E-bog - Glad Morgenmad - Køb her
  • Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Anne au Chocolat

Madkærlighed en masse

  • Hjem
  • Opskrifter
  • Om mig
  • E-bog Glad Morgenmad

Ris à l’amande

18. december 2016 af Anne au Chocolat 8 kommentarer

Ingen jul uden ris à l’amande for mit vedkommende. Den er bare prikken over i’et på julemiddagen, og siden jeg var helt lille, har jeg altid glædet mig helt enormt meget til netop ris à l’amanden juleaften. Jeg har også altid været hende (og er det stadig), som liiiiige tager en portion mere, selvom mandlen er fundet.

Hemmeligheden bag den perfekte ris à l’amande er god vanilje og masser af ristede mandler.

Denne opskrift er til 6-8 personer.

Ris à l’amande

1 vaniljestang
3 spsk sukker
1 liter sødmælk
185 g grødris
150 g smuttede mandler som er ristet i ovnen ved 150 grader til gyldne
5 dl piskefløde
2 spsk flormelis

Kirsebærsauce  (gerne fra Selleberg)

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Brug en kniv til at blande vaniljekornene med 1 spsk sukker, inden det kommer i gryden med sødmælk. Bring sødmælk, vaniljestang og vaniljesukker i kog og tilsæt grødris. Lad det simre i 20-25 minutter under konstant omrøring, til grødrisene er møre. Hæld grøden over i et fad og drys med de sidste 2 spsk sukker for at undgå, at der dannes skind på grøden. Køl helt af. Rør de hakkede, smuttede ristede mandler i den kolde grød. Pisk fløden til en let skum med flormelis og vend den forsigtigt i grøden. Stil på køl indtil den skal serveres.

Ps. husk den hele mandel 😉

Skrevet i: Desserter

Previous Post: « 17. december – Farmor Ediths krydrede pebernødder
Next Post: 19. december – konfektfavoritter »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Louise skriver

    18. december 2016 kl. 08:58

    Jeg skal stå for risalamanden juleaften i år, og jeg overvejede at blande en lille smule revet citronskal i. Har du erfaring med det?
    Min far er dog ikke sikker på, at det bliver rigtig jul, hvis jeg begynder at eksperimentere med den højhellige juledessert ???❤️

  2. Sannah skriver

    18. december 2016 kl. 09:32

    Jeg har det på samme måde med risalamanden.. og spiser gerne rester 1. Juledag..
    Risalamanden indeholder dog ikke sukker, men revet marcipan… og sådan er den bedst i min optik?

  3. Micki skriver

    18. december 2016 kl. 10:08

    Jeg plejer at bruge ristede mandelsplitter, det giver en god crunchy mundfølelse og god smag. Ristede hasselnødder som topping er også lækkert. Og så er det hemmelige trick at tilføje 10 hele kaffebønner når man koger grøden (det kommer ikke til at smage af kaffe bare rolig!) det fremhæver vaniljesmagen. Citron giver et frisk twist som kan være fint efter den fede julemad, men det er ikke særlig julet. Og ift. Annes opskrift vil jeg undlade vandet og bare fyre den direkte af med mælk og gerne biodynamisk gårdmælk med +4% fedt, bare for at være en gris. Ud over den gode vaniljestang – gerne fra tahiti – så er alfa og omega konsistensen. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad der god konsistens, jeg syntes den skal være sjasket. Så grøden skal af varmen i god tid (den sætter sig altid lidt mere når den køler af) og det piskede flødeskum skal selv kunne rende ud af skålen (det sætter sig også lidt ekstra sammen med sukkeret og når det kommer på køl).

    Hilsen ris á l’amande-aficionado’en 🙂

  4. Anne au Chocolat skriver

    18. december 2016 kl. 18:02

    Kære Micki,
    Af hjertet tak for en fantastisk kommentar. Jeg sidder her og klukker af lykke, beundring og fælles ris à l’amande kærlighed – selvom min er klart den mere traditionelle af slagsen. Din version lyder helt fabelagtig lækker!
    Kh Anne

  5. Anne au Chocolat skriver

    18. december 2016 kl. 18:03

    Kære Louise,
    Jeg har ikke prøvet at tilføje citronskal, men Micki har (hvis du kigger i kommentarfeltet til indlægget) 🙂
    Kh Anne
    Ps. Måske du så skal lave to varianter? 🙂

  6. Anne au Chocolat skriver

    18. december 2016 kl. 18:03

    Kære Sannah,
    Wauw det lyder helt vildt lækkert med revet marcipan. Må jeg få din opskrift?
    Kh Anne

