I dag var min dejlige tvillingebror Lars på besøg til morgenmad hos os. Ren lørdagshygge i roligt tempo, og Kaj og Emil var i deres es, da verdens bedste onkel var legeklar. Lars havde nogle dage forinden inviteret sig selv på pandekager lørdag formiddag, men jeg fik det lavet om til boller (som jeg kunne forberede på forhånd og lade koldhæve natten over – så genialt). Det vakte også glæde.
I går aftes spiste jeg på Restaurant Moehr i Roskilde med tre af mine søde veninder. Efter min mening er det klart Roskildes bedste restaurant. Både i forhold velsmag, råvarer og stemning. Virkelig dejligt sted. Vi var allerede hjemme ved midnatstid, men jeg var lidt ekstra træt i dag alligevel, da jeg i det gode selskab for første gang meget længe valgte at hoppe ud i en vinmenu (og hvilke vine!).
Derfor passede det mig noget så godt her til morgen, at bolledejen var lavet på forhånd, så jeg bare skulle skrue op for ovnen og sætte bollerne på en bageplade. De blev helt vanvittigt gode de boller. Luftige, saftige og dejligt sprøde udenpå. Og med de fineste lufthuller. Jeg puttede hørfrø og havreklid i dejen, fordi de begge stod i skabet og kiggede på mig, da jeg åbnede lågen for at hente melet. Hvis man ikke har havreklid, kan man garanteret bare putte 50 g mere hvedemel i.
Bollerne er ikke spor kringlede at lave, men de kræver altså en god røremaskine, da dejen er af den flydende slags, som har brug for at blive æltet længe og blive tæsket godt igennem.
Luftige sprøde koldhævede boller
10-12 boller
600 g hvedemel
50 g havreklid
100 g hørfrø
650 g vand
10 g gær
10 g salt
10 g honning
Drys på toppen: ekstra mel
Bland alle ingredienser sammen i en røreskål, og ælt på røremaskinen indtil dejen er glat, smidig og lidt ‘sej i det’. Det tog 20 minutter i hurtigt tempo på min røremaskine. Men det kan godt tage længere.
Smør med smagsneutralsolie en plastikbøtte eller skål, som tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv dejen i 12-24 timer. Vend dejen ud på et meldækket bord, drys med mel og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen undervejs. Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 10 minutter. Derefter direkte i ovnen på 250°C varmluft, til de er færdige – det tager 10-15 minutter.
Nyd dem friskbagte og gerne med smør – og lidt chokolade?
Bettina skriver
Hejsa Anne
Det er bestemt også min nye yndlings opskrift.. mums ?? de smagte super fantastisk godt. Jeg fik også lufthuller og det har jeg ikke altid så meget held med.. ville bare lige tusind tak for opskriften…. ?? ?
Den vil jeg gemme til evig tid.. ?
Go søndag til dig og familien…
Anne au Chocolat skriver
Kære Bettina,
Sikke en dejlig hilsen. TAK! Jeg er SÅ glad for at høre, om du også synes om opskriften 🙂
Ha’ en god ny uge.
Kh Anne
Line skriver
Hej Anne. Kan bollerne fryses?
Anne au Chocolat skriver
Kære Line,
Det kan du tro, at de kan 🙂
Mette skriver
De ser super lækre ud! Ville man kunne erstatte / undvære havreklid, da jeg ikke lige har kunne finde det 😉 mvh.
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Det kan du tro. Enten med havregryn eller lidt mere mel 🙂
Lise skriver
Super skøn opskrift! Jeg tilsætte lidt mere havreklid – tror cirka 50 g og et par spsk surdej, og de virkelig lækre! Står pt og venter på anden portion kan tages ud af ovnen, bagte første 1/3 af dagen til sandwichbrød i aftes – også helt perfekt ???
Mvh Lise
Anne au Chocolat skriver
Kære Lise,
Det lyder så lækkert jo 🙂
Kh Anne
Sophia skriver
Hej Anne
Hvor er skålene med smør og chokolade fra? ☺️☺️
Anne au Chocolat skriver
Hej Sophia,
De er fra keramiker Mona Vander – jeg har købt dem i en butik i Jægersborggade 🙂
Tanja Rossau skriver
Hej Anne
Kan man undlade havreklid, eller kan man erstatte det med noget andet? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Tanja,
Ja sagtens. Enten finvalsede havregryn eller det ekstra mel 🙂
Kh Anne
Henriette skriver
Hej har lige forsøgt med disse boller. Men dejen hævede slet ikke. Ved du hvad jeg gør galt 😊
Mvh Henriette
Anne au Chocolat skriver
Kære Henriette,
Enten har du pisket dem for længe eller måske ikke hævet nok på køl 🙂
Kh Anne
Michael skriver
Min dej var temmelig klistret på trods af at jeg tilsatte ekstra mel. Bollerne smagte godt, men var ikke så luftige.
Hvordan skal konsistensen på dejen være efter at den er blevet tæsket igennem? Sådan ala pizza-dej eller skal den være lidt våd og klistret?
Christina Bundgaard skriver
Hej Anne,
Kan man godt lave bollerne uden en røremaskine?
Mvh. Christina
Anne au Chocolat skriver
Kære Christina,
Lige disse her er nok bedst er lave med en røremaskine, men mindre du ikke har noget i mod at røre kraftigt længe.
Kh Anne
Astrid skriver
Jeg vil også gerne rose bollerne. Alle mine gæster elsker dem 🙂
Heidi skriver
Super lækre boller 🙂 Jeg har nu lavet dem i forskellige versioner og har fundet frem til, at 1 enkelt gulerod og ½ revet squash (eller 2 gulerødder, hvis man ikke har en squash) gør bollerne mere fugtige, hvorfor de holder længere.
Tak for god blog!!
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi,
Det skal jeg prøve! Tak for tippet 🙂
Kh Anne
sarah skriver
er de sunde eller er det bare normal boller
Regitze skriver
Mega lækre boller! Jeg har lavet dem 2 gange nu, og de er bare så luftige og sprøde. Elsker dem. Jeg har både erstattet havreklid med havregryn eller med rugmel. Det fungerede også rigtig godt. Bollerne er lige så luftige selv når de har været frosset, og er blevet tøet op ! 😀
Annika skriver
Kan de laves som flutes?
Anne au Chocolat skriver
Kære Annika,
Jeg har ikke prøvet, men det tænker jeg sagtens!
Ellinor skriver
Nå er bollene dine blitt laget i Norge , nærmere bestemt Bergen.
Nydelige. Jeg fikk litt flere enn 12 men det er jo bare en fordel.
Takk for fin oppskrift 😊😊
Anne au Chocolat skriver
Kære Ellinor,
Dejligt at høre 🙂
Kærlig hilsen Anne
Lasse skriver
Super lækre boller. Jeg har prøvet at skifte hørfrø ud med valnødder. Det kan klart anbefales
Anne au Chocolat skriver
Kære Lasse
Det lyder godt!