og tekst. Ordet madsnob er for mig ikke nødvendigvis negativ ladet. Og i sær ikke hvis man som dig er “madsnob” alene på grund af smag og kvalitet. Så er det kun positivt og vejen frem for os alle for at vise producenterne hvad det er vi skal have mere af. Og når det komme dertil så vil jeg også godt indrømme at jeg er madsnob. Men det handler kun om smag og kvalitet. Hele vejen!
Jeg er rigtig glad for at jeg er faldet over din rigtig fine side. Det er skønt at læse om og dele din passion for chokolade, kager og desserter.
Anna Borum skriver
Fedt at du uddyber og tænker videre over de spørgsmål du bliver stillet i interviewet 🙂 Forstår godt at du går op i kvalitet og ikke mindst SMAGEN. Det synes jeg egentlig ikke gør én til madsnob med negativ ladning.
Du har da fået mig til at købe flere kvalitetsprodukter, når jeg bager 🙂
Men! Vil dog sige, at det er rigtig dyrt når man er studerende. Øv.
Ann-Christine skriver
Jeg glæder mig til at læse interviewet!
Og jeg elsker, at du har en holdning til hvad du spiser og bruger af råvarer i din madlavning. Du er dig, med meninger og kant og det kan jeg altså ret godt lide 🙂
Kh Ann-Christine
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia
Tak for dine søde ord! Jeg glæder mig til at se dig i morgen – det er for længe siden 🙂
Kram Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ivan
Tak for indspark! Dine ord betyder meget for mig – også selvom jeg skal vænne mig til at/turde være lidt mere chokolade-rocket!
Mht. til smag, smager folk så på den svenske surrogatchokolade eller sluger de den bare ? Stof til eftertanke..
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Linn
Tak for en sød kommentar! Jeg håber snart, at vi ses igen!
Måske til lidt kagebagning ? Kunne være sjovt!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane
Mange tak for dine refleksioner! Jeg kunne ikke være mere enig, faktisk!
God weekend.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Bahar
Hvor i landet bor du ? Du kan evt. svare pr. mail, så skal du nok få mere deltaljeret svar!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Regitze
Tak skal du have! Det glæder mig at høre, at du synes om artiklen 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Michelle
Tak fordi du deler dine tanker med mig og bloggen!
God weekend.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Karen
Du er sød! Jeg glæder mig til at snakke mere om vores ‘projekt smag’ sammen på arbejdet 🙂
Kh Anne og god weekend!
Anne au Chocolat skriver
Kære Søren
Tak fordi du har fundet min blog! Jeg glæder mig til at få flere kommentarer fra dig – hvis du har lyst til det.. jeg er vild med dine refleksioner!
Rigtig god weekend!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anna
Jeg er glad for, at jeg har været med til at gøre dig bevidst om, hvordan bagningen bliver bedre og ikke mindst kommer til at SMAGE med kvalitetsprodukter! Det er et godt fundament og en god tankegang, som man kan bygge videre på, når man en dag ikke er studerende længere! Jeg glæder mig f.eks. til at få råd til en masse andre ting, nu hvor jeg bruger stort set alle mine penge på mad 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Christine,
Tusind tak – jeg kan bestemt også rigtig godt lide dig og dine holdninger til hvad du og dine små guldklumper putter i munden!
Vi må snart finde en dag til at lege med kirsebærvinen – den står og kigger på mig lige nu 🙂
Kh Anne
Emilia skriver
Kaere Anne,
Jeg haaber jeg kan laese din artikel paa nettet, da jeg jo ikke kan koebe bladet her i Brasilien- Men jeg synes bare du skal tage det helt roligt med folk der nu engang maatte synes at nogle af dine holdniger er underlige/madsnobbet etc.
Vi har jo hver vores hobby og passion, og selvom jeg aldrig kunne finde paa at koebe tilbehoer til bilen til flere 10000 kroner saa er der nok en el der synes det giver dem en stor livsglaede hver gang de kigger paa deres bil. Saa hvis nogen doemmer det man selv synes er saa vigtigt for en skal de altsaa bare blande sig udenom!
