For ikke så længe siden fik jeg lov til at teste Microplanes chokoladerivejern, og det gjorde jeg, da jeg rev Caraïbe ud over disse bananpandekager. Det var et stort hit, og jeg kan fortælle jer, at jeg siden hen har revet chokolade ud over mange ting. Også min morgenmad.
Jeg er en heldig pige, og jeg har fået lov til at teste endnu et af Microplanes rivejern. Denne gang et ekstra groft rivejern. Som I kan se på billederne, brugte jeg det til at rive koldt smør til min lakridsmørdej. Det var Stephanie fra Hamonoya, som tippede mig om, at dette rivejern skulle være ekstra egnet til mørdej, som man jo som bekendt ikke må arbejde med for længe. Mørdej skal altid blot samles og så på køl inden udrulning for, at den bliver rigtig sprød, når man bager den. Det er i hvert fald min erfaring.
Jeg var lykkelig, da jeg erfarede, hvor godt og yderst hurtigt det kolde smør i Microplane-revet-tilstand blandede sig med melet. Vældig smart! Jeg rev smørret på en tallerken for at demonstrere det visuelt (det ligner næsten revet ost) for jer, men næste gang har jeg tænkt mig at rive smørret direkte ned i melet i min Kitchen Aid-røreskål.
Ideen til disse små lakridstærter opstod, da jeg forleden pludselig tænkte lakrids, bær og mælkechokolade. Jeg tænker tit noget lignende – altså jeg tænker tit i kager. Det er jo ikke ligefrem bær-sæson, men jeg havde en pose blandet øko-bær liggende i fryseren, og så syltede jeg nogle af dem med sukker og vanille. Jeg kan nemlig godt lide smagen af vanille sammen med lakrids. Til lakridsmørdejen brugte jeg lakridspulver fra svenske Lakritsfabriken, som er det mest aromatiske og velsmagende lakridspulver, jeg længe har smagt! Og så står dåsen i øvrigt på min kommode i stuen, da jeg synes, at den er noget så fin at kigge på. Mellem den bagte sprøde lakridsmørdej og de syltede bær kom jeg en skefuld skyr, hvis cremede friskhed går godt til det meste. Ovenpå bærrene rev jeg mælkechokoladen Jivara fra Valrhona. Ser I, jeg er nemlig også vild med lakrids-mælkechokolade-kombinationen : )
Til 8 små lakridstærter brugte jeg:
Mørdej:
150 g mel
75 g smør, revet på Microplane rivejern
40 g sukker
8 g lakridspulver
1/4 dl koldt vand
Rør mel, smør, sukker og lakridspulver sammen i røremaskinen og saml med det kolde vand. Lad dejen hvile på køl i en halv times tid.
Rul dejen ud i ca. 5 mms tykkelse og udstik (jeg brugte en udstikker på 10 cm i diameter) dejen, som så trykkes ned i individuelle tærteforme. Prik i dejen med en gaffel og bag de små tærtebunde, til de er gyldne ved 190 grader (det tager ca. 15-20 minutter). Blindbag dem eventuelt lidt først.
Syltede bær:
150 g blandede bær
75 g sukker
1 vanillestang, tømt for korn
Kog bær, sukker, vanillekorn og stang sammen i en gryde i et par minutter. Hæld de syltede bær på et glas og skru låget på, mens glasset stadig er varmt.
Anret tærterne med skyr i bunden, de afkølede syltede bær og så revet mælkechokolade på toppen.
I kan tro, at tærterne smager dejligt med kaffe til.
Maiken/Dronningemad skriver
Hvor er de flotte, Anne! Mega smart med rivejernet og smørret – det må jeg huske 🙂
Mvh Maiken
Piskeriset skriver
Det der er jo madporno… 😀
Skønne billeder – og god idé med at rive smørret til mørdej. Det tip havde jeg helt glemt!
Rikke skriver
Hvor kan man købe rivejernet og lakridspulveret, og hvad koster det? Det MÅ jeg bare have 🙂
Sofie skriver
Hej Anne
Det ser simpelthen så lækkert ud. Kan man også bruge lakridssirup fra Johan Bülow?
Kh Sofie
Benedikte Capion skriver
Anne, altså, mine tænder løber fuldstændig i vand og bliver helt lækkersulten nu!
Anne au Chocolat skriver
Kære Majken
Tusind tak! Ja, det er et vældig smart tip! Jeg kommer aldrig mere til at lave en mørdej uden at rive smørret først 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Hahah ja, det kan da være noget om. Godt at jeg var med til at minde dig om det fabelagtige rive-smør-tip!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke
Du får lige en mail senere med detaljer om pris og butikker 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofie
Umiddelbart vil jeg ikke råde dig til at putte siruppen i mørdejen, men jeg har aldrig prøvet det så jeg har ingen idé om det kunne fungere. Dog ville jeg rent intuitivt fjerne noget af vandet så, det siruppen jo i sig selv udgør en væske, omend en tyktflydende en af slagsen.
Prøv dig frem og meld endelig tilbage 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Benedikte
TUSIND tak 🙂
Jeg får også lyst til at spise en af dem igen her til morgen. Hehe!
Kh Anne
Mette Marie Jordansen skriver
Nøj det ser lækkert ud. Jeg er gået helt lakrids-amok den seneste tid, så jeg må vildt hellere også afprøve denne her:)
lulu kaalund skriver
Smart med at rive smør! Det har jeg aldrig tænkt på. Havde lidt problemer med min tarte tatin i sidste uge. Men det nok mere min gas-ovns skyld.
Anne au Chocolat skriver
Kære Lulu
Jeg er sikker på, at det er ovnens skyld, da jeg har stor tiltro til dine bageevner!
Håber snart at vi ses 🙂
Kh Anne
Anne ryborg skriver
Hejsa jeg kunne også godt bruge en adresse på der hvor du har købt pulveret
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke og Anne
Microplane rivejernet koster 219,- i vejledende udsalgspris, og kan bla. købes i de fleste Inspiration, Bahne samt kop og kande butikker 🙂
Mht. lakridspulveret, så kan det købes i udvalgte specialforretninger! Hvis I ringer til Chokolade Compagniet på 38111211, kan I få oplyst den nærmeste adresse. Men hvis I skriver en mail til mig, om hvor I bor, skal jeg nok finde ud af det til jer!
Kh Anne