Den italienske dessert panna cotta er en af mine yndlingsdesserter. Panna cotta betyder ”kogt fløde” på italiensk, og henviser til, at fløden til mange panna cotta’er koges (læs: simrer) et pænt stykke tid under tilberedningen.
Man kan hævde, at jeg snyder lidt med min panna cotta som jeg har lært på køkkenskolen, da fløden kun lige bringes op til kogepunktet i opskriften. Jeg mener dog ikke, det er snyd. Min panna cotta bliver let og lækker, og den får ikke et vandet udtryk på grund af den manglende reduktion af fløde, da den jo trods alt består af FULDFED fløde.
Der er flere årsager til, at panna cotta er en af mine yndlingsdesserter:
1) Tilberedningsmetoden er så simpel, at man ikke kan fejle – blandt andet fordi, at man i denne opskrift jo ikke koger fløden og derfor heller ikke skal bekymre sig om risikoen for at brænde fløden på undervejs.
2) Der er noget meget sexet over denne enkle og cremede dessert. I mine øjne skyldes sexetheden især den lækre smag af vanille kombineret med lidt kant fra citronskallen.
3) Som tidligere nævnt i indlægget om den gode dessert opfylder panna cotta mine krav til en god dessert, når den akkompagneres af syrlige bær og lidt sprødt.
Panna cotta har generelt behov for selskab af det syrlige og det sprøde på grund af sin dejlige sødme og cremethed.
Kast jer ud i denne dessert. Det er italiensk for begyndere!
6-8 personer:
1/2 liter piskefløde
1 vanillestang
50 g sukker
lidt citronskal
2 blade husblas
Kom fløden i en lille gryde, skrab vanillekornene ud i fløden, læg også den tømte vanillestang i, tilsæt sukker og citronskal. Varm op til kogepunktet.
Blød husblas op i lidt koldt vand, pres vandet af den og rør den ud i den varme fløde til den er helt opløst. Si fløden gennem en fin sigte og kom den i 6-8 forme. Skal stilles på køl 3-4 timer før den er klar til servering.
Hanne K skriver
Kære Anne
Uhmm, uhmmmmm …. elsker bare Panna Cotta:) Og med jordbær, så bliver det ikke meget bedre!
Kh Hanne
Anders skriver
Lyder lækkert og står nu på dessert todo-listen:)
Anne au Chocolat skriver
Fedt Anders 🙂
kristine skriver
mmmmm….. meget lækkert.
meget inspirerende blog.
Komplimenter herfra
Ann-Christine skriver
Jeg har aldrig prøvet at lave panna cotta selv. Det må prøves
Louise skriver
Hej Anne!
Jeg er SÅ glad for, at du har kommenteret inde på min blog, for det betyder, at jeg har fundet din blog. Og armene hænger stadig oppe i luften, fordi jeg eeeelsker mad og ikke mindst choko!
/Louise:)
Anne au Chocolat skriver
Hej Louise, det glæder mig at høre – mad og chokolade er også bare sagen:)
Jeg er også glad for jeres fine blog! Kh Anne
Naja skriver
Hej Anne
Jeg mangler inspiration til, hvad det sprøde indslag kan være til en Panna Cotta der også ledsages af friske sommerbær, Kan du hjælpe??
Og I øvrigt tusind tak for masser af god inspiration!!
KH Naja
Anne au Chocolat skriver
Kære Naja,
Den nemmeste måde at lave crunch på er i mine øjne ved at hakke noget hvid chokolade groft og bage det i ovnen ved ca 180grader, indtil det er gyldent. Når chokoladen kølnes ned bliver den sprød og lækker!
Denne hvide chokoladecrunch ses også på billedet 🙂
Prøv det – og husk at købe en god hvid chokolade!
Kh Anne
Kirsten Topp skriver
Hej Anne
Jeg havde allerede Panna cotta som min favorit dessert før jeg fandt din blog, men i en version som jeg synes er endnu mere lækker. Nu er smag og behag jo som sagt forskellig, men jeg kan godt anbefale at prøve denne version:
4 dl piskefløde, 50 g sukker, 1 stang vanilie, 1,5 bl husblas; det er næsten det samme som i din opskrift og fremgangsmåden er den samme. Forskellen ligger i tilbehøret:
Lime marinerede blåbær; 3 dl frosne vilde blåbær, 2 lime og 0,75 dl sukker. Jeg tager de frosne bær op i en skål, river skallen af limefrugterne på den fine side af rivejernet, presser saften av limen. Blander det revne limeskal med saften, sukkeret i skålen med de frosne blåbær. Når bærene er tøet op er der selvfølgelig en del væske. Så derfor laver jeg altid pannacottaen ved hælde den i 4 whisky glas og fordele de limemarinerede bær ovenpå den stivnede panna cotta lige før servering. Jeg har også prøvet med hindbær og multebær, men blåbær er den klare vinder.
venlig hilsen Kirsten Topp
Anne au Chocolat skriver
Hej Kirsten
Tak for din opskrift 🙂
Kh Anne
Astrid Werge skriver
Den her panna cotta er SÅ god at jeg spiste den sidste portion til morgenmad i søndags! Uhm! 🙂
TAK, fordi du gang på gang inspirerer Anne!