Men, det er self. ikke rart at vaere misforstaaet og man vil nok altid inderst inde have en lille “en”der vil behage alle og alt, selvom vi ved at det kan man ikke.
Jeg synes din blog er helt vidunderlig og at du bare skal blive ved med at sige hvad du mener om smoer, chokolade og andre ting og sager DU synes er vigtige for at give dig en god smagsoplevelse og livsnydelse i form af gode desserter og god mad. Som du kan se paa din kommentarliste er der mange der bliver inspireret af dig! You go girl!!!
On that note vil jeg spise et STORT stykke Valrhona naar jeg kommer hjem fra arbejde og til at bage Fastelavnsboller efter Claus Meyer’s opskrift med rigelig vanillecreme, remonce og lidt chokolade i- Nu er jeg jo i karnevalens land, saa det skal jo fejres!
Kh
Emilia
Benedikte Capion skriver
FEDT, at du er med i magasinet. Det er jo lige det med, at når ting kommer på skrift, så kan det bare lyde anderledes, og madsnob behøver jo heller ikke være negativt ladet. Men jeg forstår godt, at du vil “fjerne” ordet, for det er jo nemlig ikke det, som det handler om, som du siger. For ja, det er jo smagen, vi er ude efter. Selvfølgelig er der også andre ting, der spiller ind, vi SKAL jo ligesom spise for at leve. Men det er nu også rart at leve for at spise – og endnu mere at leve for at NYDE at spise. For hvis man ved, at en slags smør giver en forkert syrlig smag i ens kage, så vælger man vel naturligvis en anden, når man ved, at den giver et bedre resultat. Mine madvalg afhænger i hvert fald en del af smag – men dog også en del af, at jeg er hæmmet i nogle madvalg i forhold til, at der er ting, som jeg ikke tåler så godt.. Men der vil jeg så sige igen, at inden for de rammer, man så må være inden for, der er det altså smagen, der mest afgør, hvad der så bliver “udvalgt”. Et dejligt, tankevækkende indlæg, du har skrevet, Anne.
Malou Klidmoster skriver
Kære Anne
Hvor er det en dejlig artikel. Det er dejligt at læse om din passion og kvalitetsbevidsthed 🙂
Og jeg kunne ikke være mere enig – det er SMAGEN der er key. Jeg tror der er mange mennesker der spiser de kedelige/dårlige/ligegyldige produkter af vane og fordi de ikke tager sig tid til at smage på tingene. Desværre er prisen blevet et udvælgelseskriterium for mange. ‘Lidt med godt’ 😉
Kram fra Malou
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Tusind tak for en dejlig reflekterende kommentar til mit indlæg! Jeg bliver glad af at læse dine tanker 🙂
God søndag.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Malou
Tusind tak! Jeg er glad for, at min store passion for smag og kvalitet skinner igennem 🙂
Vi må til kamp for smagen!
Kram tilbage fra mig
Lone Tingskou skriver
Jeg er stor fan af din hjemmeside og selv meget glad for mad. Jeg synes selv, at det er vigtigt det er smagen der kommer i første række og at det ikke altid handler om økologi eller om produktet har en god historie at fortælle. Der var faktisk en undersøgelse i en avis for et halvt år siden, hvor Egelykke fik overraskende gode karakterer. Måske skulle der smages lidt på Egelykke? En kok tog engang afstand fra Globalknivene med den begrundelse, at der var alt for mange der havde den i hjemmet. Produktet var blevet for populært og ikke trendy mere. Måske er der mange der har knivene, men knivene er også rigtig gode. Man skal som kok eller madblogger ikke blive alt for snobbet, da meningen også er, at få flere til at bruge kvalitet fremfor kvantitet. Dvs. Smør istedet for Magarine eller gode knive fremfor dårlige. Hvis du forstår hvad jeg mener. Alle skal kunne lave god mad også dem, der kun har råd til Egelykke.
Tak for en superblog.
Anne au Chocolat skriver
Kære Lone
Meget forsinket svar! Du har helt ret 🙂
Kh Anne