En tung og fudgy chokoladeballade toppet med en fløjlsblød mælkechokoladeganache med et twist af flødesød Baileys kan vist godt kandidere til titlen ‘fødselsdagskage’. I hvert fald hvis man er lige så chokoladeglad, som jeg er. Jeg har lavet fødselsdagskagen for at fejre, at Baileys fylder 40 år i dag og også for at inspirere jer til en charmerende chokolækker kage, når I skal holde fødselsdag næste gang.
Kombinationen af ballade og Baileys er genial, hvis jeg selv skal sige det. Og jeg tør godt vædde på, at den kommer til at hitte på jeres fødselsdagsbord 🙂
Chokoladekage med Baileys ganache
8-10 personer
200 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66% fra Valrhona
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) foret med bagepapir i ca. 25 min ved 180 grader varmluft.
NB! Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den SKAL bages en dag i forvejen. Opbevar den gerne på køl.
Baileys ganache:
250 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona
1 dl piskefløde
1 dl Baileys
lidt salt
10 g smør
Hak mælkechokoladen og kom den i en skål. Bring fløde, Baileys og salt i kog i en gryde og hæld straks over mælkechokoladen. Lad det stå i 1 minut. Rør rundt indtil konsistensen er homogen. Tilsæt smør og rør godt rundt. Stavblend gerne ganachen for at få en helt fløjlsblød konsistens (man behøver ikke). Køl ganachen ned og lad den sætte sig på køl, indtil den tykner. Smør ganachen på chokoladekagen og drys evt. med ekstra chokolade i spåner. Server straks!
Jette Rosendal skriver
Det er vist en super lækker kage – og med en lidt fræk kombination. Det må prøves ved lejlighed 🙂
Venlig hilsen
Jette
Annika skriver
Mon ikke den skal prøves engang??
Vi bruger ‘en del’ Dooley… til hjemmelavet is 😉
Lotte skriver
UuhhhhHmmmm jeg kunne godt tænke del af nytårs dessert 🙂
Malene skriver
Nøj hvor ser det dog lækkert ud! Hvis man nu ikke er helt vildd med bailey, hvad kan man så erstatte den med? Eller kan den helt udelukkes?
Malene skriver
Uh den ser godt nok lækker ud! Jeg spekulerede på, om du tror, man evt. kan erstatte baileyen med noget eller om den kan udelades? Ganachen ser jo hammerlækker ud nemlig! Jeg er nemlig ikke helt tosset med smagen 😉
Anne au Chocolat skriver
Kære Jette,
Det lyder dejligt – og det er nemlig en super lækker kage 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Annika
Det lyder som en god idé 😉
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Lotte,
God idé at servere den som nytårsdessert 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Malene,
Jeg synes, at den skal laves med Baileys – den har en fin og ikke overdominerende smag, når den blandes med fløde og chokolade i ganachen. Alternativt kan bruge dobbelt op på fløde og så udelade Baileys! Kh Anne
Lotte skriver
Den blev en del af nytårs desserten – skulle hilse fra festen og sige MUMS 🙂
Godt nytår
Anette skriver
Skal der virkelig ikke mere end en spsk mel i kagen 🙂 ? Står og skal lave den til min fødselsdag imorgen og håber da opskriften er rigtig 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Anette,
Jeg beklager det sene svar. Håber det gik godt med at følge opskriften 🙂
Kh Anne
Anne au Chocolat skriver
Kære Lotte,
Det var da dejligt at høre 🙂
Kh Anne
Amanda skriver
den ser så lækker ud, har længe luret på den! Overvejer at lave den til min storebrors fødselsdaf- MEN tror du at man kan lave ganachen dagen i forvejen, eller bliver den så ‘for’ stiv?
kh Amanda 🙂
Nanna Nørregård-Nielsen skriver
Tænker at lave den som cupcake – hvor længe skal de så have i ovnen? 10-12 min? (altså en alm.cupcake form)
Christina skriver
Wauw den kage er fantastisk! Den er enhvers chokoladeelskers drøm. Mums! 😀
Kh Christina
josefine borch larsen skriver
Kunne man lave ganachen dagen før????
Anna Sofie skriver
Smager den for meget af Baileys til at man kunne servere den til en familiefødselsdag. Der er et par børn +9 år, men tænker, at de måske ikke kan lide smagen?
Med venlig hilsen Anna Sofie
Karina skriver
Denne kage er simpelhent så lækker. Jeg skal lave den som en del af nytårsdesserten. Den er et par enkelte børn, så der skal ganachen være uden Baileys. Skal jeg så bare fordoble piskefløde, eller?
Tak for nogle skønne opskrifter 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Karina,
Jeg har ligget syg siden 29. december og har desværre først set din besked nu.
Håber, at du fandt en god løsning til børnene og er kommet godt ind i det nye år.
kh Anne
Michelle skriver
Kan det passe at der kun skal bruges 1 spsk mel? Det lyder ikke af meget 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Michelle,
Yes kun 1 spsk mel 🙂
Dorthe Klok skriver
Hej
Dette bliver nytårskagen i år!
Kan man lave ganachen dagen før og komme den på lige inden servering?