Nu er efteråret virkelig kommet på banen i fuld fart med en bidende kulde (trods solskin af og til), og både Kaj og jeg har haft vintertøj på de sidste par dage. Kaj skal dog lige acceptere, at vi ikke giver ham hue på for at drille ham men for at varme hans fine hoved og øre. Det har været en daglig kamp alle morgener denne uge. Men mon ikke snart det går over 🙂
Siden det kolde vejr meldte sin ankomst, har jeg drømt om at lave en krydret chokoladekage med efterårssmag. Denne chokoladeballadekage med kanelkrydet mælkechokoladeflødeskum og ingefær-pocherede pæretern rammer plet og lander lige på førstepladsen i hyggehjertet. Kaj og Christian var også ellevilde med den, da vi spiste et stykke af den som dessert i går aftes.
Chokoladekage med efterårssmag
10-12 personer
Chokoladeballadekage:
200 g mørk chokolade, gerne Caraïbe 66% eller Guanaja 70% fra Valrhona
200 g smør
250 g sukker
5 æg, let sammenpisket
1 spsk mel
Mælkechokoladeflødeskum med kanel:
190 ml piskefløde
1 tsk stødt kanel
115 g mælkechokolade, gerne Jivara 40% fra Valrhona
Ingefær-pocherede pæretern:
10 g frisk ingefær
3 dl vand
100 g sukker
1 pære
Hakkede pistacier, hvide chokoladeperler (fra Valrhona) og lidt mynte til pynt.
Chokoladeballaden:
Smelt smør i en gryde og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen og rør sukker i. Køl lidt af og tilsæt æggene lidt ad gangen. Vend til sidst mel i.
Bag i en rund form (på ca.22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i ca. 25 min ved 180 grader varmluft. NB! Kagen skal føles lidt ubagt. Den sætter sig, da den SKAL bages en dag i forvejen. Opbevar den på køl indtil servering.
Mælkechokoladeflødeskum med kanel:
Varm fløde op til kogepunktet i en gryde med kanel. Hak i mellemtiden mælkechokolade fint og kom den i en skål. Hæld den varme fløde over og lad det stå i 1 minut. Brug derefter et piskeris til at røre rundt, så mælkechokoladen smelter helt sammen med fløden. Lad det køle af, dæk skålen til og sæt på køl natten over.
Ingefær-pocherede pæretern:
Skræl ingefæren og hak den i mindre stykker. Bring vand, sukker og ingefærstykkerne i kog i en gryde og lad det koge, til sukkeret er opløst. Skræl i mellemtiden pæren og fjern pærehuset. Skær pæren i små tern (ca. 5 mm) og kom dem ned i sukkerlagen. Lad sukkerlagen simre let i 5 min og tag derefter gryden af varmen. Lad pæreternene køle af i lagen.
Ved servering:
Anret chokoladekagen på et fad. Pisk mælkechokoladefløden med kanel til let skum (pisk endelig ikke for meget, da det i så fald let kan gryne). Fordel chokoladeflødeskum på kagen. Dryp pæreternene godt af og fordel dem på kagen sammen med hakkede pistacier, hvide chokoladeperler og lidt frisk mynte. Server straks eller opbevar på køl indtil servering.
Karin Petersen skriver
Hej Anne.
Må en “gammel” kone der altid har elsket at bage, men løb tør for nye spændende opskrifter sige tak for fornyelser.
Har nu fået lysten tilbage hvad famile, venner nyder godt af.
Ser frem til mange hyggelige bagedage.
Mange hilsner
Karin
Anne au Chocolat skriver
Kære Karin,
Tusind-tusind tak for den dejligste kommentar. Jeg er så glad for at vide, at jeg kan bidrage til at give dig lyst til at være i køkkenet og prøve nye søde opskrifter.
Tak fordi du følger med her på bloggen.
Rigtig god weekend.
Kærlig hilsen,
Anne
Piskeriset skriver
Den ser absolut fantastisk ud – mmm 🙂
Anne au Chocolat skriver
Kære Piskeriset,
TAK skal du have. Den smagte vildt godt – og det eneste minus er, at der ikke er mere tilbage nu.. 🙂
God lørdag!
Kh Anne
Gizem skriver
Hej Anne 🙂 tror du at chokoladeballadekagen når at sætte sig, hvis jeg bager den ved 10 tiden og at den er i køleskabet til 19 tiden? :)))
Gizem skriver
Hej Anne 🙂 tror du at chokoladeballadekagen når at sætte sig, hvis den er i køleskabet 5-6 timer?
Mvh Gizem
Anne au Chocolat skriver
Kære Gizem,
Yes det tror jeg gør fint an 🙂
Kh Anne
Julie skriver
Hej Anne
Kagen ser super dejlig ud. Min ovn har ikke varmluft, så hvad ville du tro jeg så skal bage den ved? 200 grader i stedet for 180?
Vh Julie
Anne au Chocolat skriver
Kære Julie,
Jeg vil bage ved 190 grader så 🙂
Rigtig god fornøjelse!
Kh Anne
Stine skriver
Kære Anne
Kan man mon bage den 2 dage i forvejen uden at den bliver tør?
Mvh Stine
Anne au Chocolat skriver
Kære Stine,
Ja det kan man sagtens. Bare husk at opbevare den på køl 🙂
Kh Anne