I aftes lagde jeg nedenstående billede op på min facebook fanpage som en lille appetitvækker. Og nu kan jeg afsløre, at jeg puttede abrikoserne, den hvide chokolade og rosinerne i min chokoladeballade. Som om den ikke var svampet nok i forvejen : )
Hvordan opstod denne variant af balladen? Jo ser I, jeg vågnede simpelt hen op mandag med den friske idé i hovedet, og resten af dagen reflekterede jeg over idéen og kombinationen af balladen og i særligt grad de tørrede frugter. Først på aftenen gav jeg endelig efter for idéen og gik i gang med at bage. Jeg brugte Alpaco 66% fra Valrhona, da jeg er blevet ret så stor fan af denne ecuadorianske Grand Cru chokolade. Den er lavet på den lokale og yderst aromatiske kakaobønne-variant nacional, også kendt som arriba. Den har fine florale noter og smager samtidig hen i retning af ristede nødder og lækre egetræsfade på en dejlig insisterende og intens måde, som jeg synes passer strålende til de tørrede frugter i balladen.
De tørrede frugter fremgår ikke så tydeligt af ovenstående billede, men jeg garanterer jer for, at de fremtræder med en god, sød og sej kraft i kagen. Jeg reducerede mængden af sukker en anelse, da jeg jo tilføjede balladen lutter søde sager. Den hvide chokolade gav et lyst modspil til den ellers så mørke ballade og samtidig lidt knasende sprødhed til det svampede udtryk.
Denne slags ballade laves sådan:
200 g smør
200 g hakket mørk chokolade (jeg brugte Alpaco 66% fra Valrhona)
200 g sukker (jeg brugte fin lys rørsukker)
5 æg, letpiskede
20 g mel
75 g hakket hvid chokolade (jeg brugte Ivoire fra Valrhona)
75 g hakkede abrikoser
75 g rosiner
Smelt smør i en gryde og tilsæt den mørke chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend mel i og til sidst den hvide chokolade, abrikoser og rosiner. Hæld dejen i formen (rund form på ca. 22 cm i diameter, foret med bagepapir). Bag i 22-25 min ved 190 grader.
Denne fine kop købte jeg i øvrigt lige inden jul nede i Urban Room No. 11, som ligger skråt over for mig. Den gør mig glad hver dag : )
Maja skriver
Søde Anne, den er virkelig, virkelig fin den kop. Jeg er også lige blevet pladask forelsket. Har desværre ikke lært at drikke kaffe (endnu), men er vist nødt til at eje én alligevel 🙂
Sif skriver
Mmm alpaco. Den er jeg gået hen og blevet meget glad for! Måske skulle jeg prøve at bage din ballade.
Piskeriset skriver
Jeg indser lige, at der er rosiner i denne kage… hvis jeg bager den, så ville jeg måske have den helt for mig selv, da gemalen ikke kan fordrage rosiner… oh hvor er det fristende 😀
Anne au Chocolat skriver
Kære Maja
Du kan garanteret også bruge koppen til lækker varm chokolade 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Sif
From one Alpaca-lover to another: DO IT 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Piske
Hahah kan du så se at bage den, så du kan få den helt for dig selv 😉
Tina skriver
Hej.
Hvor mange dage kan kagen holde sig. Altså rent teoretisk 😉 Ikke i praktis, forstås!
Jeg kan godt lide at være i god tid, og skal have gæster på lørdag…..
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina
Du har sagtens bage den torsdag i hvert fald! Bare opbevar den på køl og husk at tage den ud en times tid inden servering, så den får stuetemperatur – og på den måde smager af mere.
God fornøjelse 🙂
Kh Anne
Tina skriver
Kære Anne.
Tak for hurtigt svar. Jeg kan ikke finde den gode hvide chokolade i butikkerne her hvor jeg bor.
Kan jeg bruge en hvid chokolade som er af mindre god kvalitet, eller vil den bare splaske for meget ud i kagen?
Er kagen fryseegnet hvis der skulle blive en snut tilbage?
Anne au Chocolat skriver
Kære Tina
Du kan også sagtens bage en almindelig ballade https://anneauchocolat.dk/?p=107 eller den med lys chokolade https://anneauchocolat.dk/?p=2421 – og ja, balladen kan sagtens fryses 🙂
Kh Anne
Frederikke skriver
Nej hvor sjovt, der arbejder jeg!! Du må endelig komme ned mandag, der står jeg der – er stor fan af din blog! 😉
Anne au Chocolat skriver
Kære Frederikke
Hvis jeg får tid mandag, kommer jeg forbi! Dejligt at du synes om bloggen 🙂
Kh Anne
Anne skriver
Den lyder god! Nu har du jo en del versioner med din berømte chokoladeballade – hvilken én er din ynglings? 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Anne
Den helt klassiske 🙂
Kh Anne