I weekenden fejrede vi min søde mors fødselsdag. Mine forældre var hjemme fra Indien, og de inviterede på en lækker fiske- og skaldyrsfrokost på selve fødselsdagen. Vi skulle også have dessert, og jeg var så fræk at bede fødselaren om at lave et eksperiment for mig. Jeg har nemlig længe drømt om at forene to favoritter – chokoladeballaden og tiramisuen, derfor gav jeg min mor instrukserne, og voilà så kreerede hun den.
Chokoladeballaden à la tiramisu var et hit! Kombinationen af den chokoladerige og saftige ballade forenet med kaffe og rom toppet med fløjlsblød tiramisu og aromatisk kakao var en fryd for min gane. Tiramisu-cremen er ret blød, som det også fremgår af billederne, men det er jeg vild med. Hvis man ønsker en mere fast konsistens, kan man jo eksperimentere med husblas.
Chokoladeballaden:
200 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66% fra Valrhona
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) foret med bagepapir i 25 min (eller deromkring) ved 180 grader varmluft. Lad den køle af i 15 minutter. Prik lidt huller i balladen med en strikkepind .
Til pensling:
1/2 dl stærk kaffe, afkølet
1 spsk rom (Amaretto, Kahlua eller andet kan også bruges)
Bland kaffe og rom sammen og pensl blandingen på chokoladeballaden. Køl chokoladeballaden helt af og opbevar den på køl natten over.
Tiramisu-cremen:
3 æg, delt i blommer og hvider
30 g hjemmelavet vanillesukker (eller 30 g sukker og korn af en 1/4 vanillestang)
250 g mascarpone
Pisk æggeblommer lyse og luftige med vanillesukker. Tilsæt mascarponen og pisk massen homogen. Pisk endelig ikke for meget. Pisk æggehviderne stive i en anden skål og vend dem i mascarponecremen. Hæld tiramisu-cremen oven på chokoladeballaden og lad den stå på køl og sætte sig i 3-4 timer.
Inden servering drys da kagen med kakaopulver, gerne kakaopulver fra Valrhona.
Rigtog god fornøjelse 🙂
Mette // Polaroid my Place skriver
Fååårk, det lyder som den bedste og mest lækre kombinationen som man overhovedet kan forestille sig. Den vil jeg glæde mig til at prøve af næste gang jeg skal have gæster!!
Ha’ en skøn weekend.
KH.
Pia L. Hansen skriver
Øj, den lyder bare lækker – selvom jeg nok vil prøve at udelade kaffen eller prøve med chaite, som jeg så en tiramisu med et sted her i blogland (kan nemlig ikke lide kaffe). Kh Pia
Line skriver
Det lyder fantastisk!! Mmmm! Den vil jeg gjerne smage! Jeg er saa glad for aa hoere at dere hadde en deilig foedselsdag for din mor! 🙂 Jeg savner henne meget.
Ha en super weekend!
KNUS
Mette Flindt skriver
HVORFOR har jeg dog ikke selv tænkt på det før – det er jo de to bedste ting i verden!
Anne du er et chokolade-geni
A+K/VenterPaaVin skriver
Wauw, er sikker på den er liiiige mig 😀 Mere en originalen faktisk – alle desserter med kaffe, er bare så godt.
– Anne
Ravfood skriver
Tak for en virkelig dejlig opskrift. Det er en lækker og intens chokoladekage. Jeg til satte Kahlua og instant espresso til kagedejen, hvilket fungerede rigtig godt. Vi fik et stykke af kagen på en desserttallerken sammen med en kugle god vaniljeis på rabarberkompot og friske jordbær. Super lækkert 🙂
Ditte skriver
Hvor mange mennesker er opskriften beregnet til?
Nina skriver
Den vil jeg prøve, men kan man bage kagen dagen inden, tror du? Jeg vil også gerne vide hvor mange opskriften er beregnet til…
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
TAK for en dejlig kommentar – glæd dig, ja 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Pia,
Det lyder som en rigtig god idé 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Line
Den smagte fantastisk 🙂
Hvordan går det hos dig?
