Jeg lyver ikke, når jeg siger, at denne lagkage smager som en bid af julen. Eller det er i hvert fald sådan, jeg forestiller mig, at den søde jul smager. Vaniljesyltede, saftigt sødmefulde appelsiner, let og luftig mælkechokolademousse, lette lagkagebunde med kanel og brændte mandler i mellem lagene, som forenes på fineste vis af marcipanbåndet samt glasuren og pynten på toppen. Siruppen fra de vaniljesyltede appelsiner gør de to nederste lagkagebunde aromatisk svampede på den allerskønneste måde i smukt samspil med den fløjlsbløde mælkechokolademousse og de hakkede stykker af knasende brændte mandler.
Uden tvivl den bedste julekage jeg har bagt, og jeg er stensikker på, at den bliver en fast tradition i vores julehjem fremover!
Julelagkage med mælkechokolademousse, brændte mandler og vaniljesyltede appelsiner
10-12 personer
Lagkagebunde:
3 æg, stuetempererede
115 g sukker
115 g mel
3/4 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
Vaniljesyltede appelsiner:
550 g appelsiner, uden skal og skåret i tern
Fintrevet skal af 1/2 øko citron
150 g rørsukker
1/2 vaniljestang
1 dl vand
Brændte mandler:
150 g mandler
130 g sukker
1/2 dl vand
Mælkechokolademousse:
200 g god mælkechokolade
1 blad husblas
5 dl piskefløde
Marcipanbånd:
150 g marcipan
80 g flormelis
15 g glukose sirup
Glasur:
140 g flormelis
15 g god kakaopulver
Lidt vand
Pynt:
Brændte mandler
Kandiseret appelsinskal
Mørke chokoladeperler fra Valrhona (reklamelink)
Lidt guldstøv
Lagkagebunde:
Forvarm ovnen til 185 grader varmluft. Beklæd en smurt springform (20 cm i diameter) med bagepapir. Pisk æg og sukker til en let og meget luftig æggesnaps i minimum 5 minutter, så brug gerne en røremaskine. Sigt mel, bagepulver og kanel ned i æggesnapsen, og vend det hele forsigtigt rundt uden at slå for meget luft ud af kagedejen. Hæld dejen i springformen, og bag i ca. 25 minutter i ovnen. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist i 30 minutter. Tag den ud af formen og vend kagen på hovedet, så bund bliver til top. Køl kagen helt af, og brug derefter en savtakket kniv til at dele bunden i tre. Læg et stykke bagepapir mellem hver lagkagebund og dæk dem til med husholdningsfilm, hvis de laves dagen før og ellers ikke lægges sammen til lagkage straks. Jeg skar selv bundene ud i takt med, at jeg samlede lagkagen her.
Vaniljesyltede appelsiner:
Kom appelsinstykker, citronskal, rørsukker, vaniljekorn- og stang samt vand i en gryde og bring i kog. Lad det småkoge i ca. 30 minutter under låg. Fjern låget og lad det småkoge yderligere 30 minutter. (De får den mest intense vaniljesmag ♥ ) Køl af.
Brændte mandler:
Kom mandler, sukker og vand i en pande og varm op ved god varme under omrøring, til vandet er fordampet, og sukker bliver hvidt og tørt. Bliv ved med at tilberede mandlerne under omrøring, til sukkeret karamelliseres/smelter igen. Hæld mandlerne ud på bagepapir og køl af. Og blend 2/3 så der stadig er semi-store knasende mandlerstykker.
Mælkechokolademousse:
Finthak mælkechokoladen, og kom den i en skål. Udblød husblas i en skål med koldt vand i fem minutter. Varm 2 dl piskefløde op til kogepunktet i en gryde. Vrid husblas fri for vand og rør den straks ud i den varme fløde og hæld derefter fløden over den hakkede mælkechokolade. Efter 1 minut rør da godt rundt, til chokoladen er helt smeltet. Køl ned til stuetemperatur. Pisk de sidste 3 dl fløde til en let skum, og vend det forsigtigt i mælkechokoladecremen. Sæt på køl til, moussen begynder at sætte sig lidt, men ikke er helt fast.
Samling:
Rengør springformens kanter og beklæd bunden med bagepapir og kom første lagkagebund ned i springformen igen. Beklæd kanten med kageplast og sørg for, at det bliver stukket godt ned mellem springformens kant og lagkagebundens kant hele vejen rundt. Fordel halvdelen af de vaniljesyltede appelsiner (plus halvdelen af appelsinsiruppen) på bunden. Hæld derefter halvdelen af den let satte mælkechokolademousse på. Drys med halvdelen af de hakkede brændte mandler. Kom forsigtigt næste lagkagebund oven på moussen. Fordel resten af de vaniljesyltede appelsiner og sirup på og til sidst den resterende mousse. Drys med resten af de hakkede brændte mandler (gemt evt. lidt til pynt i kanten). Kom sidste lagkagebund på toppen. Dæk springformen til med husholdningsfilm, og lad lagkagen hvile på køl natten over.
Marcipanbånd:
Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen i en skål. Og rul den ud i et langt bånd, som passer til kagens højde plus ca. en ekstra centimeter samt omkreds på et bord drysset med lidt ekstra flormelis.
Glasur:
Rør flormelis, kakaopulver og vand til glasur.
Afpyntning og servering:
Åbn springformen og fjern kageplasten. Placer forsigtigt lagkagen på et serveringsfad. Rul marcipanbåndet rundt om kagen. Pynt toppen med glasur, hele brændte mandler, kandiseret appelsinskal og chokoladeperler vendt i lidt gulvstøv. Lagkagen kan nu serveres, men kan også pyntes nogle timer inden servering og opbevares på køl.
Signe skriver
Hej Anne. Tænker du godt, man kan lave appelsinerne og mandlerne et par dage før, eller skal det gøres dagen inden, som beskrevet i opskriften? Vh Signe
Anne au Chocolat skriver
Kære Signe,
Det kan du sagtens gøre! 🙂
Glæd dig til at prøve den!
Kh Anne
Signe skriver
Skønt, tak for svar (og beklager de to beskeder, men troede ikke den første var kommet op). Glæder mig meget til at prøve den!