Ingen jul uden ris à l’amande for mit vedkommende. Den er bare prikken over i’et på julemiddagen, og siden jeg var helt lille, har jeg altid glædet mig helt enormt meget til netop ris à l’amanden juleaften. Jeg har også altid været hende (og er det stadig), som liiiiige tager en portion mere, selvom mandlen er fundet.
Hemmeligheden bag den perfekte ris à l’amande er god vanilje og masser af mandler. Jeg sørger altid for at lade en fjerdedel af de smuttede mandler forblive næsten hele. Med andre ord skærer jeg altså blot et lillebitte stykke af mandlen, så man når at tro, at man har fået mandlen flere gange, inden den rigtige mandel bliver fundet. Jeg er en drillepind og synes, at de ekstra store mandelstykker er et ret sjovt indslag i juledesserten.
Denne opskrift er til 6-8 personer.
Ris à l’amande
2 ½ dl grødris
1 dl vand
1 liter sødmælk
1 vaniljestang, stang og korn
150 g smuttede, hakkede mandler (husk at gemme 1 hel mandel)
5 spsk sukker
3,5 dl piskefløde
Kirsebærsauce (gerne fra Selleberg)
Bring grødris i kog med vand i en gryde. Tilsæt mælken sammen med vaniljestang og -korn, og bring risene i kog under konstant omrøring. Tag gryden af varmen og pak den godt ind under dynen og et tæppe i sengen i ca. 1,5 times tid (Du kan også sagtens bare koge grøden færdig direkte på blusset – bare husk at røre godt rundt hele tiden). Sæt derefter gryden tilbage på blusset, og giv det et sidste opkog under omrøring. Køl helt af. Rør mandler og sukker i grøden. Pisk fløden til en let skum og vend i. Stil på køl indtil den skal serveres.
Ps. I år (julen 2017) har jeg ristet mandlerne let på panden og reduceret mængden af fløde fra 5 dl til 3,5 dl – det blev endnu bedre 🙂
Jeg skal stå for risalamanden juleaften i år, og jeg overvejede at blande en lille smule revet citronskal i. Har du erfaring med det?
Min far er dog ikke sikker på, at det bliver rigtig jul, hvis jeg begynder at eksperimentere med den højhellige juledessert ???❤️
Jeg har det på samme måde med risalamanden.. og spiser gerne rester 1. Juledag..
Risalamanden indeholder dog ikke sukker, men revet marcipan… og sådan er den bedst i min optik?
Jeg plejer at bruge ristede mandelsplitter, det giver en god crunchy mundfølelse og god smag. Ristede hasselnødder som topping er også lækkert. Og så er det hemmelige trick at tilføje 10 hele kaffebønner når man koger grøden (det kommer ikke til at smage af kaffe bare rolig!) det fremhæver vaniljesmagen. Citron giver et frisk twist som kan være fint efter den fede julemad, men det er ikke særlig julet. Og ift. Annes opskrift vil jeg undlade vandet og bare fyre den direkte af med mælk og gerne biodynamisk gårdmælk med +4% fedt, bare for at være en gris. Ud over den gode vaniljestang – gerne fra tahiti – så er alfa og omega konsistensen. Det er selvfølgelig en smagssag, hvad der god konsistens, jeg syntes den skal være sjasket. Så grøden skal af varmen i god tid (den sætter sig altid lidt mere når den køler af) og det piskede flødeskum skal selv kunne rende ud af skålen (det sætter sig også lidt ekstra sammen med sukkeret og når det kommer på køl).
Hilsen ris á l’amande-aficionado’en 🙂
Kære Micki,
Af hjertet tak for en fantastisk kommentar. Jeg sidder her og klukker af lykke, beundring og fælles ris à l’amande kærlighed – selvom min er klart den mere traditionelle af slagsen. Din version lyder helt fabelagtig lækker!
Kh Anne
Kære Louise,
Jeg har ikke prøvet at tilføje citronskal, men Micki har (hvis du kigger i kommentarfeltet til indlægget) 🙂
Kh Anne
Ps. Måske du så skal lave to varianter? 🙂
Kære Sannah,
Wauw det lyder helt vildt lækkert med revet marcipan. Må jeg få din opskrift?
Kh Anne
Hej Sannah
Lyder lækkert. Erstatter marcipanen både sukker og mandler ?
Opskrift 🙂
Mette
Hej Anne!
Dejligt med en overskuelig opskrift – det er jo lige til, at gå til. I år er det mig, der står for ris’alamanden. Jeg har lidt planlagt at erstatte grødris med risottoris. Har du prøvet det? Fordelen skulle så være en lettere grød, der ikke gryner så nemt. Og så tager det kortere tid at koge. Jeg er spændt på resultatet! ?
Rigtig glædelig jul!
Kirstine