Når vi går på weekend fredag eftermiddag, går jeg i køkkenet og bikser dejen til de æltefrie, koldhævede boller sammen på ingen tid. Så hviler den i time på køkkenet bordet, inden den ryger på køl natten over. Det er blevet en fast tradition, at disse himmelske og stjernesimple boller serveres hver lørdag morgen. I får opskriften igen her i en opdateret version, som jeg bager dem alleroftest.
Æltefrie koldhævede boller
10 stk
500 g koldt vand
8 g gær
10 g sukker
500 g hvedemel
10 g salt
50 g finvalsede havregryn
25 g hørfrø
25 g solsikkekerner
Blå birkes til toppen
Kom vand i en skål eller plastikbøtte med rigelig plads. Smuldr gær ud i vandet, tilsæt sukker og rør rundt med en ske, til det er opløst. Rør de øvrige ingredienser i til en ensartet bolledej. Dæk skålen med film eller bøtte med låg, og lad den stå på køkkenbordet i en 1 time. Stil den derefter i køleskabet natten over (min dej er oftest på køl i 10-14 timer).
Om morgenen: Hæld dejen ud på køkkenbordet, og lad den ligge og stuetemperere, mens ovnen varmer op. Varm ovnen til 230 grader varmluft med en bageplade i. Hak dejen ud til boller med en dejskraber/dejhakker. Dyp gerne dejskraberen i lidt vand, mellem bollerne hakkes ud. Så sidder dejen ikke fast til dejskraberen. Kom bollerne over på bagepapir på en metalplade/skærebræt og drys bollerne med sesam og havregryn. Tag den varme plade ud af ovnen og træk bagepapiret med bollerne over på den varme plade. Stil straks bagepladen i ovnen igen. Stil et lille ildfast fad med vand på en anden bageplade og placer den på et par riller under bagepladen med bollerne) samtidig med, at bollerne kommer i ovnen. Bag i ca. 12-14 minutter. Jeg bager én plade ad gangen – to plader i alt.
Sikke en super opskrift!
Den snupper jeg lige til i morgen tidlig, hvor min mand har fødselsdag:-)
Kære Tina, det lyder bare skønt 🙂
Wow de er lækre.
Sprøde, men uden at skære i ganen, og super bløde og svampede, med masser af smag.
Dem får datteren med i vuggestuen i morgen til når de fejrer hendes 1 års fødselsdag 😊
Tak for endnu en dejlig opskrift 🙌
Kære Dorte
Det lyder så dejligt 🙂 <3