Mit chokoladehjerte banker også for god kaffe. Det har det gjort i mindst fire år, fra da jeg besøgte The Coffee Collective i Jægersborggade første gang. Drengene fra The Coffee Collective lærte mig at sætte pris på god kaffe, og hver gang jeg besøgte dem i Jægersborgsgade, gik det mere og mere op for mig, at kaffe ikke bare er kaffe. Men en ganske unik og aromastisk rejse fra kaffebærret høstes på farmen, til kaffen når koppen. Der er forskel på kaffe og god kaffe.
Siden hen har The Coffee Collective også åbnet i Torvehallerne og senest på Godthåbsvej på Frederiksberg, hvor de også har kontor og rister kaffen fra.
De kaffepassionerede drenge har nu begået en afsindigt lækker kaffebog, som hedder God Kaffe – Grundbog for kaffeelskere. Denne grundbog er en fin indføring i kaffens finurlige og magiske univers, som er et samspil mellem bonde, rister og barista – med smagen i fokus. Det er en fortælling om, hvordan man smager på kaffe og ikke mindst sætter ord på smagen (som med chokolade). Derudover byder bogen også på et ganske særligt kapitel om kaffebonden og alle led i dyrkningen af kaffen på kaffefarmen. Der er også et interessant kapitel, som handler om kunsten at riste god kaffe, og som går i dybden med risteprofiler, -tider og -temperaturer. Det sidste lange del i bogen handler om baristaen, og hvordan man selv brygger en god kop kaffe derhjemme. Det er en guide til de forskellige bryggemetoder, -tider, grej, kaffekværne, cupping, mælkeskum og Latte art. Jeg er blevet klogere!
Jeg er meget glad for denne grundbog, og jeg har faktisk kendt bogens dygtige og stjerneseje redaktør Marie Holm samt den evigt-inspirerende og fantastisk talentfulde fotograf Maria P næsten lige så længe, som jeg har kendt kaffedrengene. Det er lidt sjovt!
I dag laver jeg en konkurrence, hvor to personer kan vinde 1 kaffebog hver samt de fire nedenstående kaffer, som indgår i The Coffee Collectives Taster Pakke. Sådan en pakke giver en god mulighed for at smage kaffens aromatiske alsidighed alt efter, hvor den er dyrket, og hvordan den er ristet. Det er den syrlige og frugtige Kieni fra Kenya (som jeg har et kærlighedsforhold til!), den balancerede og runde El Desarollo fra Colombia, den komplekse og aromatiske Yukro fra Etipioen, som gang på gang overrasker mine smagsløg og giver mig en særlig kaffeoplevelse, samt den sødmefulde og fyldige Finca Vista Hermosa fra Guatemala.
Hvis I har lyst til at deltage i konkurrencen, skal I skrive en lille hilsen til mig, som handler om kaffe. Hvordan foretrækker I jeres kaffe.. sort og ren eller mælket og cremet? I kan også fortælle mig, hvis I har tænkt jer at give bogen og kafferne væk til en kæreste eller søster, som elsker god kaffe. Eller noget helt tredje. De to vindere trækker jeg den 1. januar 2013 kl.18.
Nyd årets sidste weekend 🙂
Jane skriver
Kaffe er en integreret del af min hverdag. Jeg er efterhånden gladest for cortado. Jeg foretrækker mindre mælk end tidligere og er klart blevet bedre til at smage på kaffen. Kaffe kan nydes i et egoøjeblik eller sammen med mennesker, du holder af. Jeg skal efter at have været i opgavehi mellem jul og nytår se nogle af de piger, som jeg holder mest af, i starten af januar. Jeg ville elske at byde dem på rigtig lækker kaffe. I den forsamling følger kagen naturligt med.
Godt Nytår.
Mari skriver
Iskaffe…. Men er bestemt åbent for nye smage:-)
Louise Hansen skriver
Hvis jeg vinder, vil jeg give bogen til – og dele kafferne med – en af mine venner. Han er kaffe-snobbet på den gode måde, sætter pris på en god kop kaf’ og han foreslår gerne coffe collective som mødested når vi skal diskutere vores ideer over en kop af den sorte eliksir. Derfor ved jeg han vil blive glad og jeg ELSKER at give gaver 🙂
Helle Rick skriver
Jeg ELSKER kaffe og kan ikke leve uden. Jeg drikker alt for meget af denne skønne drik. Jeg prøver mange forskellige slags. Er lige pt. igang med kaffe med forskellige smagsoplevelser…..uha uha siger jeg bare. DET ER GUF 🙂
F.eks. kaffe med smag af, blåbær og vaffler, karamel kaffe, Hvid chokolade med jordbær, nødder og cacao kaffe og jeg kunne blive ved.