  7. Mette Schimke skriver

    19. december 2016 kl. 13:35

    Hej Sannah
    Lyder lækkert. Erstatter marcipanen både sukker og mandler ?
    Opskrift 🙂
    Mette

  8. Kirstine skriver

    22. december 2017 kl. 21:18

    Hej Anne!
    Dejligt med en overskuelig opskrift – det er jo lige til, at gå til. I år er det mig, der står for ris’alamanden. Jeg har lidt planlagt at erstatte grødris med risottoris. Har du prøvet det? Fordelen skulle så være en lettere grød, der ikke gryner så nemt. Og så tager det kortere tid at koge. Jeg er spændt på resultatet! ?
    Rigtig glædelig jul!
    Kirstine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Kære alle, jeg holder pause fra bloggen men er aktiv på min instagram. Alle mine opskrifter er her stadig, og har I spørgsmål til dem, så send en mail til annemoltkedahl@gmail.com .

Velkommen til mit univers, som byder på simple skønne kager, vidunderlige chokoladesager og lykkebringende lækkerier med fokus på den gode smag, de bedste råvarer og livsnydelse i lange baner. Jeg lever efter devisen: søde sager er sunde for sjælen.

Kærlig hilsen Anne au Chocolat

E-bog – Glad Morgenmad – Køb her

E-book – Good Mornings – Buy here

lykken-er-is

Search

Følg mig på Instagram

Life, lately 🤍 Life, lately 🤍
Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gern Som lovet, mine fastelavnsboller 💖 Gem den gerne 🏷

Dej:
175 ml sødmælk
20 g gær
30 g sukker
2 æg
150 g smør, blødt
1/2 tsk. stødt kardemomme
ca. 500-550 g hvedemel
1 tsk. salt

Vaniljecreme:
200 ml sødmælk
1 vaniljestang
7 g maizena
50 g sukker
2 æggeblommer

Remonce:
60 g marcipan 
60 g blødt smør
60 g sukker
40 g mørk chokolade 

Æg til pensling

Topping:
50 g god mørk chokolade 
20 g smør

Dej: Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælk i en røremaskine. Tilsæt gær & sukker og rør med dejkrog. Tilsæt æg, smør og kardemomme samt første 1/3 af melet og rør rundt. Tilsæt salt og mel lidt efter lidt og ælt til dejen er smidig og fugtig uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke og lad dejen hæve lunt i 45 min. Stil på køl natten over. 
Vaniljecreme: Bring sødmælk i kog sammen med 25 g sukker og vaniljestang tømt for korn. Pisk æggeblommer, 25 g sukker, vaniljekorn og den sigtede maizena sammen i en skål. Fjern vaniljestang. Hæld den kogende mælk over i æggemassen og pisk godt. Hæld cremen tilbage i gryden, og kog det sammen under kraftig piskning, til cremen tykner. Hæld cremen over i en skål og køl den af. Opbevar på køl indtil brug.
Remonce: Rør marcipan, smør og sukker sammen i en skål.
Samling: Vend den koldhævede dej ud på et let meldrysset bord og rul ud til en firkant på 40cm x 40cm. Skær dejen i 16 firkanter. Kom en skefuld vaniljecreme på hver firkant og så en skefuld remonce samt lidt hakket chokolade. Fold dejens hjørner ind over fyldet, og giv dejen et godt klem i samlingerne. Læg bollerne med samlingen nedad på to bageplader med bagepapir. Lad fastelavnsbollerne efterhæve lunt i 1,5 time under et rent fugtigt viskestykke.
Forvarm ovnen til 200* varmluft.
Bagning: Pensl bollerne med sammenpisket æg og kom første bageplade ind i ovnen. Stil et lille ildfast fad med vand på en bagerist og placer den et par riller under bagepladen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter og fjern så det ildfaste fad. Bag bollerne 6 minutter mere. Køl af på bagerist og gentag bageprocessen med de sidste fastelavnsboller. 
Topping: Smelt chokolade over vandbad. Tilsæt smør og rør rundt til ensartet. Fordel på.
En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så En rest risengrød skulle ikke gå til spilde, så det blev til klatkager i går eftermiddags til stor glæde for drengene og deres ven på legeaftale. #stopmadspild 🥰
De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰 De solstråler var så tiltrængte 🌞🥰
Følg mig på Instagram

Bliv fan på Facebook

Følg med på Bloglovin’

bloglovin

Copyright © 2023 · Anne au Chocolat · Ophavsret · Sitemap