REDIGERET: Prøv denne opskrift i stedet. Den er endnu bedre, hvis I spørger mig:)
Lækre, lune fastelavnsboller er bare vanvittigt hyggelige og noget så fantastiske at sætte tænderne i. Vi nød en nybagt fastelavnsbolle i tirsdags om eftermiddagen sammen med en kop kaffe – og så var lykken gjort.
Jeg er super tilfreds og ret stolt af denne opskrift, som byder på den dejligste bløde bolle med en snert af kardemomme og et fabelagtigt fyld af både remonce og vaniljeprikket creme.
Bollerne vakte også stor glæde, da min mand serverede dem for sin drenge-madklub samme aften. Da Kaj og jeg kom hjem fra middag hos min svigermor, var der kun én fastelavnsbolle tilbage.
De skal jo også helst spises samme dag <3
Fastelavnsboller
16 stk
Dej:
120 g smør
175 ml mælk
35 g gær
2 æg
1 tsk salt
30 g sukker
1/2 tsk stødt kardemomme
500-600 g mel
Remonce:
50 g blødt smør
50 g sukker
50 marcipan, revet
Vaniljecreme:
265 ml sødmælk
1 vaniljestang
22 g maizena
75 g sukker
3 æggeblommer (lav gerne marengs eller en pavlova af hviderne:))
Glasur:
Flormelis
Kakaopulver
Forslag til pynt: Pistacier, rosenblade, violsukker, hindbærpulver og hvide chokoladeperler
Dejen:
Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælk. Hæld blandingen i en skål eller gerne en røremaskine. Tilsæt gær, æg, salt, sukker og kardemomme og rør rundt. Tilsæt mel lidt efter lidt og ælt, til dejen er blank, blød og smidig – og ikke klistrer fast til fingrene. Måske skal der bruges lidt mindre mel eller måske lidt mere. Dæk skålen med et rent opvredet viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter.
Remonce:
Rør smør, sukker og marcipan sammen i en skål.
Vaniljecreme:
Bring mælken i kog sammen med halvdelen af sukkeret og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer godt sammen med resten af sukkeret, vaniljekorn og den sigtede maizena. Fjern vaniljestangen. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det godt sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld straks cremen over i en skål og køl den af.
Samling af fastelavnsbollerne:
Når dejen har hævet, vend den da ud på et meldrysset bord og rul den ud i en firkant på ca. 40 cm x 40 cm. Skær dejen ud i 16 firkanter à 10 cm x 10 cm. Læg 1 tsk remonce og 1 spsk vaniljecreme på midten af hver firkant. Fold dejens hjørner ind over fyldet og giv dejen et godt klem i samlingerne for at sikre, at fyldet ikke løber ud under bagningen. Læg boller med samlingen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad nu fastelavnsbollerne hæve et lunt sted i ca. 45-55 minutter under viskestykket.
Pensl de hævede boller med lidt mælk og bag dem i 13-15 minutter ved 200 grader varmluft, til de er flot gyldne.
Køl fastelavnsbollerne lidt af på en bagerist. Lav glasur af flormelis, kakaopulver og lidt vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasur og “krymmel” og nyd dem nybagte.
Jane Bonde skriver
Min datter fylder 1 år i februar og så er det jo oplagt at servere fastelavnsboller. Dine lyder utrolige lækre, og da jeg indtil videre har haft stor succes med alt, hvad jeg har bagt ud fra dine opskrifter vil jeg gerne lave disse. MEN jeg kan ikke nå det på selve dagen! Kan de bages dagen før eller kan de fryses?
Christina skriver
De ser virkelig lækre ud dine fastelavnsboller. Hvis man ikke har mulighed for at lave dem på dagen, er det så muligt at lave dem helt klar, men opbevare dem i køleskabet til dagen efter hvor de skal serveres og så bage dem der?
Anne au Chocolat skriver
Kære Jane,
Det lyder som den bedste ide! De kan godt laves dagen før, men du kan også lave dem længere tid i forvejen og så fryse dem ned, når de er samlet inden de skal hæve anden gang. Så skal de blot tages ud af fryseren og tø op i køleskabet i fire-fem timer og så efterhæve 1 time, inden de bages. Det er et tip, jeg i sin tid har læst hos søde Ann-Christine fra Valdemarsro 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Christine,
Ja det vil jeg mene. Så skal de nok efterhæve lidt mens ovnen varmer op 🙂
Jane Bonde skriver
Tak for svar. Jeg kan ikke risikere at cremen bliver tynd når de tør op, og dermed løber ud af bollen?
Maiken skriver
Jeg bagte dem i weekenden og de blev så fine! Jeg skulle dog helt ned op omkring 450 g. mel, men sådan er det jo med brød/bolle-opskrifter.
Desuden så kan jeg ikke lide remonce men lavede i stedet dobbelt op på creme, det er dejligt når portionen passer til mængden af dej. Jeg har så tit stået med for meget creme (ikke det værste), og ikke lige kunnet finde på at bruge det til noget. Dette er helt klart på top tre over fastelavnsboller 🙂
Astrid skriver
Hej Anne – har tænkt mig, at kaste mig ud i den her opskrift i løbet af ugen og glæde min kæreste. Hvilken slags chokoladeperler bruger du?
Anne au Chocolat skriver
Kære Maiken,
Hvor er det bare dejligt at høre <3
Tak for feedback!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Astrid,
Det lyder som en fantastisk idé! Disse chokoladeperler er fra Valrhona 🙂
Lene skriver
Hej Anne.
Ville bare lige skamrose din fastelavnsboller. Vi lavede dem i går, min lille datter og jeg. Jeg puttede en skive nougat ind sammen med fyldet i halvdelen og en lille skefuld hjemmelavet hindbærsyltetøj. Vi havde en fest da vi lavede dem og min datter elskede at putte glasur og al verdens slags krymmel på.
Det er de bedste fastelavnsboller jeg nogensinde har fået.
Tak for en fantastisk opskrift
Anne au Chocolat skriver
Kære Lene,
Tusind tak for den sødeste hilsen.
Det glæder mig så meget at høre. Sikke en hyggelig bagestund I havde.
Kh Anne
Mette skriver
Hvis du fryser dem ned – hvordan undgår du så at dejen klistrer sammen..? Altså havde tænkt at smide dem i fryseren pakket i en foliebakke eller lignende. Men er så bange for at de klistre sammen og går i smadder..
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Jeg ville fryse dem ned i en boks med god afstand i mellem bollerne.
Mette skriver
Det er præcis en opskrift som denne, jeg har ledt efter! Når jeg plejer at lave fastelavnsboller, bliver de tit mere flade i det – de smager stadig godt, men er bare ikke nær så flotte. Med fastelavnsboller kan man jo ikke spænde dejen op på samme måde som med almindelige boller. Hvad er dit trick til at få dem høje og hvælvede?
Maria Falkbøll skriver
Jeg laver disse fastelavnsboller hvert år. Det er simpelthen de bedste! Tak for dem.