Denne chokoladeballadekage er klædt på til 2 x 30 års fødselsdagsfest. Den skal på bordet senere i dag sammen med to andre kager, jeg har lavet til Anton og Line, som også bor i vores fine fællesskab af rækkehuse sammen med deres sødeste lille datter Esther, som lynhurtigt er blevet Kajs veninde.
Det er ikke så tit, at jeg laver kager til andre på bestilling, da jeg har rigeligt at se til i hverdagen. Men jeg holder meget af at gøre det en gang imellem.
Chokoladeballaden har her fået selskab af lækker mælkechokoladeflødeskum, brombær, blåbær og knasende karamelliseret hvid chokolade. Lav balladen dagen før og gør det samme med den karamelliserede hvide chokolade og mælkechokoladeflødeskummet, så sidstnævnte bare skal piskes let, lige inden det smøres på kagen.
Chokoladeballade med mælkechokoladeflødeskum og bær
10-12 personer
Chokoladeballadekage:
200 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66% eller Guanaja 70% fra Valrhona
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Mælkechokoladeflødeskum:
190 ml piskefløde
115 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona
Karamelliseret hvid chokolade:
70 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35% fra Valrhona
1 knivspids salt
Brombær og blåbær til pynt
Chokoladeballaden:
Smelt smør i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i ca. 25 min ved 180 grader varmluft. NB! Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den SKAL bages en dag i forvejen. Opbevar den på køl indtil servering.
Mælkechokoladeflødeskum:
Varm fløde op til kogepunktet i en gryde. Hak i mellemtiden mælkechokolade fint og kom den i en skål. Hæld den varme fløde over og lad det stå i 1 minut. Brug derefter et piskeris til at røre rundt, så al mælkechokoladen smelter godt sammen med fløden. Lad det køle af, dæk derefter skålen til og sæt den på køl natten over.
Karamelliseret hvid chokolade:
Hak den hvide chokolade og kom den i et ildfast fad. Bag den i ovnen ved 120 grader varmluft i ca. 1 time. Rør grundigt i den undervejs – ca. hver tiende minut. Chokolademassen kommer til at klumpe i løbet af bagningen, men når den karamelliseres, bliver den flydende igen. Bare rør godt løbende! Tilsæt salt til sidst. Lad den karamelliserede hvide chokolade køle af og opbevar den gerne på køl i en lille boks beklædt med bagepapir, til den skal bruges.
Ved servering:
Anret kagen på et fad. Pisk mælkechokoladefløden til let skum (pisk endelig ikke for meget, da det i så fald let gryner). Fordel på kagen og pynt med brombær, blåbær og hakket karamelliseret hvid chokolade.
Katrine skriver
Kære Anne.
Jeg har bagt din balladekage mange gange – det er en succes hver gang! Nu vil jeg prøve at pynte den med denne lækre mælkechokoladeflødeskum, jeg skal blot lige høre dig ad, om jeg godt kan lave den i dag (torsdag) og så først piske den og servere den på kagen, på lørdag?
Mvh Katrine R
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine,
Jeg beklager, at jeg først ser det spørgsmål nu.
Ja, det tror jeg bestemt godt, at du kan. Selvom det så er fredag i dag 🙂
kh Anne
Julia skriver
Hej Anne, kagen ser himmelsk ud, så den skal jeg prøve at bage. Jeg har dog ikke en form på 22 cm. Ville du så anbefale at bruge en form på 20 cm i stedet for, eller snarere en på 24 cm?
Anne au Chocolat skriver
Kære Julia,
Tag den på 24 cm og bag den fem minutter kortere, så burde den blive helt perfekt 🙂
Rigtig god fornøjelse!
Kh Anne
Jannie skriver
Hej Anne
Kagen ser SÅ lækker ud. Men er det mon muligt at lave den halv størrelse, hvis man kun er 4 til kagespisning (selvom den sikkert vil blive spist op anyway;) ) Hvis den kan, hvor står skal formen så være?
Tak for svar på forhånd.
/Jannie
Anne au Chocolat skriver
Hej Jannie,
Tak skal du have 🙂
Ja det kan du tro. Så ville jeg nok bruge en form på 16 cm. Men den holder sig fint i køleskabet, så du kan sørge for at invitere gæster to dage i træk i stedet?
Kh Anne
Lisa skriver
Hej Anne
Jeg kunne godt tænke mig at lave denne kage til min fødselsdag. Vi bliver 14 personer, hvorfor ovenstående jo ikke helt er nok – eller hvad tænker du? Bør jeg lave to? Rester kan selvfølgelig altid spises… 😉
Derudover: Du skriver, at man – i kagedejen – skal røre sukker i og tilsætte æggene lidt efter lidt… rører du i begge tilfælde blot med en ske, eller pisker du disse ting i?
