For et par uger siden var jeg i Torvehallerne og faldt i snak med den inspirerende Julian fra den aromatiske og karismatiske ASA kryddeributik. Vi talte om de forskellige krydderier og forskellen på cassia bark og ægte kanel, og Julian kom med interessante og kvalificerede bud på, hvorfor cassia bark nogle gange er mere oplagt at bruge i det salte køkken (hvis man bruger ægte kanel, kan den have en tendens til at dominere for meget – det har man normalt ikke noget imod i det søde køkken). Vores cassia-kanel-snak resulterede i, at jeg fik en pose af Julians chai-blanding med hjem, bestående af store stykker kanel, cassia bark, ingefær, nelliker, kardemomme, sort peber og stjerneanis.
Jeg har glædet mig til at kreere en dessert med den, da jeg ikke er den store (chai)latte-drikker. Tirsdag aften tog jeg 1 1/2 spsk chai-blanding og kogte i en gryde sammen med 3 dl sødmælk. Det duftede af Indien. Jeg lod mælken trække på køl med krydderierne natten over.
I går morges siede jeg krydderierne fra og gav den nu krydrede mælk et opkog. I mens piskede jeg 3 æggeblommer lyse og luftige med 45 g hjemmelavet vanillesukker. Jeg hældte derefter den kogende mælk over æggeblandingen under kraftig piskning. Dernæst kom jeg blandingen tilbage i gryden og varmede den op til 83 grader, mens jeg rørte konstant.
Mens cremen kølede ned, lavede jeg denne lille anretning af pære, tørrede figner, mandler og nødder og ikke mindst mørk chokolade (Guanaja 70%).
Det blev en dejlig sød og sprød, let julet morgenmad, da jeg fordelte et par skefulde af den utroligt velsmagende og fint krydrede chai crème anglaise over tallerkenen. I starten overvejede jeg blot at putte tørrede frugter og nødder på tallerkenen med chokolade og creme, men jeg er glad for, at jeg valgte at skære en lidt syrlig lukas-pære i skiver på tallerkenen for at give et friskt modspil.
I eftermiddag kører jeg resten af cremen til chai-is på min ismaskine, da jeg får min søde veninde Sidsel på besøg. Jeg glæder mig meget, og I skal nok få et billede i morgen. Det er i øvrigt de første søde billeder taget i min nye lejlighed. Det er lidt spændende, synes jeg, og det er i hvert fald slut med betongulvet.
Jan Christensen skriver
Mmm, det ser virkelig godt ud. God blanding af fedme og syrlighed.
Jonna Pedersen skriver
Herlig idé – det må prøves. Er en STOR ynder af morgendesserter!
Benedikte Capion skriver
Er du helt rundt på gulvet, hvor lyder det fantastisk! Sikke en lækker krydderiblanding, tror den er fuldstændig skabt til mine smagsløg! Mmmmmm.. (savle)
Malou Klidmoster skriver
Oh my, sikke en morgenmad 🙂 Jeg lavede chai-is på kondenseret mælk for noget tid siden og det blev SÅ godt. Glæder mig til at prøve din version 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jan
Tusind tak for en fin kommentar. Jeg er helt enig 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jonna
Længe leve dessert-til-morgenmads-mennesker 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
Ja, den krydderiblanding er himmelsk 🙂
Anne au Chocolat skriver
Tusind tak sødeste Malou, jeg kørte isen for et par timer siden og kan godt røbe, at det var et hit. Men jeg tror nu også, at jeg skal have gang i nogle af dine isopskrifter snart igen!
KRAM
Linn skriver
Det lyder som en lidt speciell morgenmad, men meget spændende. Fedt at se at du har fundet nye sted at ta billeder, og klarer dig uden betonggulvet. Synes det var lidt sjovt at kigge på hvor billederne var taget, efter vores samtal fredag aften 🙂
Ann-Christine skriver
Mmmm, det er lige mig. Morgen er mit absolut favoritmåltid (selvom jeg dog elsker alle måltider) og denne opskrift lyder himmelsk
Anne au Chocolat skriver
Søde Linn,
Tak for en dejlig kommentar! Det var skønt at møde dig sidste fredag 🙂
Jeg synes vi skal lave en bagedag, når vi er færdig med speciale!
God weekend,
Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann-Christine
Jeg elsker også morgenmad meget højt, så derfor prøver jeg altid at stå op i god tid, inden jeg skal hjemmefra. Det lykkes desværre ikke altid 🙂
Nanna Planck Drost-Nissen skriver
Kære Anne…..Når jeg sidder her og læser om din dessert morgenmad …blegner min “havregrød” noget….men det har været min starter i mange år …den bliver piftet lidt op med honning eller som her på det sidste med en skefuld hjemmekogt æblegrød…Jeg fik det lille hæfte “Valrhona corner shop & Anne au Chocolat” af Sussi ..Nu er du kommet ind i mit hjem med billede og det er ret hyggeligt….uhm og de kager….du åbner for nye iddeér og hvem ved …selv om jeg er noget forstokket med hensyn til morgenmaden i det daglige…..Kærlige tanker fra Limhamn
Anne au Chocolat skriver
Kære Nanna
Tusind tak for endnu en dejlig kommentar! Dejligt at jeg nu også er permanent i dit hjem 🙂
Rigtig god mandag.
Kh Anne
Anni skriver
Perfekt!
Jeg er lige kommet hjem fra Indien og skal derfor stå for indisk tema i min lille wanna-be-gourmet madklub, men har manglet en passende dessert.
Så i stedet for til morgenmad, får retten lov at sætte prikken over i efter tre vegetariske retter af paneer, curry og fedtet brød…
Mikkel Jensen skriver
Hej Anne, jeg kender dig faktisk fra virkelighedens verden 😉
Jeg synes dog at din creme ser noget tynd ud. Jeg havde forestillet mig en kraftig, lækker og fed creme anglaise 😉
Anne au Chocolat skriver
Kære Mikkel
Crème anglaisens udseende snyder lidt på billedet, da jeg var lidt for ivrig efter at tage billeder/spise morgenmad, så jeg spiste den lige fra gryden. Hvis man køler den lidt mere af, får man en tykkere konsistens. Dog vil jeg sige, at en crème anglaise normalt vist ikke har en lige så tyk og fed konsistens som f.eks. en engelsk custard cream 🙂 Og ja, så putter jeg heller ikke fløde i, hvilket jo også har afgørende betydning for det færdige resultat 🙂
God torsdag til dig.
Anne au Chocolat skriver
Ps. Hvor kender du mig fra ? 🙂