Rabarbertid. Jeg er opvokset med rabarbertærter, rabarbercrumbles og min farmors jordbær-rabarber syltetøj. Rabarber er en af mine foretrukne årtidsbestemte råvarer i kager og desserter. Hvert år venter jeg derfor tålmodigt på, at det bliver den tid på foråret og sommeren, hvor rabarberne titter frem i haven eller kan findes hos grønthandlerne.
Jeg elsker rabarbernes syrlige og friske smag, og at man rent faktisk kan bevare denne syrlighed, selvom man gør dem lidt sødere ved at tilsætte sukker, som i min opskrift her.
Rabarberne i mine forældres have er endnu ikke store nok, men heldigvis kan de netop nu erhverves hos grønthandlerne og vist også i supermarkederne. Så gi’ den gas med rabarberne i det søde køkken – jeg elsker faktisk også rabarber sammen med svinemørbrad og kylling.
Opskriften her fandt jeg på i går, og kagen blev meget lækker. Pund-til-pund + rabarber + crumble = et KÆMPE hit! 🙂
Til rabarberfyldet
750 g rabarber, skåret i mindre skiver
120 g sukker
1 stang vanille
1 dl vand
Bland alle ingredienser til fyldet og læg dem i et ildfast fad. Put sølvpapir på fadet og bag ved 125 grader i ca. 1 time. Rør lidt undervejs. Si lagen fra rabarberne og reducér den godt. Bland derefter på ny rabarberne og lagen. Stil til side.
Til kagedejen
190 g smør, blødgjort
190 g sukker
3 æg
190 g mel
Pisk smør og sukker sammen til en lys, luftig og cremet konsistens. Pisk derefter æggene i ét ad gangen. Vend til sidst melet i med en dejskraber.
Til crumble-dejen
75 g mel
75 g sukker
75 smør, koldt
40 g mandler, hakkede
Bland mel og sukker og smuldr smør i, indtil det ligner parmesan. Bland til sidst mandler i.
Samling af kagen
Hæld dejen i en kvadratisk kageform (ca.22cm x 22cm) foret med bagepapir. Fordel derefter rabarberne på dejen og drys til sidst crumble-dejen på.
Bag kagen ved 180 grader i 50-55 minutter. Serveres lun eller afkølet med flødeskum eller fuldfed creme fraiche.