På forhånd tusinde tak!
Hilsen Lisa
Anne au Chocolat skriver
Kære Lisa,
Det lyder vel lækkert med chokoladeballade til din fødselsdag 🙂
Lav to for en sikkerheds skyld, så kan folk også tage to gange, hvis de har lyst.
Det hele røres simpelthen bare i med en ske! Så simpelt – og så kommer der heller ikke for meget luft i dejen, hvilket ville resultere i, at den bager ujævnt.
God fornøjelse.
Kh Anne
Lisa skriver
Perfekt, mange tak for svar, Anne!
Anne au Chocolat skriver
Kære Lisa,
Det var så lidt 🙂
Kh Anne
sara skriver
Any chance we can get the recipe in English please ? 🙂 Thank you !!
Anne au Chocolat skriver
Hi Sara!
This is almost the excact cake – just leave out cinnamon in the whipped milk chocolate cream.
https://anneauchocolat.dk/cakes/autumnal-chocolate-cake/
🙂
Mia skriver
Hej Anne. Jeg skal giftes til sommer og chokoladeballade er yndlingskagen herhjemme, så den overvejer vi om vi skal lave som bryllupskage. Vi bliver omkring 100 mennesker til reception, så det kræver lidt planlægning. Min tanke var, at jeg ville bage 10 af ovenstående kager.
Jeg kan jo ikke lave det hele om fredagen. Tror du at jeg kan bage kagerne onsdag og torsdag, og så også lave cremen torsdag? Jeg får nogle andre til at komme creme og bær på om lørdagen.
Mvh Mia
Anne au Chocolat skriver
Kære Mia,
Stort tillykke med det kommende sommerbryllup. Det lyder så dejligt!
Ja det tror jeg sagtens du kan gøre sådan. Sålænge kagerne og cremen dækkes godt til, mens de er på køl og venter på, at det bliver lørdag og den store dag 🙂
Kh Anne
Mia skriver
Tak. Jeg er i gang med en prøvebagning nu. Fantastisk undskyld for kage 🙂
Trine K. skriver
Vil kaste mig ud i den berømte Chokoladeballade på torsdag?. Men, hvis man ikke har varmluft, kan jeg så bage den 200grader ved alm. varme?
Anne au Chocolat skriver
Kære Trine,
Jeg ville bage den ved 190 grader midt i ovnen og så bare 5-7 minutter længere 🙂
God fornøjelse!
Kh Anne
Josefine skriver
Hej Anne
Jeg står midt i en lækker chokoladeballede – MEN jeg kan ikke få sukkeret opløst – skal det være helt væk eller må det gerne knase lidt når jeg rører rundt i gryden?
De bedste hilsner fra en stor chokoladegris og fan!
Anne au Chocolat skriver
Kære Josefine,
Det må gerne knase lidt 🙂 Det plejer det også at gøre for mig.
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Og rigtig god fornøjelse med kagen – det glemte jeg at skrive 🙂
Line skriver
Hvordan er konsistensen af kagen ??
Tricia skriver
Hej Anne!
Tak for denne dejlige opskrift – har netop spist den sidste krumme af din chokoladeballade – MUMS!
Dog kunne jeg ikke få den hvide chokolade (Fra Valrhona) til at karamellisere :-/ jeg rørte i den hvert 10. minut, og den var i ovnen i ca. 70-75 minutter. Har du en mulig forklaring på dette?
Anne au Chocolat skriver
Kære Tricia,
Dejligt at balladen hittede 🙂
Hmm, jeg har aldrig oplevet, at den hvide chokolade ikke ville karamellisere. Brugte du varmluft ovn?
Kh Anne
Betina skriver
Hej Anne.
Hvor ser kagen dejlig ud!
Jeg har en form på 20 cm, hvordan er det bedst at korrigere for det?
Mvh.
Anne au Chocolat skriver
Kære Betina,
Hvis du ser mine seneste to chokoladekageopskrifter, er det med mængder som passer til 20 cm bageform 🙂 Og så ville jeg evt. reducere chokoladeflødeskum med 1/4! Kh Anne
Pernille skriver
Hej Anne,
Hvor lyder din kage lækker – og jeg har tænkt mig at servere den til min fødselsdag på torsdag. Men vil man kunne lave den i muffinsforme i stedet for?