Mange kram
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette
Wauw sikke et kompliment 🙂
Du er sød!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne
Hehe den smager i hvert fald godt 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ravfood
Det glæder mig meget at høre 🙂
Uhm.. det lyder lækkert altså!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Ditte
Ca. 8-12 personer, alt efter hvor meget dessert de kan spise 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nina
Ca. 8-12 personer, alt efter hvor meget dessert de kan spise 😉
Kh Anne
Ditte skriver
Mums den smagte rigtig godt – har selvfølgelig prøvet den 🙂
Anna-sofie skriver
Så dig lige i tv’et i den reklame 🙂 Godt gjort. 🙂
Maja skriver
Kære Anne
Hvor ser den bare lækker ud! Nu har min familie snart smagt din chokoladeballade så mange gange (mon jeg er blevet afhængig?), så de skal da helst sikkert også prøve denne 😉
Jeg tror jeg vil prøve den til min fødselsdag!
Forresten; jeg skal jo holde “dobbelt” fødselsdag, den ene familie om morgenen, og den anden om aftenen. Hvad vil du foreslå af søde sager, måske af kage, man kan servere til morgenbrød og kaffe? 🙂
Karen Thulesen skriver
Blev kagemester på arbejde i dag med kagen – mums den er lækker og nem at lave. Tak for en skøn opskrift.
Christina skriver
Kan bruge købe-vanillesukker, og er det så stadig 30g?
Anne au Chocolat skriver
Kære Christina
Jeg ville nok bruge halvt almindelig sukker og halvt købev vanillesukker så 🙂
Kh Anne
Nanna skriver
Kære Anne.
Jeg har tænkt på at lave en dobbelt portion af chokoladeballaden med tiramisu.
Hvor meget ekstra tid tror du at den skal have i ovnen?
Hvordan plejer du at mærke om den er færdig?
Kh. Nanna
Susanne Birk skriver
ser altså bare super lækkert ud!!!!!! den må jeg prøve at lave i weekenden.. elsker tiramisu :))))
Amanda skriver
hej Anne!
Lavede den kage igår – NOGET gik galt?! chokoladeballaden var SÅ lækker (best i have EVER tried), men tiramisu-toppingen blev fuldstændig flydende? Kan virkelig ikke komme i tanke om hvad jeg kunne have gjort galt: æggehvider helt stive; tjek, vendt forsigtigt i luftig æggesnaps; tjek. Den smagte stadig VILDT godt, og det er derfor jeg skriver. jeg kunne nemlig vildt godt tænke mig at lave den igen- altså helt rigtigt!
håber at høre fra dig. Du har den mest fantastiske blog!
/Amanda
Yasmin E. skriver
Jeg forsøgte at lave toppingen (dobbelt portion) med 400 gram philadelphia ost (den originale FEDE, ikke low fat versionen), og en af de store skyr med vanilje, fordi de ikke havde mascarpone hvor jeg handlede. Derudover brugte jeg selvfølgelig stadig en smule vaniljesukker (hjemmelavet), og æg.
Det virkede faktisk super godt! Jeg har endnu ikke prøvet med mascarponen, så jeg kan ikke sige om det er bedre, eller hvordan det er i forhold til, men det var i hvert fald super lækkert. Hele kagen blev afsat, til mindste lille krumme!
OBS!
Afhængig af hvilken form man bager kagen i, så er det ikke sikkert at al cremen kan komme på, da det giver en del mere, når man bruge (tror jeg) 400 ml skyr også. Men sørg for at lave det i en ekstra høj form hvis man laver dobbelt portionen i hvert fald hvis muligt, og ellers så bare gem cremen i køleren og server den sammen med, så kan folk selv tage ekstra!
Laura skriver
Hvor ser det lækkert ud.
Jeg skal lave kagen til en familiefødselsdag snart, og jeg kunne godt tænke mig at lave kagen med en mindre flydende creme på toppen. Kan du Anne, eller andre som følger med herinde, mon forklare mig hvordan jeg skal eksperimentere med husblas, når cremen ikke varmes op?
Og gør det mon noget for konsistensen på cremen, om den er lavet med pasteuriserede æg eller “alm” æg?
Håber meget på et svar, så jeg kan lave denne opskrift.
De bedste hilsner Laura
Camilla skriver
hej anne. hvor ser den lækker ud! jeg har samme spørgsmål som Laura? hvordan ville du tilføje husblas når den ikke skal varmes op? 🙂
Josephine Kring skriver
Hvis man ikke har varmeluft ovn – hvor mange grader skal den så stå på?