Da jeg var lille, elskede jeg pandekager. Det gør jeg stadig. De emmer langt væk af hygge og tryghed, og deres “garniture” kan varieres i det uendelige. Min favorit er sukker og citron. Når man både drysser pandekagen med citronsaft og sukker, vinder man en syrlig sødme og masser af sukkerknas mellem tænderne.
Kombinationen har jeg lært i Frankrig, samme sted, som jeg blev præsenteret for pandekagen med nutella og banan. Miam!
På billederne her ser I et nyt slags frisk, sprødt og aromatisk funklende pandekagetilbehør i form af rubinrøde granatæblekerner, hakkede grønne pistacier, hvid vanillesød Ivoire 35% chokolade fra Valrhona og det grove lakridspulver fra Johan Bülow. I den rullede pandekage til højre er der et lag smeltet mørk Caraïbe 66% fra Valrhona.
Skønt I med garanti har jeres egen yndlings pandekageopskrift, får I her min. Eller min farmor Ediths. Hemmeligheden bag deres lækkerhed er smeltet smør og kardemomme i dejen. Og barndomsminder. Da min tvillingebror Lars og jeg var små, havde vi altid en konkurrence om, hvem der kunne spise flest pandekager. Det var tider!
Farmor Ediths pandekager
(3 personer)
3 æg
50 g smør, smeltet
3 dl mel
3 dl mælk
1 tsk sukker
1 tsk kardemomme
Pisk smør og æg sammen i en skål. Pisk mel, sukker, kardemomme og de to første dl mælk sammen i en anden skål. Tilsæt tilsidst den sidste dl mælk samt blandingen af æg og smør. Lad dejen hvile 30 minutter på køl. Steg første pandekage i smør. Resten kan steges uden fedtstof.
Marie Rørbæk skriver
Årh, Anne, din beskrivelse får mine tænder til at løbe i vand! Jeg er selv heeelt vild med citron/sukker kombien. Dejligt indlæg 🙂
Katrine W skriver
Jeg havde en oldemor der hed Edith. Der er noget over det navn 🙂 måske en duft af kardemomme?
foodfanatic skriver
Kære Anne
De pandekager ser perfekte ud. Jeg for en voldsom trang til at sætte tænderne i sådan en omgang. Nutella og banan plejer at hitte her 🙂
Kram Nadia
Heidi Vibe skriver
Som man dog kan sidde og blive sentimental i toget. Min farmor hed også Edith, og hendes lidt for tidlige bortgang har medført at jeg ikke husker meget om hende. Men nogle få ting sidder fast. Og de kom lige til mig da jeg læste dit indlæg. Så tak, Anne. Det var dejligt at være tilbage ved farmor Ediths kødgryder for et kort øjeblik! :’-)
Josephine Skov skriver
…Dejlige barndomsminder om en mor foran komfuret, når hun lavede pandekager eller æbleskiver..
Edith skriver
Mmm det ser skønt ud! Jeg bliver også nostalgisk hver gang jeg laver pandekager.
Hilsen en lidt yngre Edith.
Frida Asmussen skriver
Fristende – får helt lyst til at bage pandekager.
Og jeg kan godt lide når der både er kardemomme og lidt revet citronskal i dejen.
Min mor lærte mig at spise dem med sukker og citronsaft.
De smager også godt med en confit af vand, sukker og vaniliekorn, som opvarmes og irøres lidt maizena. Tilsæt så skønne fileter af citron og afkøl.
Det er iøvrigt så skønt at få ideer og inspiration til søde sager her hos dig 🙂
Frida
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie
Ih hvor er du sød! Det er da også det bedste 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Katrine
Du har ret – der er noget særligt over det navn 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia,
Jeg drømmer også om dem lige nu!
Kram
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi
Jeg er glad for, at min lille erindring kunne vække minder hos dig 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Josefine,
Barndomsminder med mad er fantastiske 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Edith
Sikke en dejlig hilsen 🙂
kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Frida
Lækkert med citron i dejen også 🙂
Tak for en dejlig inspiration.
Kh Anne
Kitta Petersen skriver
Kære Anne,
Fik prøvet din opskrift i dag…den var rigtig dejlig. Og havde aldrig hørt om citron og sukker på pandekagen, men sikke en fest. Det var et rent hit både hos mine drenge og mig selv. God dag til dig…og tak for inspiration. Kitta:-)
Anne skriver
Hej:-)
Har prøvet at lave dem. Måtte løbende tilsætte ekstra mælk, da dejen ikke flød ordentligt ud og pandekagerne blev alt for tykke. Har du min skrevet forkert?
Hilsen Anne