I dag var min dejlige tvillingebror Lars på besøg til morgenmad hos os. Ren lørdagshygge i roligt tempo, og Kaj og Emil var i deres es, da verdens bedste onkel var legeklar. Lars havde nogle dage forinden inviteret sig selv på pandekager lørdag formiddag, men jeg fik det lavet om til boller (som jeg kunne forberede på forhånd og lade koldhæve natten over – så genialt). Det vakte også glæde.
I går aftes spiste jeg på Restaurant Moehr i Roskilde med tre af mine søde veninder. Efter min mening er det klart Roskildes bedste restaurant. Både i forhold velsmag, råvarer og stemning. Virkelig dejligt sted. Vi var allerede hjemme ved midnatstid, men jeg var lidt ekstra træt i dag alligevel, da jeg i det gode selskab for første gang meget længe valgte at hoppe ud i en vinmenu (og hvilke vine!).
Derfor passede det mig noget så godt her til morgen, at bolledejen var lavet på forhånd, så jeg bare skulle skrue op for ovnen og sætte bollerne på en bageplade. De blev helt vanvittigt gode de boller. Luftige, saftige og dejligt sprøde udenpå. Og med de fineste lufthuller. Jeg puttede hørfrø og havreklid i dejen, fordi de begge stod i skabet og kiggede på mig, da jeg åbnede lågen for at hente melet. Hvis man ikke har havreklid, kan man garanteret bare putte 50 g mere hvedemel i.
Bollerne er ikke spor kringlede at lave, men de kræver altså en god røremaskine, da dejen er af den flydende slags, som har brug for at blive æltet længe og blive tæsket godt igennem.
Luftige sprøde koldhævede boller
10-12 boller
600 g hvedemel
50 g havreklid
100 g hørfrø
650 g vand
10 g gær
10 g salt
10 g honning
Drys på toppen: ekstra mel
Bland alle ingredienser sammen i en røreskål, og ælt på røremaskinen indtil dejen er glat, smidig og lidt ‘sej i det’. Det tog 20 minutter i hurtigt tempo på min røremaskine. Men det kan godt tage længere.
Smør med smagsneutralsolie en plastikbøtte eller skål, som tillader dejen at hæve til dobbelt størrelse. Koldhæv dejen i 12-24 timer. Vend dejen ud på et meldækket bord, drys med mel og hak dejen ud med en malerspartel. Undgå at hive og strække for meget i dejen undervejs. Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 10 minutter. Derefter direkte i ovnen på 250°C varmluft, til de er færdige – det tager 10-15 minutter.
Nyd dem friskbagte og gerne med smør – og lidt chokolade?