Jeg skummer mælk eller bruger almindelig fløde til at give kaffen noget ekstra :0)
Rigtig godt Nytår
Mette Enevold skriver
Kære Anne
Det var vel nok en fin gave-konkurrence. Jeg deler til fulde din passion for god kaffe og især kaffe fra Jægersborggade. Jeg var der for et par år siden til en udsøgt tasting, hvor jeg virkelig forstod forskellen på god og mindre god kaffe. Siden den dag har jeg hellere ville have en god kop frem for to dårlige 🙂
Er jeg den heldige vindere, så skal den deles med min kæreste og en god ven, som sætter lige så stor pris på god kaffe og chokolade som jeg selv. Poserne dem skal min ven have med, når han sejler på de syv verdenshave og ikke har så let adgang til kaffe.
Godt nytår
hilsner fra Mette
Daniela Steffensen skriver
Herhjemme er det mest min søde kæreste der drikker dejlig kaffe.. Men jeg er så småt begyndt, så ville elske at vinde nogle forskellige varianeter jeg kunne svare på… 🙂
Ella skriver
Uh, jeg er med.. Kaffen vil jeg dele ud til familie og kæresten <3
sandra grøne skriver
jeg foretrækker en klassisk kaffe latte 🙂
tror kaffen skal deles ud til lidt forskellige undtagen en enkelt pakke – jeg vil også smage 😉
Kig også gerne forbi min give away hvor du kan vinde et Danefæ sengesæt:
http://krea-kaos.blogspot.dk/2012/12/give-away-6.html
Katrine Nøhr-Meldgaard skriver
Jeg er vist hvad man kalder en rigtig kaffesøster, det kalder min far mig i hvert fald.
Jeg elsker nemlig en rigtig god kop kaffe, hvor mængden af kaffe og varm mælk er helt perfekt afstemt. For mig er det der hvor kaffens bitre smag nedtones en smule af den varme mælk, men kun en smule for ellers kvæles kaffesmagen og det er en skam, og så kan jeg vist lige så godt lade være med at drikke kaffe.
Jeg vil elske at grave mig dybere ned i kaffens univers og lære at servere den perfekte kop kaffe for mine gæster. Det må da være lykken!
Den sidste weekend i 2012 skal tilbringes med min familie, for i næste weekend tager jeg på idrætshøjskole. Og så skal der også blive tid til at bage din limekage med hvid chokolade og hasselnødder, som jeg har valgt at tage med til årets sidste fest.
Rigtig godt nytår!
Anna skriver
Hej Anne. Jeg holder af en god kop stempelkaffe toppet med lidt lunt mælk fra skummeren. Da jeg om et par uger flytter til Indonesien, i et halvt års tid, hvor teknologien er sparsom, skal jeg leve længe uden denne luksus. Hvis jeg vinder denne lækre kaffe vil jeg nyde en kop i min dejlige mors selskab inden jeg tager afsted, og derefter donere resten til hende, da hun er personen der i denne del af mit sabbatår ofte har forkælet mig med en kop 🙂
Helle skriver
Jeg holder mest af at male min kaffe meget fint og lave den på min helt old school espresso kande med varm mælk. Så sætter jeg mig og kigger ud på vandet, mens jeg nyder kaffen.
ida skriver
Jeg foretrækker en americano 🙂
Og jeg ville helt sikkert dele bønnerne med min søster, som var så sød at invitere mig på et baristakursus for et par måneder siden.
Rune Gøgsig skriver
Bogen vil jeg give til min gode ven Kasper. Kaffen vil jeg drikke sort. For at vågne efter en nat hvor min dejlige lille søn har holdt mig vågen….. p.s det er en dejlig side du har..
Heidi H. N. skriver
Elsker en rigtig god kop morgenkaffe – evt. med lidt mælk i……..:-)
Josephine Mathiesen skriver
Herhjemme drikkes der kaffe hver dag af både jeg og min kæreste, min kæreste drikker kaffen sort mens min gerne må indeholde lidt minimælk (lider af laktose intolerance, men en smule mælk giver kaffen ekstra mums smag), hvis jeg er den heldige vinder vil jeg kræse om min kæreste med ny blendet kaffe til den store guld medalje 🙂
Hilsen Josephine
Stine Jensen skriver
Jeg elsker en latte, min morgen er bare ikke det samme uden en god kop.
