Glædelig solskinslørdag! Vi har spist de dejligste koldhævede fuldkornsboller til morgenmad, Nu er drengene på en tur i det gode vejr (med god afstand), og jeg har gjort rent.
Jeg vil lige dele opskriften på bollerne med jer. Vi har i noget tid har en beholder med forskellige kornflager og knækkede kerner stående i et af skabene i køkkenet. Jeg kan ikke identificere indholdet hundrede procent, men jeg spotter bygflager, knækkede rugkerner og nogle andre korn iblandt. Jeg kalder det femkornsblanding i opskriften, da jeg tænker, at den slags femkornsblanding, man kan købe i butikkerne er helt perfekt i opskriften også!
Bollerne er dejligt sprøde, med en fyldig krumme uden at være bastante og har en skøn smag. “Gode madpakkeboller”, sagde min mand (skolelæreren). Indtil videre er de i hvert fald også gode spise-hjemme-boller.
Jeg håber, at I har en dejlig weekend!
Koldhævede fuldkornsboller
ca. 12-14 stk
230 g fuldkorns ølandshvedemel
500 g hvedemel
150 g femkornsblanding
650 g vand
20 g gær
15 g salt
5 g sukker eller honning
Drys på toppen:
birkes
sesamfrø
havregryn
Udstyr:
Dejskraber (reklamelink)
Kom ingredienserne i en skål og ælt med dejkrog på røremaskinen på høj hastighed i 10-12 minutter. Koldhæv dejen tildækket natten over (min dej var på køl i ca. 16 timer) . Hæld dejen ud på køkkenbordet og lad den ligge der og stuetemperere, mens ovnen varmer op. Varm ovnen til 250 grader varmluft. Hak dejen ud til boller med en dejskraber (som den jeg linker til ovenfor). Dyp dejskraberen i lidt vand, mellem bollerne hakkes ud. Så sidder dejen ikke fast til dejskraberen. Kom bollerne over på bagepapir på en bageplade og drys bollerne med birkes, sesam og havregryn. Smid en kop vand i bunden af ovnen (eller hæld vand på en bageplade og placer den på et par riller under bagepladen med bollerne) samtidig med at bollerne kommer i ovnen. Bag i 12-14 minutter. Jeg bager én plade ad gangen – to plader i alt.
Lise skriver
Hej Anne,
Tak for rigtig fine opskrifter! Jeg bor i udlandet og her findes ikke Ølandshvedemel. Hvad er forskellen på dette og alm hvedemel (i de opskrifter hvor du bruger begge dele?)
Og kan jeg erstatte fuldkornsmel eller rugmel 1:1 hvor der ellers skal bruge ølandshvede?
Mvh Lise
Anne au Chocolat skriver
Kære Lise,
Jeg har svaret dig på instagram 🙂
Kh Anne
Emilie skriver
Hej Anne,
Et lidt tosset spørgsmål, men jeg bor også i udlandet, og det er ikke helt nemt at få frisk gær, så jeg bager med tørgær. Det har du tilfældigvis ikke prøvet dig med – specielt ved det koldhævede?
Kh Emilie
Anne au Chocolat skriver
Kære Emilie,
Det har jeg ikke prøvet desværre, men mon ikke det går fint 🙂
Kh Anne