Når vi går på weekend fredag eftermiddag, går jeg i køkkenet og bikser dejen til de æltefrie, koldhævede boller sammen på ingen tid. Så hviler den i time på køkkenet bordet, inden den ryger på køl natten over. Det er blevet en fast tradition, at disse himmelske og stjernesimple boller serveres hver lørdag morgen. I får opskriften igen her i en opdateret version, som jeg bager dem alleroftest.
Æltefrie koldhævede boller
10 stk
500 g koldt vand
8 g gær
10 g sukker
500 g hvedemel
10 g salt
50 g finvalsede havregryn
25 g hørfrø
25 g solsikkekerner
Blå birkes til toppen
Kom vand i en skål eller plastikbøtte med rigelig plads. Smuldr gær ud i vandet, tilsæt sukker og rør rundt med en ske, til det er opløst. Rør de øvrige ingredienser i til en ensartet bolledej. Dæk skålen med film eller bøtte med låg, og lad den stå på køkkenbordet i en 1 time. Stil den derefter i køleskabet natten over (min dej er oftest på køl i 10-14 timer).
Om morgenen: Hæld dejen ud på køkkenbordet, og lad den ligge og stuetemperere, mens ovnen varmer op – (og gerne i ca. 30-40 minutter, hvis muligt). Varm ovnen til 230 grader varmluft med en bageplade i. Hak dejen ud til boller med en dejskraber/dejhakker. Dyp gerne dejskraberen i lidt vand, mellem bollerne hakkes ud. Så sidder dejen ikke fast til dejskraberen. Kom bollerne over på bagepapir på en metalplade/skærebræt og drys bollerne med sesam og havregryn. Tag den varme plade ud af ovnen og træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade. Stil straks bagepladen i ovnen igen. Stil et lille ildfast fad med vand på en anden bageplade og placer den på et par riller under bagepladen med bollerne) samtidig med, at bollerne kommer i ovnen. Bag i ca. 12-14 minutter. Jeg bager én plade ad gangen – to plader i alt.
tina/mormormedstiletter skriver
Sikke en super opskrift!
Den snupper jeg lige til i morgen tidlig, hvor min mand har fødselsdag:-)
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina, det lyder bare skønt 🙂
Dorte søderberg Jensen skriver
Wow de er lækre.
Sprøde, men uden at skære i ganen, og super bløde og svampede, med masser af smag.
Dem får datteren med i vuggestuen i morgen til når de fejrer hendes 1 års fødselsdag 😊
Tak for endnu en dejlig opskrift 🙌
Anne au Chocolat skriver
Kære Dorte
Det lyder så dejligt 🙂 <3
Katrine skriver
Hej.
Det lyder som en super god opskrift! Bruger du bagestål til at bage bollerne, eller er det ”bare” på en almindelig bageplade? 😊
Tak for lækre opskrifter og god inspiration
Mvh Katrine
Line skriver
Hej Anne,
Disse boller ser så gode ud, så jeg lavede dejen i går aftes og bollerne her til morgen.
Dejen var meget flydende og bollerne er blevet flade + de har fået 18 minutter for at blive færdige.
Jeg havde ingen plads i køleskabet og lod dem derfor hæve på køkkenbordet. Er det mon det, der har så afgørende betydning for konsistensen? Eller har du et andet bud på, hvor det er gået galt for mig?
Jeg vil nemlig gerne lave dem igen, da de trods udseendet smager godt!
Vh. Line
Anne au Chocolat skriver
Kære Line
Jeg beklager det sene svar. De skal hæve på køl natten over. Det er vigtigt 🙂
Jeg håber, at der er plads i køleskabet næste gang.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine
Jeg beklager det sene svar. Jeg bruger en almindelig bageplade, og det fungerer fint for mig 🙂
Kh Anne
Kirsten skriver
Skal bøtten til opbevaring i køleskab helst have tætsluttende låg, eller hvad bruger du ?
Mie skriver
Hej Anne
Har du erfaring med at bruge et surmælksprodukt i bollerne?
Mvh. Mie
Anne au Chocolat skriver
Kære Mie,
Nej det har jeg ikke prøvet, men ville elske at høre om resultatet, hvis du prøver 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Kirsten,
Ja jeg bruger en condibøtte à la denne: https://bagebixen.dk/product/condiboette-3l-med-laag/?gclid=CjwKCAjwhYOFBhBkEiwASF3KGZrwN5a4g12S6K8E2tMIvttA4mnslXrJKo3Xfl9fwuE4S1Wgk-c-hRoCsJoQAvD_BwE
🙂
Rikke skriver
Hej Anne,
Jeg vil prøve at bage et grydebrød (i støbejern) af dejen i stedet for boller.
Har du erfaring eller gode råd i den henseende?
Mvh Rikke
Anne au Chocolat skriver
Kære Rikke,
Nej det har jeg ikke prøvet, men glæder mig til at høre om det 🙂
Sofie skriver
Prøvede lige at bage disse boller hertil morgen. Smagen fejlede intet, men den hævede desværre ikke helt så meget i ovnen (blev temmelig flade). Dejen var også til den meget våde side. Har du erfaring med det?
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofie,
Nej det har jeg ikke oplevet. Har du fulgt hævetiderne ca.? Kh Anne
Maria skriver
Hvor lang tid kan dejen holde sig i køleskabet? 🙂
Lone Hygum Valsted skriver
Hej Anne, skal havregryn i dejen eller ovenpå og i ingredienslisten står der intet om sesam. Hvor meget skal der bruges af dem?
Nkb skriver
Jeg har også (som overstående) oplevet at dejen er meget våd (næsten som en pandekagedej), så måtte bruge meget ekstra mel. Er det korrekt forstået at du vejer vandet i stedet for at bruge dl mål?
Anne au Chocolat skriver
Kære Lone,
Jeg beklager det sene svar – de 50 g havregryn skal i dejen. Mængden af sesam er efter smag og behag, så det er helt op til dig 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Maria, i et par dage vil jeg mene, men dejen tager kun 5 minutter at røre sammen, så jeg laver en ny portion hver gang 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Nkb,
Dejen skal være ret fugtig, men naturligvis ikke så flydende som en pandekagedej. 1 dl vand er det samme som 100 g vand, og jeg vejer det bare af, da jeg synes, det er nemmest sådan.
Måske det har noget med meltypen at gøre?
Venligst Anne
Connie Moisen skriver
Hej Anne
Er der ikke noget om at du har bagt bollerne som brød ?
Therese skriver
Jeg lavede dine gulerodsboller sidste uge og de her i morges. Begge var fantastiske. Siden vi ikke kan købe andet end tørgær i USA brugte jeg omkring 3/4 tsk og det fungerede fint. Tusind tak for alle dine dejlige opskrifter.
Trine skriver
Virkelig en god, nem opskrift. Jeg har nu bagt den to gange inden for en uge med godt resultat begge gange. Klart de nye favoritboller herhjemme. Tak for en god opskrift.