Jeg ville dele bønnerne og bogen med min søde mor, som netop har anskaffet sig en espresso maskine.
Marianne Rosendal skriver
Uden tvivl foretrækker jeg at drikke kaffe i Jægersborggade eller Torvehallerne. Sidstnævnte sted kan man følge med i den næsten meditative tilstand, kaffen brygges under. Også en smule sexet!
Hvis jeg vinder, vil jeg dog investere i lidt af jeres udstyr, og så vil jeg brygge underskøn kaffe til mine Mad Men søndage i det nye år, hvor jeg sammen med gode veninder skal hygge med sæson 5.
Godt nytår med masser af spændende kaffe.
Rikke skriver
Foretrækker min kaffe med mælk, gerne varm (mælken)
Vil give gaven til en god ven jeg har som går op i kaffe og smag, men som desværre er lidt for nærig, og derfor byder sig selv at drikke halvdårlig kaffe.
Camilla skriver
Jeg elsker en god espresso. Lavet godt og med en god bønne, er det den perfekte afslutning på et måltid.
Desværre har mit køkken ikke plads til en espressomaskine, så derfor er stempelkanden min yndling derhjemme. Jeg elsker at prøve forskellige bønner men har endnu ikke fundet den helt perfekte, så måske denne pakke kunne hjælpe mig. Bogen kunne i hvert fald gøre mig klogere. 🙂
Camilla skriver
Jeg er ikke så pjattet med helt sort kaffe, men en god gang latte siger jeg aldrig nej til 🙂
Tine skriver
Jeg skal til Bruxelles med min kære veninde, som jeg ikke ser særligt ofte, lige om lidt. Jeg ville derfor tage den skønne kaffe med ned til den lejlighed vi skal leje, så vi kan starte hver dag med at sidde i vindeskarmen og hygge længe imens vi nyder udsigten over Bruxelles og den gode kaffe…og det gode selskab.
Og bogen ville jeg selv beholde for at udvide min egen kaffeviden – senere låne den ud 🙂
Emilie skriver
Hvis jeg vinder, skal præmien gå til min søster. Hun elsker en god kop kaffe, men har som studerende ikke altid det største økonomiske overskud. Derfor tænker jeg, at en forkælelsespakke som denne vil falde på et tørt sted.
Desuden har hun fødselsdag i januar, så det kunne ikke passe bedre 😉
anna skriver
hmm alle slags kaffer er gode!!!! men iskaffe på en varm sommerdag er at foretrække 😀 jeg ville forærer min søde gravide søster bogen, da hun er så dygtig til at lave god kaffe og det var hende der lærte mig at drikke kaffe
Louise skriver
Jeg drikker alle former for kaffe, men jeg elsker espresso ice blend eller en dejlig varm kaffe toppet med amaretto eller en god sirup med smag af hasselnød 🙂
Reza Ismaili skriver
Jeg drikker min kaffe med mælk i. Er nemlig lige begyndt at drikke kafee. 🙂
Kommer fra Iran hvor vi drikker mest te, men er vild med kaffe siden jeg begyndt til at drikke kaffe 🙂
Monica skriver
Jeg kan bedst lide min kaffe med lidt peppermynte sirup i. Jeg har tænkt mig at dele kaffen med min mor.
TineLee skriver
Jeg har selv ønsket mig bogen i julegave, men desværre havde julemanden glemt at ha den med til mig 😉 Derfor vil jeg beholde den og kaffen selv og så vil jeg bruge den på ar blive bedre til at lave en god kop kaffe til venner og familie på min Rancilio Silvia 🙂
Helle Kjær skriver
Hej Anne,
For tiden er jeg vild med Caffe Latte, hvor mælken runder kaffens smag. Jeg drikker alt slags kaffe og min favoritdrik skifter hele tiden. Jeg elsker nye smage og vil supergerne smage de spændende kaffer som du viser her, og læse bogen hvor jeg kan lære mere om kaffens univers – uuhhhhmmmm.
Dagen kan ikke starte uden en kop kaffe og jeg har for nyligt anskaffet mig en lille espressomaskine.
Lise skriver
Jeg elsker min kaffe cremet og med mælk og min mand er så sød, at han laver kaffe til mig på espressomaskinen når jeg ønsker det – så han skulle have den fine bog, hvis jeg vandt 🙂
Pia Grunnet Lauritzen skriver
Sikken en fin præmie. Den ville gøre STOR glæde her i vores lille hjem. Min mand og jeg er vidt forskellige i kaffesmag, han er til sort stærk og meget varm kaffe, jeg er til mælkekaffe, mild og lunken.
Det ville være godt at udfordre hinanden på smag.
Godt nytår.
Hilsen pia
Katrine Frisgaard Gunnersen skriver
Jeg kan bedst min kaffe med to stykker 70% chokolade og en klat skummet mælk.
Ina skriver
Her i huset drikkes latte med soyamælk, da vi ikke tåler mælkeprodukter særligt godt. Det kan være en udfordring at finde kaffe, der fungerer med soyamælk og meget svært at gå i byen for at drikke kaffe. Enten laver cafeerne kun kaffe med mælk, de insisterer på at man ikke kan lave “soyakaffe” uden at det skiller eller de laver bare så lidt af slagsen, at de ikke har rutinen til at få det til at lykkes. Nye kaffeblandinger er derfor altid velkomne til hjemmebrygningen.
Christina skriver
Jeg har fået et helt særligt forhold til kaffe efter jeg har været håndplukker på en kaffefarm i Nicaragua.
Det var kaffe af fineste kvalitet, så derfor skulle den plukkes med hånden og ikke maskinelt.
Mit håndelag for kaffeplukning kom aldrig på niveau med de indfødte begyndere. Heldigvis havde jeg lidt lommepenge med hjemmefra, ellers havde jeg sultet en måned.
Da jeg ankom til Nicaragua drak jeg IKKE kaffe, men det var slet ikke til at komme uden om, og jeg fik det lært i løbet af de første par dage.
Der over drak jeg den sort, og så kunne jeg godt lide den kold.
Tilbage i Danmark fik jeg smag for de uanede variationer, som serveres. Dog må der ikke være tilsat for meget ”kunstigt” smagsstof i form af sirup. Min foretrukne er white coffee med ¼ mælk.
Elisabeth skriver
Sikke en dejlig præmie 🙂 smagte første gang kaffen fra The Coffee Collective i Torvehallerne i Kbh. og er specielt glad for kaffen fra Kenya – den er mild og ren i smagen. Hvis jeg vinder den dejlige præmie vil jeg dele kaffen med familien og bogen skal min datter som også elsker god kaffe have 🙂 Godt nytår!
A-G.Lyngsø skriver
Jeg foretrækker en kop kaffe om aften med en god sherry til eller et glas baliy til.
Katrine skriver
Jeg er meget glad for kaffe, især den fra The Coffee Collective. På café om eftermiddagen foretrækker jeg machiatto, espresso med en lille smule skummet mælk. Jeg drømmer om en espresso maskine, men indtil videre nyder jeg stemplekaffe derhjemme, om morgnen helst med et skvæt (skummet) sødemælk. Det var faktisk først da jeg smagte “Finca vista hermosa” fra The Coffee Collective at jeg prøvede at droppe mælken i kaffen, den smager så godt og er slet ikke bitter!
Karina skriver
Kaffe kan bare noget 🙂 Jeg ville dele en god kop kaffe med min familie og venner.
Rikke skriver
Sikke en lækker gave…. Hvis jeg sku´være heldig, ville jeg straks give gaven videre til min kære mand. Han kunne godt trænge til en kaffeoplevelse, som rækker ud over merrild 104…. Nok skal der lidt overtalelse til, men det klare jeg nok. God dag til dig, Anne.
Cathrine Andersen skriver
Jeg elsker Caffe Latte – med dobbelt espresso! Det er næsten altid et hit :).
Disse kaffer lyder spændende. Dem vil jeg mægtig gerne smage!
Sofie Riis skriver
Jeg er helt tosset med kaffe – i hvert fald når det er god kaffe.
Min kæreste og jeg kastede os sidste år ud i lidt af en investering. I julegave gav vi hinanden den bedste fuldautomatiske espressomaskine fra Siemens, men automatisk mælkeskummer osv. Ikke et øjeblik har vi fortrudt det! Derfor starter hver morgen med en dejlig kop friskbrygget cappuccino, brygget med gode kaffebønner selvfølgelig, og allerhelst med Arlas “latte art” mælk – så får kaffen det helt perfekte skum.. Mmm! 🙂
Godt nytår til dig! Knus
Anni skriver
Coffee Collective. Ommenum! Da jeg for et par år siden, var i Bouquete(hvor en af de bedste Geisha bønner dyrkes) i Panama for at vandre, mødte jeg på en bjergskråning en kaffebonde, som introducerede mig til kaffens forunderlige verden. Og lige siden er turen ofte gået forbi kaffekollektivet, for det er skønt at dele passionen og lære lidt.
Når det er sagt, vil jeg forære bogen til min ven Niels, fordi han ikke blot sætter pris på god kaffe, men også fordi vores daglige kaffepauser bliver længere fordi der ikke er noget som en stor kop sort velbrygget kaffe der får snakketøjet igang. Vores fælles kaffe-opsparings-kasse altid er tom og hans favorit kaffe er Finca Vista Hermosa, så hvis jeg vinder vil jeg overraske ham med en ren filter hermosa – og et par af de andre til smagssammenligning og orgasme-i-mund kaffepause på han fødselsdag i slutningen af januar.
Godt nytår!
Ellen skriver
Hvor er det bare en sød tanke med denne konkurrence 🙂 Kaffe skal tilberedes med nydelse og gerne med en smule lun øko fløde i og til særlige lejligheder nyder jeg den gerne med lidt god revet Valhrona chocolade over. Min kære mor drikker gerne en kop kaffe, og jeg vil gerne give denne gave til hende som tak for vores gode snakke omkring bordet … med en kop kaffe.
Anne-Betzy L. Falshøj skriver
Hej Anne.
Jeg er rigtig dårlig til at lave kaffe. OG det er bare så træls når vi har gæster og jeg sidder der og ville ønske jeg kunne forkæle med kaffe der bare får folk til at læne sig tilbage og nyde.
Jeg vil derfor beholde bogen selv og lære, lære, lære. Og så vil jeg bagefter dele kaffen med familie og venner og forhåbentlig give dem en kaffeoplevelse udover det sædvanlige.
Rigtig godt nytår.
Med venlig hilsen
Betzy
Anne skriver
Jeg har ikke fået lært at drikke kaffe endnu – men mine forældre er derimod utrolig gode til det. Måske har det noget at gøre med, at de begge er skolelærere? 😉
Jeg ville ihvertfald elske at kunne forære de travle folk en god omgang kaffe af fantastisk kvalitet – det fortjener de :-D.
Martin L skriver
Hej Anne – det var da en meget lækker gave og en meget fin blog!
Min kaffe nydes og tilberedes på mange forskellige måder. Jeg elsker en god espresso, vil ikke undvære min weekend caffé latte og har fået øjnene op for kaffe brygget med Hario V60, som giver fantastiske smagsoplevelser.
Hvis jeg var så heldig at vinde gaven, skulle kaffen brygges på Hario V60, AeroPress og espressomaskinen og så skulle smagforskelle vurderes sammen med venner og familie.
Godt nytår til dig 😉
Sofie skriver
Her om vinteren er der ikke noget bedre end en varm kop kaffe med lidt mælk i, men om sommeren når det er smeltende varmt så er jeg klart mere til iskaffe uden sukker 😀
Sandra skriver
Jeg kan godt lide kaffe, gerne med en lille slat mælk. Men i en fortravlet hverdag bliver det mest til en hurtigt kop nescafé… Det ville jeg gerne lave om på : )
MVH
Sandra
Helene skriver
Jeg er først så småt begyndt rigtigt at sætte pris på og interessere mig for kaffe. Så jeg ønskede mig en stempelkande i julegave for ligesom at skubbe min interesse i gang.
Jeg fik fire stempelkander, to kaffekværne og en mælkeskummer. Men jeg ved stadig lige lidt om kaffe og har lige lidt at bruge mit nye udstyr på. Måske jeg er heldig? 🙂
Kristine skriver
Der er sort kaffe, italiensk kaffe, tordenkaffe, kogekaffe, jordmoderkaffe og mange mange flere. Bedst kan jeg lide morgenkaffe – og helst på sengen, serveret af min skønne kæreste.
Mai skriver
Kaffe med kold mælk eller cappuccino. Mælkegris. På nær når graviditeten overtager. Så smager al kaffe plus’lig af lort. Megaæv!