Som jeg tidligere har skrevet, er den fløjlsbløde panna cotta udover at være sexet og simpel på den italiensk-for-begyndere-agtige-måde en af mine absolut yndlingsdesserter. Særligt når dens fede cremethed bliver kombineret med friskhed fra danske sommerbær og knasende sprødhed. Gerne som her med søde saftige og let syrlige jordbær og karamelliserede solsikkekerner.
Prikket af de sædvanlige fine sorte vanillekorn har denne panna cotta fået et nyt og endnu mere aromatisk – nærmest parfumeret – twist i form af tørrede rosenblomster, som jeg kogte med i fløden. De tørrede rosenblomster havde jeg fået af Julian fra ASA-kryddeributikken i Torvehallerne for noget tid siden og længe gået og overvejet, hvad jeg skulle bruge dem til. Da jeg i går trodsede søndagsregnen og begav mig på jagt efter en bakke dansk sommer (jordbær), kom jeg i tanke om den skønne forening af rose og jordbær, som jeg smagte flere gange i løbet af mit år på køkkenskolen i Tourrettes-sur-Loup. Og så var der ikke andet for end at kreere en rosensød panna cotta og spise den med de smukkeste rød jordbær til. Et sommerhit!
Panna cotta med rosenblade (6 personer)
1/2 liter piskefløde
2,5 spsk tørrede rosenblomster
1 vanillestang
50 g sukker
2 blade husblas
Kom fløden i en lille gryde sammen med rosenblomsterne. Giv den et opkog og lad den trække i 15 min. Skrab vanillekornene ud i fløden, læg også den tømte vanillestang i og tilsæt sukker. Varm igen fløden op til kogepunktet.
Blød husblas op i lidt koldt vand, pres vandet af den og rør den ud i den varme fløde til den er helt opløst. Si den rosensøde fløde gennem en fin sigte og kom den i 6 forme. Stil panna cottaerne på køl 3-4 timer, før de er klar til servering.
Server panna cottaerne med 500 g jordbær, rengjort og delt i kvarte og karamelliserede solsikkekerner.
Karamelliserede solsikkekerner
60 g sukker
60 g solsikkekerner
Smelt sukker til en gylden karamel på en panden og tilsæt solsikkekernerne. Rist dem i sukkeret over mediumvarme et minuts tid. Køl dem af på et stykke bagepapir.
Tilføjet note:
Formene er små runde aluminiumsforme. Når panna cottaen skal vendes ud, tager jeg bagsiden af en kniv og kører den hele vejen rundt langs formens kant, inden formen vendes på hovedet på en tallerken. Hvis panna cottaen ikke kommer ud med det samme, kan man bruge en lille nål/strikkepind til at prikke et hul i bunden (som nu vender på hovedet), – det skaber et lufthul og løsner lettere panna cottaen.
Jette Lebahn skriver
Vil afprøve den – måske en ny klassiker til mit PannaCotta-repertoire!
foodfanatic skriver
Kære Anne
Hvor ser det smukt ud. Den må du også gerne lave til mig 😉
Kram Nadia
Laura skriver
Anne, Anne, Anne – du gør mig lækkersulten : )!
Marie skriver
Kære Anne
To begynderspørgsmål til eksperten:
Hvilke forme bruger du, således at du kan få din panna cotta så smukt ud på tallerkenen?
Og lidt ude af kontekst- hvordan opbevares chokoladen bedst, når jeg åbner mine 1kg poser fra Valrhona?
Håber at du vil tage dig tid- vil se frem til dit svar.
Hilsner fra Marie
Astrid Werge skriver
Oh god.. Du tvinger mig ud i nye kreationer, gang på gang. For filan, jeg ELSKER også panna cotta! Kunne spise det hver eneste dag! 🙂
Hvordan er smagen af rosenblade i forhold til rosenvand? Synes tit rosenvand bliver lidt overvældende..
KH
Astrid Werge
Piskeriset skriver
Jeg hopper gerne ned i Foodfanatics baglomme og smutter med den dag 😀
Smuk servering – som sædvanlig 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Jette
Rigtig god idé synes jeg! 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Nadia
Næste gang får du én!
Men så vil jeg også smage en scone med jordbær rabarbermarmelade 🙂
Kram
Anne au Chocolat skriver
Kære Laura
Sådan har jeg det også, når jeg er inde på jeres blog 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Marie
Jeg bruger små runde aluminiumsforme til min panna cotta. Når panna cottaen skal vendes ud, tager jeg bagsiden af en kniv og kører hele vejen rundt langs kanten, inden formes vendes på hovedet på en tallerken. Hvis panna cottaen ikke kommer ud med det samme, kan man bruge en lille nål/strikkepind til at prikke et hul i bunden (som nu vender på hovedet), – det skaber et lufthul og løsner lettere panna cotta.
Mht. Valrhona poserne, så er det vigtigste bare, at det er helt tætlukkede! Og at det ikke opbevares for varmt, men de skal ikke på køl!
Håber du kunne bruge mine svar 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Astrid
Panna cotta er og bliver en himmerigsmundfuld 🙂
Rosenbladene tilfører en parfumeret men ikke alt for voldsomt smag til panna cottaen, synes jeg. Ikke nært så meget som rosenvand, så vidt jeg husker 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Det er den bedste idé! 🙂
Kram
Johanne skriver
Hvor ser det bare lækkert ud! Det må prøves 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Johanne
Mange tak! 🙂
Kh Anne
Mette Lindgaard skriver
Det må være den ultimative feminine dessert. Hvor er den smuk og romantisk!
Anne skriver
Hvor ser det lækkert ud! Det er helt klart sat på min must try liste 🙂
Kh Anne