I sidste uge var jeg et smut forbi Karamelleriet i Jægersborggade i København, som laver alverdens lækre flødekarameller og fudge. Jeg fik en længere snak med karamelmageren og kom i den forbindelse til at tænke på de karameller, jeg plejer at lave. Karamellerne er også super lækre og bløde og chewy, og opskriften er enkel, da den ikke kræver ikke sukkertermometer for at lykkes. Det eneste svære er at vente på, at karamelmassen stivner på køl, inden man kan skære den ud til små karameller – og smage dem.
Opskriften er:
1 dåse kondenseret mælk, ca. 395 g
120 g smør
2 spsk honning
150 g rørsukker
(hakkede smuttede mandler, rosiner, peanuts, pistacienødder, you name it..)
Smelt alle ingredienserne langsomt sammen i en gryde over svag varme, indtil sukkeret er opløst. Her skal røres konstant. Skru derefter op for varmen og bliv ved med konstant at røre i 10-15 min, indtil karamelmassen har fået en mørkere farve. Tilsæt nu fyld efter lyst. Hæld massen ned i en firkantet form foret med bagepapir og køl ned. Skal i køleskabet mindst 4 timer, inden man kan skære karamellerne ud.
Her efter kan man jo vælge at overtrække dem med chokolade. Jeg hakker dem også nogle gange og bruger dem sammen med hjemmelavet vanilleis og chokolade som her på billedet:
Julie skriver
Hej Anne
Jeg har før prøvet denne opskrift, men massen blev simpelthen for grynet og fik slet ikke den fine karamelfarve, som på dit billede. Så jeg vil gerne vide om man skal koge dåsen inden man koger massen sammen med de andre ingredienser? 🙂
Mvh
Julie
Laila Andersen skriver
Hej Laila
Jette skriver
Hej Anne
har lavet dine lækre karameller med et super godt resultat 😀 meeen her i huset synes vi dog at de er ALT for søde, kan jeg uden problemer tilsætte væsentligt mindre sukker uden at resultatet bliver dårligere ?
Spisesteder-Odense.dk skriver
Mmmmmm de ser virkelig lækre ud, og har en dåse kondenseret mælk som skal bruges.. så nu vil jeg smutte ud og købe de resterende ingredienser, og afprøve denne opskrift..
Håber de bliver lige så lækre som de ser ud, og ikke bliver for hårde (eller knasende) som jeg nogle gange synes hjemmelavede karameller kan blive..
God søndag.. 🙂
Majbrit Smed Hansen skriver
Hej Anne. Mine karameller stod i fryseren natten over og er fortsat meget bløde og svære at skære ud – hvad tænker du, at jeg har gjort forkert?
Anne au Chocolat skriver
Kære Majbrit,
Hmm, de har nok ikke fået helt længe nok på komfuret. Men hvad med at bruge dem til lun karamelsovs til is eller på chokoladekage? 🙂
Nanna skriver
Tusinde tak for denne fantastiske opskrift. Lavede dem i går og de er helt vildt gode.?
Anne au Chocolat skriver
Kære Nanna,
Det glæder mig at høre 🙂 Selv tak!
Kh Anne
Pia skriver
Hej Anne,
Jeg har prøvet at lave karamel til Toffee I mikroovn, har ikke noget sukker termometer.
Jeg arbejder tit med kondenseret mælk, vil din opskrift egne sig til Toffee tror du?
Mange julehilsner Pia ??
Anne au Chocolat skriver
Kære Pia,
Ja det tror jeg godt! 🙂
Kh Anne
Katja Brønd skriver
Jeg har lavet disse karameller mange gange efterhånden.. De er også gode med lidt salt i.
Er faldet over kondenserer mælk med forskellige smage (kaffe, jordbær, tiramisu og chokolade) som jeg vil prøve om fungerer til karamellerne.. 😊
Pernille skriver
Hej Anne.
Vil man kunne bruge dulce de leche i stedet for kondenseret mælk? Og hvordan med sikkermængden i så fald, vil du tro?
Bedste hilsner,
Pernille.
Ane Bøiehøj skriver
Hej, kan man gøre noget, så de bliver mere hårde?
De smager ellers super godt 😋
Mvh Ane
Ane skriver
Hej,
Jeg har lavet karameller én gang med kondenseret mælk fra en dåse og 2 gange med hjemmelavet kondenseret mælk. Da jeg lavede med kond. mælk fra dåse blev de gode.
De to gange hvor jeg har brugt hj.l. kond. mælk er karamellerne enten blevet alt for flydende eller alt for hårde. Er der nogen der ved om det er fordi, at det er bedst at bruge kond. mælk fra dåse?
Mvh Ane