E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Æltefrie koldhævede boller

18. april 2020 af Anne au Chocolat 11 kommentarer

Æltefri boller, inspireret af brøddygtigste Cathrine Brandt, helt uden lang tid på en røremaskine. Det er altså et hit herhjemme, når man (læs: mine tre drenge) ikke altid gider høre på røremaskinen galopere afsted.

Bollerne er skønt luftige, sprøde udenpå og virkelig bløde indeni. Sesamfrøene giver bollerne en ekstra aromatisk smag uden at være overdøvende.

Vi nød dem på morgenbordet i dag!

Jeg har nemmest ved at arbejde med sådanne fugtige bolledeje ved at hælde dejen ud på køkkenbordet og hakke den ud og forme til boller med dejskraberen/dejhakkeren.

Æltefrie koldhævede boller
10 stk

500 g koldt vand
8 g gær
10 g sukker
100 g ølandshvedemel (eller fx. Manitoba)
400 g hvedemel
10 g salt
50 g finvalsede havregryn
50 g sesamfrø (eller solsikkekerner og hørfrø)

Ekstra sesam og havregryn til toppen.

Kom vand i en skål eller plastikbøtte med rigelig plads. Smuldr gær ud i vandet, tilsæt sukker og rør rundt med en ske, til det er opløst. Rør de øvrige ingredienser i til en ensartet bolledej. Dæk skålen med film eller bøtte med låg, og lad den stå på køkkenbordet i en 1 time. Stil den derefter i køleskabet natten over (min dej var på køl i 12 timer).
Hæld dejen ud på køkkenbordet, og lad den ligge der og stuetemperere, mens ovnen varmer op. Varm ovnen til 230 grader varmluft med en bageplade i. Hak dejen ud til boller med en dejskraber/dejhakker. Dyp gerne dejskraberen i lidt vand, mellem bollerne hakkes ud. Så sidder dejen ikke fast til dejskraberen. Kom bollerne over på bagepapir på en metalplade/skærebræt og drys bollerne med sesam og havregryn. Tag den varme plade ud af ovnen og træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade. Stil straks bagepladen i ovnen igen. Smid en kop vand i bunden af ovnen (eller hæld kogende vand på en bageplade og placer den på et par riller under bagepladen med bollerne) samtidig med at bollerne kommer i ovnen. Bag i ca. 12-14 minutter. Jeg bager én plade ad gangen – to plader i alt.

PS:
De sidste par gange, jeg har bagt bollerne her, har jeg tilsat 25 g sesam og 25 g hørfrø til dejen i stedet for kun sesam. Og jeg har også drysset med blå birkes på toppen, som kan ses på billedet nedenfor. Bollerne kan også sagtens bages bare med hvedemel – og man kan fx. bage med 400 g hvedemel og 100 g rugmel også. Der er mange muligheder:)

PPS:
Note 1. januar 2021: Jeg bager dem oftest med solsikkekerner og hørfrø nu.

Skrevet i: Brød og boller

Previous Post: « Ølandshvedevafler med creme fraiche og kardemomme
Next Post: Rabarbertærte med frangipane »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Annette skriver

    3. maj 2020 kl. 10:58

    Hej 🙂 Skal 50 gr havregryn og 50 gr sesam blandes i dejen eller er det til at drysse ovenpå….

  2. Anne au Chocolat skriver

    3. maj 2020 kl. 12:00

    Kære Annette,
    Det skal i dejen.
    Og så skal der drysses yderligere ovenpå 🙂
    Jeg er begyndte at komme 50 g havregryn, 25 g sesam og 25 g hørfrø i dejen og så også drysse blå birkes ovenpå. Kæmpe hit også 🙂

  3. Katrine skriver

    2. januar 2021 kl. 23:11

    Hej Anne
    Jeg synes min dej er meget våd. Skal den være det?
    Mvh. Katrine

  4. Anne au Chocolat skriver

    7. januar 2021 kl. 12:11

    Kære Katrine
    Ja det skal den være 🙂

  5. Isa skriver

    20. februar 2021 kl. 13:38

    Først… tak for mange gode opskrifter😊

    Kan man evt rive gulerod i bolledejen, eller bliver det for vådt?

  6. Maja skriver

    22. februar 2021 kl. 10:56

    Kan man bruge rugmel istedet for ølandshvedemel? 🙂

  7. Anne au Chocolat skriver

    28. februar 2021 kl. 21:59

    Kære Maja
    Ja det kan du tro! Det giver en lidt mere kompakt (og mættende) krumme 🙂

  8. Anne au Chocolat skriver

    28. februar 2021 kl. 21:59

    Kære Isa,
    Ja det kan man godt! Og mange tak 🙂

  9. Susanne skriver

    11. marts 2021 kl. 12:16

    Jeg har bagt disse boller et par gange syntes dog at dejen er meget våd så tør slet ikke hælde den ud på bordet men tager den over på bagepladen med 2 skeer. Et spørgsmål, hvis jeg vil lave et brød, hvordan gør jeg så? Hælder dejen over i en smurt form når den har hævet eller hvad? Hilsen Susanne

  10. Julie skriver

    17. marts 2021 kl. 10:17

    Hej,
    kan man lave dem på selve dagen, hvis man har glemt at sætte dejen over? hvor meget gær skal så i og hvor lang tid skal den hæve?

  11. Anne au Chocolat skriver

    21. marts 2021 kl. 11:27

    Kære Julie,
    Det tror jeg sagtens, men jeg har ikke selv prøvet, så du må forsøge dig frem 🙂
    Venligst Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogen Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogensinde før prøver at leve i nuet, glæder jeg mig over, at der kun er fire måneder til sommer og jordbær fra haven✌🏻🌞🍓
Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap