Ingen jul uden ris à l’amande for mit vedkommende. Den er bare prikken over i’et på julemiddagen, og siden jeg var helt lille, har jeg altid glædet mig helt enormt meget til netop ris à l’amanden juleaften. Jeg har også altid været hende (og er det stadig), som liiiiige tager en portion mere, selvom mandlen er fundet.
Hemmeligheden bag den perfekte ris à l’amande er god vanilje og masser af ristede mandler.
Denne opskrift er til 6-8 personer.
Ris à l’amande
1 vaniljestang
3 spsk sukker
1 liter sødmælk
185 g grødris
150 g smuttede mandler som er ristet i ovnen ved 150 grader til gyldne
5 dl piskefløde
2 spsk flormelis
Kirsebærsauce (gerne fra Selleberg)
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Brug en kniv til at blande vaniljekornene med 1 spsk sukker, inden det kommer i gryden med sødmælk. Bring sødmælk, vaniljestang og vaniljesukker i kog og tilsæt grødris. Lad det simre i 20-25 minutter under konstant omrøring, til grødrisene er møre. Hæld grøden over i et fad og drys med de sidste 2 spsk sukker for at undgå, at der dannes skind på grøden. Køl helt af. Rør de hakkede, smuttede ristede mandler i den kolde grød. Pisk fløden til en let skum med flormelis og vend den forsigtigt i grøden. Stil på køl indtil den skal serveres.
Ps. husk den hele mandel 😉
Louise skriver
Jeg skal stå for risalamanden juleaften i år, og jeg overvejede at blande en lille smule revet citronskal i. Har du erfaring med det?
Min far er dog ikke sikker på, at det bliver rigtig jul, hvis jeg begynder at eksperimentere med den højhellige juledessert ???❤️
Sannah skriver
Jeg har det på samme måde med risalamanden.. og spiser gerne rester 1. Juledag..
Risalamanden indeholder dog ikke sukker, men revet marcipan… og sådan er den bedst i min optik?
Micki skriver
Jeg plejer at bruge ristede mandelsplitter, det giver en god crunchy mundfølelse og god smag. Ristede hasselnødder som topping er også lækkert. Og så er det hemmelige trick at tilføje 10 hele kaffebønner når man koger grøden (det kommer ikke til at smage af kaffe bare rolig!) det fremhæver vaniljesmagen. Citron giver et frisk twist som kan være fint efter den fede julemad, men det er ikke særlig julet. Og ift. Annes opskrift vil jeg undlade vandet og bare fyre den direkte af med mælk og gerne biodynamisk gårdmælk med +4% fedt, bare for at være en gris. Ud over den gode vaniljestang – gerne fra tahiti – så er alfa og omega konsistensen. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad der god konsistens, jeg syntes den skal være sjasket. Så grøden skal af varmen i god tid (den sætter sig altid lidt mere når den køler af) og det piskede flødeskum skal selv kunne rende ud af skålen (det sætter sig også lidt ekstra sammen med sukkeret og når det kommer på køl).
Hilsen ris á l’amande-aficionado’en 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Micki,
Af hjertet tak for en fantastisk kommentar. Jeg sidder her og klukker af lykke, beundring og fælles ris à l’amande kærlighed – selvom min er klart den mere traditionelle af slagsen. Din version lyder helt fabelagtig lækker!
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Louise,
Jeg har ikke prøvet at tilføje citronskal, men Micki har (hvis du kigger i kommentarfeltet til indlægget) 🙂
Kh Anne
Ps. Måske du så skal lave to varianter? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Sannah,
Wauw det lyder helt vildt lækkert med revet marcipan. Må jeg få din opskrift?
Kh Anne
Mette Schimke skriver
Hej Sannah
Lyder lækkert. Erstatter marcipanen både sukker og mandler ?
Opskrift 🙂
Mette
Kirstine skriver
Hej Anne!
Dejligt med en overskuelig opskrift – det er jo lige til, at gå til. I år er det mig, der står for ris’alamanden. Jeg har lidt planlagt at erstatte grødris med risottoris. Har du prøvet det? Fordelen skulle så være en lettere grød, der ikke gryner så nemt. Og så tager det kortere tid at koge. Jeg er spændt på resultatet! ?
Rigtig glædelig jul!
Kirstine