I går kom jeg hjem fra Indien, hvor jeg har haft to skønne uger hos mine forældre, og ved I hvad… jeg tog en sød opskrift med hjem til bloggen 🙂
Når jeg er i Indien, spiser jeg normalt ikke dessert, da jeg hånden på hjertet synes, at indiske desserter er for hvinende søde til min tand. Ikke desto mindre fik jeg serveret en græskar-halwa på en restaurant en af aftenener, som jeg holdt meget af. Dagen efter lavede jeg research i mors indiske kogebøger og på nettet og fandt en god opskrift på en gulerods-halwa! Jeg turde ikke græskar-versionen, da de indiske grønthandlere kun har græskartyper, jeg aldrig før har set!
Nuvel, halwa er en dessert, der findes i mange forskellige varianter over hele Mellemøsten, Nordafrika, Indien og andre dele af Asien. Denne halwa er nordindisk, sød og kardemommet og består af mælk, gulerødder, rosiner og nødder – jeg synes, at den ligner et skatkammer med ædelstene! Det er en kaloriebombe og derfor en vigtig energikilde for nordinderne om vinterne (i Chennai hvor mine forældre bor, spises der dog også halwa, selvom der er varmt året rundt). Halwa’en kan nydes varm, lun eller kold og gerne med is til. Jeg foretrækker den kold med vanilleis til.
Opskriften er:
200 g gulerødder, revet
1 liter sødmælk
200 g sukker
1 tsk stødt kardemomme
en håndfuld rosiner
en håndfuld nødder (vælg dem I bedst kan lide)
Bring mælken i kog i en tykbundet gryde og tilsæt revet gulerod. Rør i blandingen hele tiden indtil blandingen har en tyk konsistens og der ingen spor af mælk er tilbage. Det kan tage en time over medium varme. Tag derefter gryden af varmen og tilsæt sukker, kardemomme, rosiner og nødder. Inden servering drysses lidt ekstra nødder og rosiner på toppen. Go Halwa!
Italiensk Vin & Mad skriver
Det lyder som en rigtig god dessert, og lækkert med vanilleis til. Det må da afprøves…
Jenny skriver
Hej Anne
Det ser lækkert ud, men skal man virkelig stå 1 time og røre i gryden?
Så er det vist en (regnvejrs) søndag dessert 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jenny!
Det var faktisk en dejlig oplevelse at røre i blandingen og se den skifte konsistens efterhånden. Prøv den 🙂
God weekend
Piskeriset skriver
Det lyder ret spændende! Tak for inspirationen 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Piskeriset!
Fedt, jeg håber du prøver den 🙂
God weekend
Alt godt
Anne
fisk skriver
Hej
sikken en spændene opskrift. elsker indisk mad!
kan jeg ikke bruge hel kardemomme og koge det med. og tage det fra når de ander ingredienser skal tilsættes?
vh
charlotte
Anne au Chocolat skriver
Jo, prøv at gøre det Charlotte! Vil glæde mig til at høre resultatet!!
fisk skriver
Hej igen
Nu er desserten afprøvet…det gik ikke særlig godt. Jeg stod og rørte i det i over en time. Blev træt af at røre og gik ind for at se lidt tv. 10 min senere var det brændt på, så alt blev smidt ud. Smaget en lille teskefuld og det var en bombe af smag! Meget kompakt smag. Sødt og kardemomme og karamel.
Æv…men tro at jeg vil prøve at lave det igen om noget stykke tid. For det ser og lyder altså lækkert.
Vh charlotte
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte
Jeg kan ikke sige andet end “prøv igen”!
Min mor lavede det ugen efter, jeg var taget hjem fra Indien og det hittede også hos hende!
Alt godt,
Anne
Anders skriver
Er det mon en dessert jeg skal prøve på min date søndag?
Hun er kok, og har udfordret mig til at lave en middag!
(og jeg er sjældent at finde i et køkken)
Men hun har givet mig lidt hints: Hun elsker indisk mad.
vi tro hun tænker alm. krydret indisk – men det kunne måske tage kegler at lave denne, det virker rimelig nemt 🙂
Kan i mon svarer på om UHT mælk kan bruges uden problemer?
Vi har ikke andet, her hvor jeg bor…
Anne au Chocolat skriver
Ja, prøv at lave denne halwa til din date, Anders 🙂
Jeg har også kun lavet den med UHT mælk, da jeg jo lavede den i Indien!
Fortæl endelig hvordan det er gået med den!
Alt godt,
Anne
Jonas skriver
Hvis i vil snyde, kan i bruge kondenseret mælk eller “Nestle Mælk” som kan findes ved siden af mælkeprodukterne i supermarkedet. Det er super nemt og hurtigt, og er det samme resultat(for mange flere penge) end den nedkogte(kondenserede) sødmælk der tager tid i gryden. Mener det er 15 kr for 375 ml.
Denne kondenserede mælk er også lækker i kager og man kan nemt lave sine egne toffefee dog ikke helt til samme lave pris, men hjemmegjort er altid bedre i mine øjne.
Lea skriver
Hej Anne!
Meget fin og inspirerende blog! (: Er også kæmpe-giga chokolade fan!
Denne kage ser super lækker ud, men jeg er lidt i tvivl om hvor græskaret kommer ind henne…er der ikke kun gulerod i?
mange hilsner Lea
Anne au Chocolat skriver
Hej Lea
Jo jeg har kun brugt gulerod til denne her halwa, men man kan sagtens bruge græskar. Jeg er i Indien igen nu og i næste uge kommer der en ny halwa på bloggen med kondenseret mælk!
Kh Anne
Ann Therese Kristensen skriver
Hej Anne.
Faldt meget tilfældigt over din side, da jeg ledte efter en indisk dessert, som jeg engang fik serveret, da jeg var inviteret på middag hos en indisk familie her i Vestjylland. Desserten var lavet på majsmel. Den var æggeblomme-gul og lidt budding-agtig, og ikke så (typisk indisk) sød, men smagte skønt og kun lidt sød. Så vidt jeg husker, hørte der en rød frugtagtig sauce til – a la vores nordiske kirsebærsauce til ris a la mande. Kender du denne dessert og kan du være behjælpelig med en opskrift? Mvh. Ann
Anne au Chocolat skriver
Kære Ann
Ikke i skrivende stund, men jeg vil da lige høre min mor ad, som jo bor i Indien.
Kh Anne
Lea skriver
Elsker halwa. Tror man enten elsker eller hader det
Gulab Jamon kan også godt gå an 🙂