Charlotte Agerskov skriver
Hej Anne
Lavede denne skønne dessert da min familie besøgte mig i weekenden. Det var et KÆMPE hit 🙂 Jeg lavede den med Kirstens lime marinerede blåbær og prøvede din bagte hvid chokolade. Mums ! Jeg var meget overrasket over, hvor nem en dessert det egentlig er, så det skal helt sikkert prøves igen! Endnu en gang TAK for en fantastisk blog .
Mvh Charlotte
Anne au Chocolat skriver
Kære Charlotte
Det lyder intet mindre end fantastisk! Jeg får helt lyst til panna cotta lige NU 🙂
Kh Anne
Vibeke skriver
Hej.
Lækker pana cotta – min blev ekstra lækker med friskbagte ingefærsmåkager – jeg synes nemlig pana cotta er en lidt ‘flov’ dessert (tag ikke fejl: jeg elsker smagen), der godt kan tåle et kraftigt pift af frisk ingefær sammen med frisk frugt. Brugte selv et mix af jordbær og blåbær.
Anne au Chocolat skriver
Kære Vibeke
Det lyder lækkert 🙂
Kh Anne
Dorthe Flyvenring skriver
Hej
Har fået den lille opgave at lave en lækker italiensk dessert til nytår.. Men er ikke stærk på dessert feltet. Men synes at tyde at det skulle være nemt at lave panna Cotta og tilmed så mange der på din blog roser det.
Tænker at lave det med hvid chokolade – men hvor meget chokolade skal der i og hvornår.. Samt ændre resten af opskriften sig?
Har du andre opskrifter på noget lækkert italiensk – og ikke tiramisu Tænker om du evt har en ide eller opskrift hvor der indgår mascapone i?
Mange hilsner fra Dorthe
Mathilde skriver
Hej Anne,
Opskriften ser herlig ud! Jeg vil bare høre om man kan lave Panna Cottaen dagen før man serverer den? Skal nemlig lave middag til et større selskab.
Tak for en skøn blog!
Kh. Mathilde
Anne au Chocolat skriver
Kære Mathilde
Det kan du tro 🙂
God fornøjelse!
Kh Anne
simon skriver
Når du skriver Husblads, hvor meget er det sådan i gram eller længde. Bor I brasilien og derfor får man ikke lige de størrelser man kender hjemmefra.
Mange tak
Astrid skriver
Kære Anne
Jeg har netop igår forsøgt mig med Panna Cotta, som skal serveres i aften (!). Godt nok ikke efter din opskrift. Jeg brugte én hvor man blander flødeblandingen med skyr. Jeg har dog på fornemmelsen at have begået et fejltrin. Jeg glemte min fløde på komfuret. Og den nåede at bulderkoge i et ukendt antal minutter (ca. 2-3). Fløden var efterfølgende meget gul i det og ret tyndtflydende. Blandede dog alligevel med husblas og skyr… Men bliver fløden ødelagt af at koge så voldsomt? Mon man kan smage det? (har jo portionsanrettet så kan jo dårligt teste). Sidder nemlig og overvejer at starte forfra på projektet.
Dbh,
Astrid
Jette Bygholm skriver
Hej Anne
Har aldrig lavet panna cotta og glæder mig til at prøve din opskrift. Vil gerne slå 2 fluer med ét smæk, og lave nok til 2 middage – går det an at fryse panna cotta?
Hjertelig hilsen
Jette
Anne au Chocolat skriver
Kære Jette,
Jeg har aldrig prøvet at fryse panna cotta, men umiddelbart tror jeg godt, at det kan lade sig gøre 🙂
Kh Anne
Sanne skriver
Hej Anne.
Vil gerne prøve din lækre panna cotta.
Kan jeg lave den dagen før den skal bruges? Kan jeg evt piske røre den sammen lige før brug og forme den med en lille is-former i stedet?
Suzan skriver
Hej Anne 🙂
Tænkte at jeg ville lave denne dessert i morgen men er i tvivl om hvor let den er at få ud af en form. Jeg ville forsøge mig med en stor firkantet form og så skære firkanter til anretningen, mon det, efter din erfaring og mening kan lade sig gøre?
Med venlig hilsen
Suzan 🙂
Bently Akabueze skriver
Asbjørn bare elsker Panna cotta= kokt fløte
Susanne Haugen skriver
Hej Anne 🙂
Dine opskrifter er megalækre.
Hvor længe og hvor varmt bager du din hvide chokolader Crunch?
På forhånd tak!
Glædelig jul
Susanne 🙂
Anne au Chocolat skriver
Hej Susanne,
Glædelig jul! 🙂
Chokoladen laver jeg sådan:
Hak den hvide chokolade groft og kom den i et ildfast fad. Bag chokoladen ved 170 grader i ca. 20 minutter. Hold øje med den undervejs, så den ikke brænder på. Når den hvide chokolade køler af, bliver den knasende sprød.
Kh Anne
Heidi skriver
Hej Anne
Kan man bruge agar agar i stedet for husblas? Det er jeg ikke så pjattet med grundet indholder i det.
Anne au Chocolat skriver
Kære Heidi,
Ja det tænker jeg godt – men jeg har ikke prøvet det selv.