På forhånd tak,
Anne au Chocolat skriver
Kære Pernille,
Jeg er ked af, at jeg ikke fik svaret på din kommentar i tide. Den kan sagtens bages i muffinsforme ja.
Håber at du havde en god fødselsdag 🙂
Kh Anne
Mette skriver
Kære Anne
Tak for skøn opskrift, der vækker stor glæde hos mange gæster!
Pisker du blot chokoladeskum let i hånden?
Jeg piskede ganske kortvarigt med elmixer, men syntes hurtigt den havde tendens til at gryne uden at blive ‘luftig’ som flødeskum.
Kærlig hilsen Mette
Anne au Chocolat skriver
Kære Mette,
Det glæder mig at høre 🙂
Jeg pisker skummet med en elpisker ja, men jeg er bevidst om ikke at piske for meget. Hellere lidt for lidt end at den gryner.
Kh Anne
Bettina Lerke skriver
Du skriver at den skal føles lidt ubagt, men skal den sådan stadig virket lidt “blevret” hvis man sådan skubber lidt til formen? Synes den virkede FOR ubagt i en 24Ø form, så gav den lige 2 min mere.. er bange for at nu fik for meget, og desuden er den kun sådan 2-3cm høj? Hmm..
Anne au Chocolat skriver
Kære Bettina,
Hvordan var kagen, da du spiste den? 🙂
Laura skriver
Hej Anne. Kan en 55% chokolade bruges eller skal den hellere være 70 %? Jeg står for desserten nytårsaften, og valget har ikke været svært, jeg elsker den her! Jeg kan bare ikke finde ud af hvilken chokolade der er bedst at bruge?
Tak for din fantastiske blog
Mvh. Laura
Anne au Chocolat skriver
Kære Laura,
Jeg er ked af det sene svar. Du kan sagtens bruge en 55% chokolade!
Rigtig godt nytår.
Kh Anne
PS. Af hjertet tak fordi du følger med 🙂
Nina skriver
Hej Anne. Er det okay at selve chokoladekage står i 48 timer inden den bliver serveret ? Selvfølgelig på køl 🙂
Mvh Nina
Anne au Chocolat skriver
Kære Nina,
Beklager det sene svar – vi har lige været på ferie. Ja, det er SÅ okay 🙂
Sofie skriver
Hej Anne!
Jeg vil gerne lave en flot høj kage i amerikansk stil med masser af topping. Overvejer at bage 3 af disse bunde (måske lidt tyndere) og ligge dem sammen med mælkechokoladeflødeskum og hindbærcreme (fra din fragiliteopskrift). Tror du flødeskummen og cremen kan bære vægten fra de tunge bunde?
Mvh. Sofie
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofie,
Hvis du fordobler opskriften men fordeler den på tre bunde, så de bliver tyndere, tror jeg godt, at det kan blive rigtig fint 🙂
Lad mig endelig høre, hvordan det bliver.
Kh Anne
Elisabeth skriver
Hej Anne.
Jeg overvejer at bage denne til min datters dåb og så med en masse toppings – men vil lige høre, om den er nem at bage, når man normalt kun bager/laver mad til husbehov? 🙂 Derudover tænker jeg at bage en bradepande (42*29 cm) – hvor mange gange vil du tro, jeg skal gange opskriften op med? Og hvor lang tid mon den så skal have i ovnen?
Venlig hilsen Elisabeth
Anne au Chocolat skriver
Kære Elisabeth,
Den er nem ja, men jeg ville måske overveje en chokolade ganache eller en almindelig flødeskum med vanilje ovenpå for nemhedens skyld. Den mælkechokoladeflødeskum kan nemt skille, hvis man kommer til at piske bare en anelse for længe.
Hvor mange skal den laves til? Jeg ville gange med 3 og evt. give den et par minutter længere – men ikke meget 🙂
Lise Larsen skriver
Hej Anne,
Hvis man kun har en form på 26Ø vil du så gange med to?
KH
Lise
Anne au Chocolat skriver
Kære Lise,
Ja det ville jeg gøre 🙂
Marianne skriver
Hej Anne.
Jeg vil bage kagen her som bund i en talkage og havde egentlig tænkt at lave en mascarponecreme til ovenpå, men tænker du, at den her mælkechokoladeflødeskum er “stiv” nok til at kunne sprøjtes på i stedet? Den lyder nemlig så lækker. 😊
Mvh. Marianne
Sofie skriver
Har bagt denne kage et utal af gange med stor succes. I dag bagte jeg den igen men kom ved en fejl til kun at putte 200 gram sukker i. Den var præcis lige så god og sød som den plejer at være så man kan sagtens spare de 50 g.