I aftes lavede jeg dej til disse koldhævede gulerodsboller, mens Kaj sov og min mand arbejdede. Vi kommer tit til at arbejde en del på hverdags- og weekendsaftener, når Kaj sover, fordi vi prioriterer at være så meget sammen med ham i hverdagen som muligt. Han stortrives i sin vuggestue og har de sødeste små venner. Ikke desto mindre synes jeg, at det er guld værd, at jeg som selvstændig ikke behøver at vække ham om morgenen i hverdagen, hvis han nu sover til 7.30 – som han gør af og til – og at jeg kan hente ham kl15 om eftermiddagen, så jeg når at være sammen med ham i et par timer inden aftensmad og vores aften-nu-skal-vi-snart-sove-og-derfor-ned-i-gear-rutine. Så tager jeg til gengæld også et par timers arbejde om aftenen og nogle timer hver weekend, når det lige passer ind. Jeg er vild med og vildt taknemmelig over den fleksibilitet, det giver os som familie.
Vi elsker hjemmebagte boller herhjemme, og hvis de skal nå på morgenbordet helt friskbagte for os A-mennesker (børnefamiliens lod), er det et must at lave den koldhævede variant, hvor de hæver på køl natten over. Brug gerne økologisk mel af god kvalitet, når I bager brød og boller. Det er så vigtigt for smagsoplevelsen! Og bag dem også lidt hårdere, end jeg har gjort her. Jeg bager for det meste Kaj-venlige boller, som kun har en lille sprød skorpe. Hvis de bliver for sprøde, får jeg ham kun til at spise krummen.
Koldhævede gulerodsboller
20 store
10 dl koldt vand
15 g gær
1,5 spsk salt
2 dl havregryn
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1-2 gulerod, revet
14 dl god hvedemel (Erstat gerne 1/3 af melet med en grovere meltype)
Drys: birkes, sesam og mel
Opløs gæren i vandet i en skål (røremaskine) og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Rør godt rundt og lad dejen hæve i en lufttæt beholder på køl natten over (beholderen skal være ret stor, så der er plads til, at dejen kan hæve – alternativt lad dejen blive i røremaskinens skål og dæk den til med husholdningsfilm). Brug to skeer til at sætte dejen til boller på bagepapir på bagepladen. Drys gerne med birkes, sesam eller lidt mel. Bag bollerne ved 240 grader varmluft, til de er gyldne og færdige, ca. 10-12 minutter.
Katja skriver
Hej Anne.
Ved du om bollerne kan fryses? Jeg er nemlig i gang med barselprojekt “fyld-fryseren”?
Anne au Chocolat skriver
Kære Katja,
Det kan du tro, de kan! Jeg fryser altid halvdelen ned 🙂
Kh Anne
Ps. GODT projekt <3
Louise skriver
Hej Anne.
Hvor lang tid skal bollerne som minimum hæve? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise,
Jeg beklager det sene svar!
8-10 timer vil jeg skyde på 🙂
Kh Anne
Morten Holmboe skriver
hej Anne
linker du ikke op til billederne igen?
Der er vist desværre sket en smutter. Glæder mig til at smage bollerne i morgen tidlig, med knækkede hvedekærner i stedet for sesamfrø (mangelvare 🙂 i skabet)
Knus MorteH
hannah skriver
Hej Anne. Er det korrekt at der skal 1,5 spsk salt i ? det virker som meget. mvh. hannah
Anne au Chocolat skriver
Kære Hannah,
Ja det er det! 🙂
Kh Anne