E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Koldhævede gulerodsboller

2. oktober 2016 af Anne au Chocolat 7 kommentarer

I aftes lavede jeg dej til disse koldhævede gulerodsboller, mens Kaj sov og min mand arbejdede. Vi kommer tit til at arbejde en del på hverdags- og weekendsaftener, når Kaj sover, fordi vi prioriterer at være så meget sammen med ham i hverdagen som muligt. Han stortrives i sin vuggestue og har de sødeste små venner. Ikke desto mindre synes jeg, at det er guld værd, at jeg som selvstændig ikke behøver at vække ham om morgenen i hverdagen, hvis han nu sover til 7.30 – som han gør af og til – og at jeg kan hente ham kl15 om eftermiddagen, så jeg når at være sammen med ham i et par timer inden aftensmad og vores aften-nu-skal-vi-snart-sove-og-derfor-ned-i-gear-rutine. Så tager jeg til gengæld også et par timers arbejde om aftenen og nogle timer hver weekend, når det lige passer ind. Jeg er vild med og vildt taknemmelig over den fleksibilitet, det giver os som familie.

Vi elsker hjemmebagte boller herhjemme, og hvis de skal nå på morgenbordet helt friskbagte for os A-mennesker (børnefamiliens lod), er det et must at lave den koldhævede variant, hvor de hæver på køl natten over. Brug gerne økologisk mel af god kvalitet, når I bager brød og boller. Det er så vigtigt for smagsoplevelsen!  Og bag dem også lidt hårdere, end jeg har gjort her. Jeg bager for det meste Kaj-venlige boller, som kun har en lille sprød skorpe. Hvis de bliver for sprøde, får jeg ham kun til at spise krummen.

Koldhævede gulerodsboller
20 store

10 dl koldt vand
15 g gær
1,5 spsk salt
2 dl havregryn
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1-2 gulerod, revet
14 dl god hvedemel (Erstat gerne 1/3 af melet med en grovere meltype)

Drys: birkes, sesam og mel

Opløs gæren i vandet i en skål (røremaskine) og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Rør godt rundt og lad dejen hæve i en lufttæt beholder på køl natten over (beholderen skal være ret stor, så der er plads til, at dejen kan hæve – alternativt lad dejen blive i røremaskinens skål og dæk den til med husholdningsfilm). Brug to skeer til at sætte dejen til boller på bagepapir på bagepladen. Drys gerne med birkes, sesam eller lidt mel. Bag bollerne ved 240 grader varmluft, til de er gyldne og færdige, ca. 10-12 minutter.

Skrevet i: Brød og boller

Previous Post: « Pandekager med blåbærsyltetøj og græsk yoghurt
Next Post: Blomme blondie – hvid chokoladekage med blommer »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Katja skriver

    30. januar 2017 kl. 18:07

    Hej Anne.
    Ved du om bollerne kan fryses? Jeg er nemlig i gang med barselprojekt “fyld-fryseren”?

  2. Anne au Chocolat skriver

    31. januar 2017 kl. 10:56

    Kære Katja,
    Det kan du tro, de kan! Jeg fryser altid halvdelen ned 🙂
    Kh Anne
    Ps. GODT projekt <3

  3. Louise skriver

    9. marts 2017 kl. 08:09

    Hej Anne.
    Hvor lang tid skal bollerne som minimum hæve? 🙂

  4. Anne au Chocolat skriver

    13. marts 2017 kl. 09:34

    Kære Louise,
    Jeg beklager det sene svar!
    8-10 timer vil jeg skyde på 🙂
    Kh Anne

  5. Morten Holmboe skriver

    17. juni 2017 kl. 00:35

    hej Anne
    linker du ikke op til billederne igen?
    Der er vist desværre sket en smutter. Glæder mig til at smage bollerne i morgen tidlig, med knækkede hvedekærner i stedet for sesamfrø (mangelvare 🙂 i skabet)
    Knus MorteH

  6. hannah skriver

    14. januar 2018 kl. 21:06

    Hej Anne. Er det korrekt at der skal 1,5 spsk salt i ? det virker som meget. mvh. hannah

  7. Anne au Chocolat skriver

    25. januar 2018 kl. 22:33

    Kære Hannah,
    Ja det er det! 🙂
    Kh Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 me Den smukkeste iskolde lørdag morgen ❄️🌞 med nybagt, stadigt lunt og virkelig lækkert brød fra vores kære genbo, som har bagt brød til støtte for @dkindsamling 🙏🏻
Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogen Så blev det februar, og selvom jeg mere end nogensinde før prøver at leve i nuet, glæder jeg mig over, at der kun er fire måneder til sommer og jordbær fra haven✌🏻🌞🍓
Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap