I går formiddags bagte jeg den skønneste æblekage med kanel, alt imens græskarsuppen velduftende simrede på komfuret. Efterårslørdag.
Kagen smagte jeg første gang sidste lørdag hjemme hos Sarah Skarum, som udover at være en fremragende journalist også er fantastisk i et køkken. Hun havde sammen med sin kæreste inviteret en masse venner til en overdådig frokost, og jeg var så heldig at være en af dem:)
Frokostens søde indslag bestod af en lækker remoncefyldt, smøragtig, saftigt sprød kringle med sukker og mandler på toppen og så denne æblekage, som jeg faldt i svime over. Fyldig og saftig men svampet på den lette måde med en crunchy kant og den mest efterårsagtige smag af æbler og kanel.
Efter 3 stykker havde jeg spist mig mod til at spørge, om æblekagen måtte komme på bloggen. Det måtte den gerne. Så her får I opskriften. Skrevet og fortalt af Sarah selv:
Kagen hedder bare ‘den gode kage’ eller ‘den nemme kage’ i min familie. Den stammer fra et udklip, min mor en gang i løbet af 1970’erne har fundet i et dameblad og klippet ud, og alle mine søskende og min mor bager den ofte. Fordi den smager virkeligt godt, og fordi den er ekstremt nem at lave. Det tager længere tid at vaske op efter kagebageriet end at lave selve kagen.
Gør således:
200 gram blødt smør røres sammen med 250 gram sukker. Jeg bruger rørsukker, men almindeligt sukker er også fint. På dovne dage maser jeg det sammen med fingrene og rører lidt med en ske. Det giver godt nok min kokke-søster tics, hun sværger til piskeris, men mellem os – det kan man sagtens. Derefter røres tre hele æg i, et af gangen. I en anden skål (nødvendigt!), røres 150 gram mel og 1 tsk bagepulver sammen. Hæld i æggemassen og rør. Læg et stykke bagepapir i en springform, så det går godt op over siderne, hæld dejen i. Frugt ovenpå. Mindst 250 gram. Gerne mere. Æbler og kanel er dejligt, hvis æblerne er meget sure, så også lidt sukker. Rabarber også lækkert. Alle slags bær. En pose frosne er også godt.
Serveres lun eller kold, evt. med klat flødeskum. Eller med hjemmelavet vanilleis, hvis det skal være meget festligt på dessertmåden.
Den skal bage i en times tid, mærk med strikkepind, ved 190 grader.
(red: jeg bagte kagen i en form på 22 cm i diameter, proppede to 2 æbler i både vendt i 2 spsk sukker og 2 tsk kanel i kagen, og efter bagningen dryssede jeg kagen med flormelis;))
Anne au Chocolat skriver
Kære Kristina
Det er vist en god kage til meget frugt – og bær:)
Kh Anne
Kia Kristiansen skriver
Hej Anne!
Kagen ser lækker ud! Den må jeg prøve af på gæster imorgen 😉
Er i tvivl om hvad du egentlig gør med æblerne..?
Dejen i formen, så vender du æbleskiver i kanelsukker og så…? Lægger du dem bare oven på dejen?
Mvh, og tak ☺️
Anne au Chocolat skriver
Kære Kia,
Jeg beklager det sene svar. Har lige været lidt offline denne weekend. Håber at du fandt ud at det alligevel? 🙂
Nu er denne kage jo min veninde Sarah Skarums opskrift, men jeg ville klart vende skiverne af æble med kanelsukker!
Kh Anne
Dana Watsham skriver
Jeg bager den tit – og erstatter 150 g af hvedemelet med mandelmel. Mandler og æbler gør noget magisk for hinanden.
Anne au Chocolat skriver
Kære Dana,
Hvor lyder det bare dejligt 🙂
Camilla skriver
Hej
Har bagt kagen mange gange, med forskelligt fyld, varianter…. altid et hit. Tak:-)
Vil gerne bage en bradepandekage med opskriften. Ved du hvor meget jeg skal gange opskriften med og hvor længe den skal bages?
Kh Camilla
Anne au Chocolat skriver
Kære Camilla,
Hvor dejligt at høre 🙂
Jeg ville nok gerne med 3 og bage den ca. lige så længe som normalt. Og så holde øje med den undervejs – og tjek med en nål eller strikkepind, om den er færdigbagt før eller skal have lidt længere!
Kh Anne
Lone Gonzalez skriver
Rigtig god æblekage. Jeg syntes den er bagt færdig efter 35 min. Har bagt den mange gange.
Smager også fantastisk, hvis man putter skallen af en revet økologisk citron i.
Elisabeth skriver
190grader – varmluft?
Anne au Chocolat skriver
Jeg tror, at Sarah bager den i almindelig ovn – men jeg plejer at bruge varmluft.
Sofie Tang skriver
Skal æblerne skrælles?
mvh. Sofie
Anne au Chocolat skriver
Kære Sofie,
Nej det plejer jeg ikke 🙂
Trine skriver
Hej Anne
Den kage lyder som noget jeg må prøve! Har en pose æbler i fryseren, kan de mon bruges?
Vh. Trine
Anne au Chocolat skriver
Kære Trine,
Ja det burde sagtens kunne blive fint 🙂